Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.
Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης μιλά στις “Ανιχνεύσεις” για το μέλλον της Ελλάδας

Ελλάδα, Πολιτικές Εκλογές, Οικονομική Κρίση, Πολιτική,Βασίλειος Μαρκεζίνης
Σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας και λίγες ημέρες πριν απο τις βουλευτικές εκλογές ο διακεκριμένος Έλληνας ακαδημαϊκός, καθηγητής των καλυτέρων πανεπιστημίων της Βρετανίας και διδάξας σε πληθώρα Ανωτάτων Ιδρυμάτων της Ευρώπης, Βασίλης Μαρκεζίνης μιλά στις “Ανιχνεύσεις” για το μέλλον της χώρας. Οι “Ανιχνεύσεις” επισκέφθηκαν τον κ. Μαρκεζίνη στο σπίτι του, έξω απο την Οξφόρδη, συνομίλησαν μαζί του και κατέγραψαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του.