Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Το θαύμα του Ελληνισμού / Το έργο των Ελλήνων / Η στρατηγική του Ελληνισμού

Νίκος Λυγερός - Το θαύμα του Ελληνισμού / Το έργο των Ελλήνων / Η στρατηγική του Ελληνισμού.
Όταν κανείς δεν πιστεύει πια σε τίποτα, επειδή τον έχει απορροφήσει η καθημερινότητα της ύπαρξης και δεν βλέπει πια το μέλλον για τη ζωή του, τότε εμφανίζεται το θαύμα του Ελληνισμού. Αυτή η υπέρβαση, που άλλοι κατά καιρούς ονόμασαν άθλο, γιατί δεν μπόρεσαν να δουν πιο πέρα από την πραγματικότητα, γιατί ο ορίζοντας της κοινωνίας δεν τους επέτρεπε να ξεπεράσουν τα όριά τους, γιατί ο πόνος τους ήταν μεγαλύτερος από την αγάπη τους. Ο Ελληνισμός δεν είναι μόνο ένα αρχαίο στοιχείο, όπως θέλουν μερικοί επιτήδειοι, ο Ελληνισμός είναι διαχρονικός και γι’ αυτό δεν περιμένει τίποτα από τις κομματικές μόδες. Έχει δει πολλά και θα δει περισσότερα. Έτσι αυτήν την περίοδο επικεντρώνεται σ’ ένα μόνο στόχο, όταν όλοι οι άλλοι βυθίζονται μέσα στο γκρι της μιζέριας, αφού κοιτάζει και βλέπει το απέραντο γαλάζιο της Ελλάδας. Αυτό που τεχνικά ονομάζουμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Γιατί ξέρει ότι από αυτό, και μόνο από αυτό, θα γεννηθεί η Ελλάδα του μέλλοντος. Αναγνώρισε τα στοιχεία του διαχρονικού και ξέρει να τα αξιολογήσει με τα δικά του κριτήρια. Έτσι θεωρεί τα δεδομένα μ’ ένα στρατηγικό τρόπο που δεν περιορίζεται από την τωρινή οικονομική κατάσταση. Ετοιμάζεται, γιατί έχει προετοιμαστεί εδώ και χρόνια για να αξιοποιήσει αυτήν την πηγή ενέργειας, εκεί όπου κανείς από τους μίζερους ραγιάδες δεν σκέφτηκε ποτέ να επενδύσει λόγω άγνοιας κι αδιαφορίας. Το θαύμα του Ελληνισμού, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται στους περισσότερους, θα γίνει και θα παραμείνει απίστευτο στους περισσότερους ακόμα και μετά. Όμως οι δικοί μας άνθρωποι που υποφέρουν πρέπει να το μάθουν για να το συνεχίσουν. Το θαύμα του Ελληνισμού είναι η ελληνική ΑΟΖ.

Ελληνική ΑΟΖ - 20 θαλάσσια οικόπεδα.


Νίκος Λυγερός - Το έργο των Ελλήνων

Το έργο των Ελλήνων συνεχίζει το θαύμα. Διότι αυτό είναι η αρχή του έργου και το έργο είναι η αξία του θαύματος. Κι ο λόγος είναι απλός, αφού μια αρχή δίχως αξία δεν μπορεί να είναι ανθρώπινη. Αυτό το έργο των Ελλήνων είναι πάντα προς όφελος των ανθρώπων. Ο Ελληνισμός είναι το δώρο του Χρόνου στην Ανθρωπότητα. Γιατί κάθε μάχη που κερδίσαμε κατά των βαρβάρων είναι μια νίκη του πολιτισμού. Ανά τους αιώνες πάντα λειτουργήσαμε ως ασπίδα ανθρωπιάς. Πιστεύουμε στους νόμους μόνο όταν είναι ανθρώπινοι. Γι’ αυτό κάνουμε υπερβάσεις για όσους δεν μπορούν. Με την πάροδο του Χρόνου η αντίσταση και η θυσία μας έγιναν παραδείγματα για τους λαούς που αντιστέκονται στο κράτος και τη βία, γιατί ακολουθούμε το νοητικό σχήμα του Προμηθέα που μετασχηματίζει τη φωτιά σε φως. Οι Έλληνες είναι μαχητές φωτός και δεν φοβούνται τις σκιές, αφού τις χρησιμοποιούν και για τη μάχη. Ο Ελληνισμός ακόμα και γυμνός δεν είναι τρωτός και δείχνει την ομορφιά της αλήθειας, αφού με τη νοημοσύνη του λαξεύει την πέτρα που έγινε μάρμαρο του Χρόνου. Επιλέγουμε τις δυσκολίες του χώρου για να κρατήσουμε τη σχέση μας με το Χρόνο. Έτσι λειτουργούμε χρονοστρατηγικά, γιατί ο στόχος μας δεν είναι το παρόν, αλλά ο δεσμός του παρελθόντος με το μέλλον. Χτίζουμε γέφυρες για να διασυνδέσουμε τις ιδιομορφίες με τις σχέσεις, για να δημιουργήσουμε την υπερδομή που ζει μέσα στον Χρόνο. Ως λαός θάλασσας, τις θύελλες τις κάνουμε ιδέες λόγω μνήμης μέλλοντος.



Νίκος Λυγερός - Η στρατηγική του Ελληνισμού

Αν θες να κατανοήσεις τι σημαίνει Ελληνισμός δίχως στρατηγική, εξέτασε τον ελλαδισμό κι άκου όσους θεωρούν ότι με την αναπαραγωγή τους έχουν εκπληρώσει το έργο τους ως Έλληνες, ενώ είναι απλώς κάτοικοι. Μπορείς ν’ ακούσεις βέβαια και τους ραγιάδες που σου εξηγούν ότι δεν γίνεται τίποτα με τους εχθρούς μας κι ότι συμφέρει να σκύβουμε το κεφάλι και να υπακούμε στις οθωμανικές εντολές. Έχεις ακόμα και τους μίζερους που θέλουν μόνο να ακουστούν τα παράπονά τους, γιατί τους λείπουν τα πάντα, ενώ το μόνο που τους λείπει είναι το ήθος. Τώρα αν θες να επινοήσεις τι σημαίνει Ελληνισμός πρέπει να σκεφτείς στρατηγικά. Έτσι θα αντιληφθείς πως οι θνητοί της Σπάρτης έμαθαν στους αθάνατους της Περσίας να πεθαίνουν στη μάχη των Θερμοπυλών, πως οι ελάχιστοι Αθηναίοι έγιναν σπάνιοι στην μάχη του Μαραθώνα, πως η στρατηγική ήξερε από πριν την ερμηνεία του χρησμού για να ενεργήσει στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, πως η ένωση έδωσε το τελικό χτύπημα στις Πλαταιές και πως ο Μέγας Αλέξανδρος καθήλωσε τους Πέρσες και τους ανάγκασε να μην ξαναπατήσουν στην Ευρώπη. Έτσι θα συνειδητοποιήσεις ότι από τότε είμαστε χρονοασπίδα ενάντια στην κυριαρχία του χώρου. Αντιστεκόμαστε, θυσιαζόμαστε, αντιεπιτιθέμεθα και αποτρέπουμε κάθε εχθρό της δημοκρατίας και της ελευθερίας των ανθρώπων, όσο ισχυρός κι αν είναι διότι είμαστε της δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς. Ο Ελληνισμός έπλασε τη στρατηγική γι' αυτό το λόγο, διότι ήθελε από την αρχή να συμμετέχει στην εξέλιξη της Ανθρωπότητας. Δίχως στρατηγική ο Ελληνισμός θα ήταν νεκρός και δεν θα μπορούσε να βοηθήσει κανέναν αθώο της Ελλάδας και του κόσμου. Επιζεί, ζει και επανέρχεται κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη ακόμα κι αν τον βρίζουν τα κόμματα.

Νίκος Λυγερός - Ελληνική Υψηλή Στρατηγική κατά των Περσών.