Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.
Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Δωρεάν Iq Test (Αναλογιών, 126 IQ, 25 ερωτ, 12 λεπτά)

Δωρεάν IqTest (Συσχετίσεων, 126 IQ, 25 ερωτ, 12 λεπτά)
Αυτή η εξέταση αξιολογεί την ικανότητα του υποψηφίου να ανακαλύπτει συσχετίσεις σε καταστάσεις για τις οποίες διαθέτει ελάχιστες γνώσεις. Σε κάθε ερώτηση δίνεται μια γνωστή σχέση όπου το σχήμα (1) σχετίζεται λογικά με το σχήμα (2) όπου θα πρέπει να την ανακαλύψετε ώστε να συμπληρώσεται την επόμενη σχέση μεταξύ του σχήματος (3) με κάποιο από τα σχήματα -A, B, C, D, E- συμπληρώνει λογικά την ακολουθία. Ακολουθούν τρία λυμένα παραδείγματα εξοικείωσης. Η διάρκεια του τεστ είναι 12 λεπτά για 25 ερωτήματα ευφυϊας και το μέγιστο σκορ που μπορεί να επιτευχθεί είναι 126 iq στην κλίμακα Stanford-Binet, αποτέλεσμα που αντιστοιχεί στο 5% του πληθυσμού (5 στα 100 άτομα). Παρόμοιο τεστ έχει χρησιμοποιηθεί στην ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας. Όποιος επιθυμεί να μετρήσει επακριβώς τον δείκτη νοημοσύνης του ή πετύχει τέτοια βαθμολογία που τον κατατάσσει στο >=95% του πληθυσμού - μπορεί να απευθυνθεί στην Ελληνική Μένσα (http://www.mensa.org.gr/) ή σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο.

Παραδείγματα:

Δωρεάν IqTest - Παράδειγμα 1
Το σχήμα (1) σχετίζεται με το σχήμα (2), όπως το σχήμα (3) με το σχήμα (C). Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρούμε την σμίκρυνση του αρχικού σχήματος.

Δωρεάν IqTest - Παράδειγμα 2
Το αρχικό σχήμα συμπεριλαμβάνεται σε έναν κύκλο, επομένως η σωστή απάντηση είναι το A.

Δωρεάν IqTest - Παράδειγμα 3
Συμπληρώνουμε τις διακεκομμένες γραμμές. Στην πρώτη περίπτωση σχηματίζεται ένα τετράγωνο ενώ στην δεύτερη ένας κύκλος. Σωστή απάντηση το A.

Δοκιμάστε το iqtest


*     *     *     *     *     *


Επιπλέον IQ test:


    Πληθυσμιακή αναλογία του δείκτη νοημοσύνης iq

    Πληθυσμιακή αναλογία του δείκτη νοημοσύνης iq.

    Braining.gr - Iqtest, στρατηγικά παιγνίδια, γρίφοι, προβλήματα λογικής
    http://braining.gr