Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Στρατηγική και συγκριτικά πλεονεκτήματα / Αναδίπλωση του Ελληνισμού / Το μέγεθος του χρόνου / Ο αγώνας της συνέχειας

Νίκος Λυγερός - Στρατηγική και συγκριτικά πλεονεκτήματα / Αναδίπλωση του Ελληνισμού / Το μέγεθος του χρόνου / Ο αγώνας της συνέχειας.
Σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να βασιζόμαστε και σε στρατηγικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, για να έχουμε μια θέση πιο ανθεκτική. Ένα πρώτο στοιχείο είναι η συνοχή της ομάδας που πρέπει να είναι ενωμένη για να πετύχει ένα συγκεκριμένο στόχο που εξυπηρετεί την πατρίδα μας. Το δεύτερο στοιχείο είναι να υπάρχει μια συγκροτημένη στρατηγική που αντιπροσωπεύει τη θέλησή μας η οποία υποστηρίζεται ορθολογικά με αντικειμενικά στοιχεία. Το τρίτο είναι να υπάρχουν αυτά και να αποδεικνύουν ότι έχουμε προοπτικές που λειτουργούν καταλυτικά όχι μόνο σ’ ένα τομέα αλλά ολιστικά. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε μια καλή ομάδα με μια στρατηγική και με θεμελιακές σχέσεις που δημιουργούν ένα σύμπλεγμα πάνω στο οποίο χτίζεται μια ισχυρή θέση που μπορεί να κρατήσει και να αντέξει πιέσεις. Αλλιώς δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις και μόνο για συνομιλίες, που δεν μπορούν να έχουν ένα αποτέλεσμα χειροπιαστό που έχει την ικανότητα να αλλάξει ακόμα και στοιχειωδώς τα βασικά δεδομένα. Ενώ το νοητικό σχήμα που εμφανίζεται με την έννοια του τεχνολογικού bonsai. Αυτή η διαφορά κάνει τη διαφορά, διότι αποτελεί ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε μια πολλαπλή στρατηγική που εφαρμόζεται σε ένα πλέγμα. Η πλατφόρμα εφαρμογών που αποτελεί η ελληνική ΑΟΖ δεν έχει γίνει αντιληπτή από όλους τους παίκτες της διαπραγμάτευσης. Κι αυτό πρέπει να αναδειχθεί για να αξιοποιηθεί. Γιατί πολλοί, και ακόμα και οι δικοί μας, δεν το ξέρουν το θέμα με συγκεκριμένες γνώσεις και δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα περάσει στο στάδιο υλοποίησης. Ενώ αυτό έχει ήδη αρχίσει λόγω του μεγάλου διαγωνισμού για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να το αναδείξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Νίκος Λυγερός - Τα 20 θαλάσσια οικόπεδα του Ελληνισμού.
Τα 20 θαλάσσια οικόπεδα της Ελλάδας

Νίκος Λυγερός - Αναδίπλωση του Ελληνισμού

Τώρα πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά και ολιστικά, γιατί πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Η δήλωση των αρχηγών των κομμάτων μας είναι σημαντική, γιατί δείχνει το σωστό πλαίσιο, αφού πρόκειται για μια κίνηση ενωτική σε μια απαίτηση εθνική. Στην συνέχεια πρέπει να είμαστε συνεπείς και στις πράξεις μας. Δεν είμαστε πια στο πλαίσιο των συζητήσεων, πρέπει να πάρουμε σωστές αποφάσεις με ορθολογικό τρόπο. Και αυτός πρέπει να είναι στρατηγικός. Η κομματική προσέγγιση έχει φτάσει στα όρια της και πρέπει επιτέλους να δούμε το εθνικό θέμα που απασχολεί όλους τους Έλληνες. Πιεζόμαστε οικονομικά και τώρα οι καθυστερήσεις προκαλούν βάσανο στους πιο φτωχούς από τους δικούς μας. Έτσι πρέπει να λύσουμε ένα τριπλό πρόβλημα. Το πρώτο σκέλος είναι να βοηθήσουμε τους δικούς μας. Το δεύτερο, να πείσουμε επί του πρακτέου ότι θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη για να διευκρινίσουμε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Και το τρίτο είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα αντικειμενικά μας και συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως είναι οι δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική ΑΟΖ, για να έχουμε ανθεκτικά επιχειρήματα που είναι ικανά ν’ αλλάξουν τα δεδομένα της ανάλυσης. Πρέπει να τα έχουμε όλα αυτά στο μυαλό μας για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα μας. Οι δυσκολίες δεν μας βάζουν κάτω. Είμαστε του Ελληνισμού και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας, γιατί δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα όσο δύσκολος κι αν είναι.



Νίκος Λυγερός - Το μέγεθος του χρόνου

Το μέγεθος του χρόνου αλλάζει με τα δεδομένα. Γι’ αυτό το λόγο η Χρονοστρατηγική είναι απαραίτητη για την ανάλυση αυτών. Δεν έχει νόημα να κάνουμε μόνο τοπικές αναλύσεις και να θεωρούμε ότι μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Υπάρχουν νοητικά σχήματα που διασχίζουν χρόνια, δεκαετίες ή ακόμα και αιώνες και αυτά δεν μπορούν ν’ αναλυθούν μόνο τοπικά. Διότι το τοπικό δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με το διαχρονικό. Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός ότι το άμεσο μέλλον μπορεί να επηρεάζεται από παλιά δεδομένα. Και αυτό συμπίπτει και με τα δεδομένα που συσσωρεύονται και προκαλούν προβλήματα σε βάθος χρόνου, γιατί κανείς στο ενδιάμεσο δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις που πληροφορούν για την αλλαγή φάσης που θα προκύψει. Αυτό σημαίνει ότι και τώρα, τα δεδομένα δεν πρέπει να τα αναλύουμε σαν να έχουν προκύψει από το πουθενά. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια tabula rasa, όπου εμφανίστηκαν τώρα αρχικά δεδομένα. Δεν έχει σημασία να παρουσιάζουμε τα δεδομένα σαν να είναι πρόσφατα, διότι αυτή η ερμηνεία δεν έχει καμία αξία για την ανάλυση και θα φανεί με τα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια πρέπει να αναζητήσουμε νέα ισχυρά νοητικά σχήματα που θα ενσωματώσουν αυτά τα στοιχεία και θα παρουσιάσουν μια στρατηγική για την επίλυση των προβλημάτων. Διότι δεν είναι με την ασχετοσύνη που θα λυθούν. Έτσι όταν δεν χρησιμοποιούμε στρατηγικά ένα θέμα σαν την ελληνική ΑΟΖ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο μεγάλος διαγωνισμός με τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα. Υπάρχει μια ιστορία από το 1982 με την Συμφωνία του Δικαίου της Θάλασσας και έχει έρθει η ώρα για να αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα για την επίλυση ενός εθνικού προβλήματος.

Νίκος Λυγερός - Ο αγώνας της συνέχειας

Όταν κάνεις παύση σ’ έναν αγώνα είναι πιο δύσκολο να τον συνεχίσεις, αλλά πρέπει να σκεφτείς από τώρα ότι το πιο σημαντικό είναι ακριβώς ο αγώνας της συνέχειας. Γι’ αυτό δεν πρέπει καν να σταματήσουμε την πορεία μας. Αν μερικοί από εμάς θεωρούν ότι είναι φυσιολογικό να περιμένουμε και απλώς να ζητάμε δίχως να διεκδικούμε και δίχως να παράγουμε ιδέες, αυτό είναι απλώς η μιζέρια και τίποτα άλλο. Ο Ελληνισμός παράγει έργο. Μόνο που αυτό δεν γίνεται όταν απλώς είσαι παθητικός. Οι ανάγκες συνεχίζουν να υπάρχουν. Και κάθε μέρα αυτό γίνεται όλο και πιο αντιληπτό από όλους. Δεν αρκούν τα λόγια και οι δηλώσεις. Η δικαιοσύνη γίνεται με την παραγωγή έργου. Η οικονομία γίνεται με την παραγωγή έργου. Η στρατηγική γίνεται με την παραγωγή έργου. Άρα ό,τι και να ακούμε, ό,τι και να λέμε δίχως δράσεις και πράξεις, δεν αγγίζει κανέναν. Ταυτόχρονα κάθε μέρα που περνά, ερχόμαστε και στη λήξη του μεγάλου διαγωνισμού της Ελλάδας για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα κι ενώ αυτό γίνεται δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί επίσημα. Σπαταλούμε πολύτιμο χρόνο για να κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις που δεν έχουν κανένα αντίκτυπο. Μια λύση βρίσκεται μόνο όταν αντιμετωπίζουμε ορθολογικά και στρατηγικά ένα πρόβλημα κι όχι απλώς να το λέμε ότι υπάρχει. Εδώ ο χρόνος έχει τελειώσει για τα επικοινωνιακά κι έχουν σταματήσει μερικοί το παίγνιο. Το θέμα είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Μόνο που ο Ελληνισμός πρέπει και να υποστηρίζεται έμπρακτα.

Τα ιστορικά θαλάσσια οικόπεδα του Ελληνισμού.
Τα ιστορικά θαλάσσια οικόπεδα του Ελληνισμού