Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.
Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Νίκος Λυγερός: ΑΟΖ ένα όραμα,μια λύση για την Ελλάδα - Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση (videos)

Νίκος Λυγερός - ΑΟΖ ένα όραμα για την Ελλάδα
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Ένα όραμα, μία λύση: ΑΟΖ» Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 29/02/2012.


Η αλλαγή φάσης υπάρχει. Η ΑΟΖ δεν είναι πλέον υπό αμφισβήτηση από όλους τους άλλους, αντιθέτως, θέλουν πλέον να προλάβουν τα οφέλη της ελληνικής ΑΟΖ, πριν ακόμα υπάρξει καν η θέσπισή της. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα μερικοί δικοί μας που δεν πείστηκαν από το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, φανταζόμαστε τώρα ότι οι ΑΟΖ της Αιγύπτου αλλά και της Τουρκίας θα καταφέρουν πιο αποτελεσματικά ν’ αλλάξουν και τους άπιστους της ΑΟΖ. Τώρα, όσον αφορά στους υποστηρικτές της, έγινε πλέον κατανοητό απ’ όλους, ότι το θέμα της ΑΟΖ έχει μια δυναμική, η οποία είναι ανεξάρτητη από τις κυβερνήσεις, αν αυτοί δεν τολμούν να πάρουν αποφάσεις, οι οποίες είναι πια απαιτήσεις για την πατρίδα μας. Το timing είναι καλό, έχουμε την τεχνογνωσία και γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα της τοποθεσίας μας μέσα στην τοποστρατηγική Μεσόγειο, κατά συνέπεια το όλο θέμα είναι πια μια πολιτική πρωτοβουλία. Μόνο που πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, διότι οι άλλοι δεν θα περιμένουν τη σειρά τους για να προσπαθήσουν να σπάσουν το μέτωπο της ελληνικής ΑΟΖ σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ. Διότι ξέρουν από την ανάλυσή τους, ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη γι’ αυτούς. Η Κύπρος το κατανόησε πολύ καλά και θα περάσει σύντομα στον δεύτερο γύρο, την ώρα που οι κυβερνήσεις αναρωτιούνται ακόμα πού διεξάγεται ο αγώνας. Ακόμα κι αν δεν παίξει η Ελλάδα το παίγνιο της Μεσογείου, όσον αφορά στην ΑΟΖ, έχει αρχίσει πραγματικά, δεν είναι πλέον θεωρητικό αλλά τρομερά πρακτικό. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμιά δικαιολογία και δεν είναι η ρητορική που θα σώσει την κατάσταση εκ των υστέρων, είναι τα στρατηγικά μας βήματα που πρέπει να εφαρμοστούν πριν περάσουμε σε τακτικό επίπεδο. Ο στόχος της θέσπισης δεν είναι ούτε περίπλοκος, ούτε πολλαπλός. Ένας είναι, δεν υπάρχει άλλη κατεύθυνση. Μία είναι η λύση και μία είναι η αποστολή. Δεν χρειάζεται να συζητάν ακόμα οι τριακόσιοι της βουλής. Έχουν όλα τα δεδομένα στα χέρια τους. Όποιο και να είναι το κόμμα, η ιδέα είναι η ίδια, διότι η Ελλάδα είναι μία. Δεν μας ενδιαφέρει καν να συμφωνήσουν, ας αφήσουν έναν άνθρωπο με ψυχή να το κάνει για όλους τους άλλους. Στην πατρίδα μας, ακόμα και οι θεσμικές αποφάσεις γίνονται από μια χούφτα ανθρώπων, διότι ο λαός πιστεύει στις αξίες και όχι στις αρχές. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, με την αξία. Η ΑΟΖ δεν είναι μια αρχή αλλά μια αξία ανεξάρτητη από κάθε πολιτικάντικη προσέγγιση. Όποιος θέλει να επωφεληθεί της ύπαρξης της ΑΟΖ, ας το κάνει, οι θέσεις και η καριέρα τους μας αφήνουν αδιάφορους. Ας το κάνει για τον εαυτό του, αλλά ας το κάνει. Δεν είναι ανάγκη να μας πείσει για τις καλές προθέσεις του, αφού αξία έχει μόνο η ΑΟΖ. Δεν είναι ανάγκη να δικαιωθεί άμεσα, ας το κάνει η ιστορία μετά. Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά εύκολα. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες και τυπικότητες που όχι μόνο δεν έχουν σημασία, αλλά σε λίγο δεν θα έχουν καν νόημα. Η τοποστρατηγική Μεσόγειος υπάρχει, η σκόνη του Cantor υπάρχει στο Αιγαίο, οι κυψέλες Voronoi υπάρχουν για τα νησιά μας, ας υπάρξει λοιπόν η ΑΟΖ για την πατρίδα μας (πλήρες κείμενο)

*     *     *     *     *Νίκος Λυγερός, ΑΟΖ Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση
Παρουσίαση του βιβλίουμε τίτλο: «Aποκλειστική Oικονομική Zώνη. Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση». Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Banquet, Tετάρτη 07/03/2012.


Γεμάτοι ικανοποίηση, έφυγαν οι χίλιοι περίπου παρευρισκόμενοι στην παρουσίαση του βιβλίου «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη- Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση» των Δρ. Θ Καρυώτη, του Δ/ντη Ενέργειας Κύπρου κο Σ. Κασσίνη και του Δρ. Ν. Λυγερού, από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ. 

Η παρουσίαση ήταν πλήρης, και έδινε σε καθέναν να καταλάβει τι είναι ΑΟΖ, καθώς και την σπουδαία σημασία της για τα εθνικά θέματα αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας . Ο κος Κασσίνης περιέγραψε το τι έκανε η Κύπρος και το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Ο κος Λυγερός μέσα από χάρτες έδωσε σε όλους να καταλάβουν τι περιλαμβάνει η ΑΟΖκαι τι πλούτο οικονομικό και γεωστρατιγικό κρύβει για την Ελλάδα. Ο κος Καρύώτης εξιστόρησε την πορεία της ΑΟΖαπό το 1982 έως σήμερα. 

Όμως πέρα από την ικανοποίηση υπήρχε και μια θλίψη και απογοήτευση, γιατί φάνηκε πόσο μικροί και λίγοι είναι οι πολιτικοί της χώρας μας. Θλιβερή η παρουσία των Λοβέρδου και Δήμα που παρευρέθησαν για να κάνουν προεκλογική ομιλία. Συγκρινόμενοι με τον Κύπριο πολιτικό κο Κασσίνη, ήταν νάνοι. Απέναντι σε έναν άνθρωπο που απλά κάνει έργο αυτοί αρκέστηκαν στα λόγια περί «θερμοσίφωνες» και «συγκυβέρνηση». 

Ο κος Κασσίνης αποκάλυψε πως πριν λίγους μήνες, όταν οι Νορβηγοί επιστήμονες έκαναν έρευνες στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, τα Τούρκικα αεροσκάφη έκαναν προκλητικούς ελιγμούς από πάνω τους. Ο ίδιος είπε στους Νορβηγούς όταν του τηλεφώνησαν αναστατωμένοι από την κυβέρνηση: «Αν τολμούν οι Τούρκοι ας σας βυθίσουν. Αλλά δεν θα τολμήσουν γιατί θα βάλουν όλη την ΕΕ σε εμπόλεμη κατάσταση απέναντι τους» 

Ο Δρ. Λυγερός ζήτησε από όλους να κατευθύνουμε εμείς τις εξελίξεις και να μην περιμένουμε από τους πολιτικούς. Ζήτησε από όλους μας να κάνουμε το καθήκον μας ως Έλληνες. 

Ο Δρ. Καρυώτης αποκάλυψε ότι από την δεκαετία του 80 έχει ζητήσει από τον κο Κάρολο Παπούλια και τον κο Γιάννη Καψή (μετά από προτροπή του Α Παπανδρέου) να τους ενημερώσει για το θέμα της ΑΟΖ, αλλά ακόμα περιμένει το τηλεφώνημά τους. Ιδιαίτερη θετική αναφορά έκανε στον δημοσιογράφο κο Μ. Ιγνατίου, για το ενδιαφέρον του εδώ και πολλά χρόνια για το θέμα αυτό. 

Ο συντονιστής της παρουσίασης και επιμελητής του βιβλίου κος Β Κικίλιας αφού απεκάλεσε αρκετές φορές τον κο Λοβέρδο «φίλο» του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Α Σαμαρά, για να εισπράξει χειροκροτήματα από 20 -30 προσκεκλισμένους. Πηγή