Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.
Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Σ. Λιπορδέζης, Ν. Λυγερός: ''Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή''

Σ. Λιπορδέζης, Ν. Λυγερός: ''Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή''.
Σάκης Λιπορδέζης, Νίκος Λυγερός: "Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή". Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας. Κυριακή 17 Απριλίου 2016.  
Eισήγηση του Καθηγητή Νίκου Λυγερού με θέμα:«Η συμβολή του Καραθεοδώρη στην Γενική Θεωρία της Σχετικότητας». 21/11/2009. 9o Επιστημονικό Συμπόσιο Φυσικής: “Οι ερευνητικές προκλήσεις στο χώρο της Φυσικής”. Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Φυσικών. 20 – 22 Νοεμβρίου 2009. Χώρος Διεξαγωγής: Ξενοδοχείο Νεβρός Λίμνη Πλαστήρα.  
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην Γ. Κουρουπάκη για τον Κ. Καραθεοδωρή. CNN Greece 18/4/2016.Νίκος Λυγερός