Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Χρόνος Κατοχής / Λειτουργία στα Κατεχόμενα / Αναδίπλωση κι ανακατάληψη

Νίκος Λυγερός - Χρόνος Κατοχής / Λειτουργία στα Κατεχόμενα / Αναδίπλωση κι ανακατάληψη.
Όταν υπάρχει κατοχή, ο Χρόνος δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, διότι υπάρχει μια θεμελιακή ασυμμετρία. Ο Χρόνος της εισβολής είναι ελάχιστος, ο Χρόνος της κατοχής είναι μεγάλος κι ο Χρόνος της ανακατάληψης είναι τεράστιος. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Χρόνος είναι μαζί μας και η ανακατάληψη θα γίνει. Αυτό είναι ένα θεμελιακό στοιχείο όταν περνάς μηνύματα στον εχθρό σου που έχει δημιουργήσει σταθερά δεδομένα κατά την εκτίμησή του. Αν δεν μπορείς να σκεφτείς αυτά τα νοητικά σχήματα από μόνος σου, εξέτασε και μελέτα ανάλογα σε άλλες περιπτώσεις για να δεις με τα μάτια σου και με το μυαλό σου ότι έγιναν, ότι υλοποιήθηκαν κι ότι άλλαξαν τόσο πολύ την πραγματικότητα που δεν θυμάσαι πια ότι κάποτε υπήρχε μία κατοχή και μάλιστα για αιώνες. Στη συνέχεια θα φανταστείς τους δικούς σου να σου μιλούν, εννοούμε αυτούς που έκαναν την Επανάσταση και που είναι συνδεδεμένοι μαζί σου πολυκυκλικά χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι, να σε ρωτούν για ποιο λόγο αποφάσισες να σταματήσεις τον αγώνα. Για ποιο λόγο θεώρησες ότι ήταν το τέλος και δεν συνέχισες τον αγώνα τους, τον αγώνα της απελευθέρωσης, τον αγώνα της ανακατάληψης. Σκέψου λοιπόν ότι δεν είσαι απαραίτητα ο τελευταίος, κι ούτε πρόκειται να καταφέρεις να είσαι ο τελευταίος, οφείλεις τουλάχιστον να υπολογίσεις ότι είσαι ενδιάμεσος, ότι έχεις πάρει τη σκυτάλη από τους προηγούμενους και πρέπει να την παραδώσεις στους επόμενους και γι’ αυτό να έχεις παράγει κι εσύ κάποιο έργο στη διαδρομή σου. Ο Χρόνος Κατοχής σου δείχνει ότι είναι Μαραθώνιος ενώ η ανακατάληψη είναι σκυταλοδρομία.










Νίκος Λυγερός - Λειτουργία στα Κατεχόμενα

Όταν βλέπεις ένα ολόκληρο χωριό να επιστρέφει στα Κατεχόμενα, για να λειτουργήσει με τον παπά την εκκλησία του, επειδή είναι του Αγίου Προκοπίου στην Σύγκραση, μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει προετοιμασία για την επιστροφή. Και μ’ αυτόν τον τρόπο έχεις χειροπιαστά δεδομένα, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να εμπλουτίσεις την νοόσφαιρά σου. Έτσι, όταν νομίζεις ότι μόνο εσύ έχεις προβλήματα με τα οικονομικά, αναγνωρίζοντας τους πρόσφυγες που παλεύουν εδώ και δεκαετίες για το δίκιο τους. Κι ενώ πολλοί τους έχουν ξεχάσει, συνεχίζουν μόνοι τους το έργο και σηκώνουν την εικόνα τους για τη λιτανεία του Αγίου, χωρίς να περιμένουν καμία βοήθεια από κανέναν, επιτέλους καταλαβαίνεις ότι υποφέρεις πολύ λιγότερο, ότι αυτό που σου προκαλεί κατάθλιψη είναι απλώς η άγνοιά σου για το ποσό υποφέρουν οι άλλοι. Γι’ αυτό το λόγο αν σηκώσεις κι εσύ την εικόνα για να περάσουν οι άλλοι από κάτω, τότε θα καταλάβεις ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος σου. Κι όταν αρχίσεις να βοηθάς τους άλλους, θα δεις ότι όχι μόνο θα τους κάνεις καλό, αλλά θα κάνεις καλό και στους δικούς σου και στον εαυτό σου. Μην περιμένεις από τους άλλους να κάνουν αυτό που μπορείς να κάνεις. Κάνε το, για να μην περιμένεις. Στη λειτουργία της εκκλησίας ακούς τα λόγια της πίστης μας, που σε βοηθάει, για να συνεχίσεις το έργο σου ως Έθνος για τους επόμενους, αφού σέβεσαι και τους προηγούμενους, διότι είμαστε ο Ελληνισμός.

Αποστολή του Ν. Λυγερού στα Μικρά Κατεχόμενα. 08/07/2015




Νίκος Λυγερός: Η Κύπρος θα απελευθερωθεί

Ν. Λυγερός - Η Κωνσταντινούπολη δεν έπεσε από την Ασία / Constantinople did not fall because of Asia

Ν. Λυγερός - Όταν δεν ξέρεις τι αξίζεις, κοίτα πως σε βλέπει ο άλλος


Αποστολή του Ν. Λυγερού στην Κωνσταντινούπολη, Ιούνιος 2015



Νίκος Λυγερός - Αναδίπλωση κι ανακατάληψη

Η βυζαντινή ιστορία δεν είναι μόνο ωφέλιμη από πλευράς ιστορικής. Εμπεριέχει μέσα της πολλά στρατηγικά νοητικά σχήματα. Έχει σπουδαίες συμβουλές και με τα τακτικά και με τα στρατηγικά. Όμως, η βυζαντινή πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σπουδαία, γιατί κράτησε έντεκα αιώνες και αυτό κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει, αφού είναι μια καινοτομία και ταυτόχρονα μια πρωτιά. Σε επίπεδο Χρονοστρατηγικής, το Βυζάντιο απέδειξε ότι μπορούσε να διαχειριστεί την αναδίπλωση και να αξιοποιήσει την ανακατάληψη. Το μόνο που είναι σταθερό στο Βυζάντιο δεν είναι βέβαια ο χώρος, αλλά ο Χρόνος και αυτός δίνει ως χώρος αντίστασης πολλές δυνατότητες, όταν υπάρχει κατάληψη που οδηγεί στην κατοχή, διότι εκεί η έλλειψη κυριαρχίας μπορεί να οδηγήσει σε απόγνωση, ενώ μέσω του Χρόνου υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι, αφού αξιοποιήσουμε δυναμικά τις επιλογές στις διακλαδώσεις. Με άλλα λόγια, η πολεμολογική προσέγγιση του Βυζαντίου είναι πιο αποτελεσματική, γιατί λειτουργεί σε βάθος Χρόνου. Στο Βυζάντιο οι κινήσεις πάνω στη σκακιέρα κρατούν από δεκαετίες έως αιώνες. Ο βυζαντινός Χρόνος είναι διαφορετικός, γιατί ενσωματώνει στρατηγική. Και αυτά τα στοιχεία είναι μαθήματα για τον Ελληνισμό ως εξέλιξη και μπορούν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα και στην Κύπρο όσον αφορά στα Μεγάλα και Μικρά Κατεχόμενα. Διότι όταν ξεπεράσουμε το στάδιο της καθημερινότητας και ασχοληθούμε επιτέλους με το μέλλον, αφού ο Χρόνος είναι μαζί μας, τότε θα ανακαλύψουμε ότι η αναδίπλωση κι η κατάληψη είναι θεμελιακά στοιχεία για την εξέλιξή μας.

Νίκος Λυγερός