Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Κυριακή 20.01.2019 - Σύνταγμα 14:00: Ραντεβού με την Ιστορία! ΕΣΥ θα λείπεις;

Η στιγμή έφτασε! Τίποτα δεν έχει τελειώσει, γιατί τώρα θα μιλήσει ο λαός.
Το Φεβρουάριο δεν ξέραμε, κι όμως ήμασταν αρκετοί. Τώρα ξέρουμε και θα είμαστε περισσότεροι!
Οι προθέσεις πια δεν αρκούν.
Το «ναι μεν, αλλά…» σταματάει εδώ! Αν είσαι με τη Μακεδονία, θα είσαι στο Σύνταγμα...

Εσύ επιλέγεις σε ποια μεριά ανήκεις…
Με αυτούς που γράφουν την Ιστορία ή με αυτούς που γίνονται παιχνίδι στα χέρια της Ιστορίας;;  
Αν ανήκεις στους πρώτους την Κυριακή θα είσαι στο Σύνταγμα...
Για τους προηγούμενους και για τους επόμενους…
Αυτοί που βάζουν τις ταμπέλες είναι αυτοί που τις έχουν...Αυτή την Κυριακή... Βγάλε την ταμπέλα που σου φόρεσαν άλλοι. Ντύσου την Ελλάδα μας και έλα ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Γιατί η Ιστορία είναι ΜΙΑ. ΔΕΝ την εκχωρούμε, ΔΕΝ υπακούουμε σε πολιτικές σκοπιμότητες!


Παραγωγή: Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής
Μουσική: Ivan Torrent - Human Legacy (Epic Emotional Dramatic Uplifting)
Ηχητικά αποσπάσματα: Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Νίκος Λυγερός