Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Ελληνική αξιοπρέπεια / Στρατηγικά δεδομένα του μέλλοντος / Προτάσεις και Eurogroup / Είμαστε του Θεμιστοκλή

Νίκος Λυγερός - Ελληνική αξιοπρέπεια / Στρατηγικά δεδομένα του μέλλοντος / Προτάσεις και Eurogroup / Είμαστε του Θεμιστοκλή.
Η ελληνική αξιοπρέπεια δεν είναι ένας μύθος και το έχουμε αποδείξει και διαχρονικά. Είναι μία ιδιότητα για την οποία μας θαυμάζουν. Είναι χάρη σ’ αυτή που δεν αφήνουμε κανέναν πίσω μας. Τα κόμματα ας ξεσκιστούν μεταξύ τους, για να είναι το ένα πιο αποτελεσματικό για να πάρει την κυβέρνηση, δεν μας ενδιαφέρει. Το σημαντικό είναι για μας να ξέρει να διαχειρίζεται τις δυσκολίες της, χωρίς να το βάζει κάτω με το παραμικρό και δίχως να ξεχνά ποτέ την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που μας χαρακτηρίζει. Μπορεί να λέει πολλά ως κόμμα, μόνο που δεν μας ενδιαφέρει. Σημασία έχει ως Ελλάδα να λες μόνο ένα πράγμα, πάντα την αλήθεια για να προστατέψεις το λαό σου από κάθε επίθεση. Εμείς αντέχουμε τα πάντα από τους εχθρούς μας, αλλά όχι την κοροϊδία από τους δικούς μας. Η στρατηγική μας εμφανίζει όλο και περισσότερα στοιχεία που είναι, βέβαια, ανατρεπτικά για τις απλοϊκές αναλύσεις και για όσους λειτουργούν δογματικά. Οι προτάσεις πρέπει να είναι ξεκάθαρες πλέον, γιατί θα γίνουν πράξεις και δεν θα υπάρχει επιστροφή. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο δίνει πολλές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσουμε για να οργανωθούμε πιο αποτελεσματικά. Έχουμε την ελληνική ΑΟΖ που έχει ενεργοποιηθεί με τα 20 θαλάσσια οικόπεδα. Σε μας ανήκει η πρωτοβουλία να το αναδείξουμε.

Νίκος Λυγερός - Στρατηγικά δεδομένα του μέλλοντος

Οι προοπτικές, ενώ ανήκουν στο μέλλον, επηρεάζουν στρατηγικά το παρόν, μπορεί ακόμα και περισσότερο από το παρόν. Είναι μια μορφή νοητικής ανάδρασης σε σχέση με τον χρόνο. Έτσι την ώρα που όλοι κοιτάζουν αποκλειστικά τα δεδομένα του παρόντος θεωρώντας ότι μόνο αυτά θα επηρεάσουν το μέλλον, πρέπει να βλέπουμε και τα στρατηγικά δεδομένα του μέλλοντος, για ν’ αλλάξουμε την ερμηνεία του παρόντος. Διότι η αξία μιας κίνησης που θα γίνει πράξη πρέπει να εξετασθεί προβλέποντας πολλές κινήσεις σε βάθος χρόνου, για να επιλεχθεί χρονοστρατηγικά. Δεν παίζουμε μόνο και μόνο για το παρόν, αλλά περισσότερο για το μέλλον σε σχέση με το παρελθόν. Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι πια συνομιλίες σε αυτό το στάδιο, αλλά συνύπαρξη επιχειρημάτων που δεν έχουν πια καμιά δικαιολογία, αλλά μόνο δικαιολογήσεις ορθολογικές. Έτσι, μπορείς να κάνεις ανακοινώσεις που δίνουν ένα στίγμα που επηρεάζει, αφού συνεχίζεις να χρησιμοποιείς τη δυνητική ικανότητα πριν την πραγματική συνεδρίαση. Έτσι, μπορείς και μετά τα χειροπιαστά αποτελέσματα να κάνεις ανάδραση και ν’ αλλάξεις τα δεδομένα, που άλλοι θεωρούσαν δεδομένα, επειδή δεν έκαναν μια στρατηγική ανάλυση και παρέμειναν στο τακτικό επίπεδο. Άρα, ειδικά τώρα, ας μην κοιτάζουμε μόνο και μόνο το παρόν, αλλά πώς το άμεσο μέλλον θα αλλάξει το παρόν.

Νίκος Λυγερός - Προτάσεις και Eurogroup

Οι διαπραγματεύσεις έφτασαν τώρα στο σημείο της υλοποίησης και θα πρέπει οι προτάσεις της Ελλάδας να υποστηριχθούν όχι μόνο για το φαίνεσθαι, αλλά επί της ουσίας. Διότι είναι ένας ολόκληρος λαός που υποφέρει από αυτή την κατάσταση κι η επίλυση του θέματος δεν είναι πια μια παράσταση που προσδοκεί εντυπώσεις. Εδώ συζητάμε για ζωές και πολίτες, όχι μόνο ψηφοφόρους. Στο Eurogroup το παίγνιο δεν είναι κομματικό, αλλά μόνο και μόνο εθνικό. Όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν μπει σε μια διαδικασία επίλυσης κι όχι αναμέτρησης ούτε αμφισβήτησης. Εκεί οι θέσεις μας πρέπει να είναι ταυτόχρονα και στρατηγικές και ανθρώπινες. Το λεγόμενο βιώσιμο ξέρουμε ότι δεν επαρκεί για τις λύσεις. Έχει λοιπόν σημασία να φανεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν μιλούμε μόνο λόγω εικόνας αλλά ουσίας. Το έκτακτο Eurogroup που βρίσκεται πλέον πέρα από το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό της κοινής προσπάθειας για την εύρεση λύσης κι αν αυτή έχει μία καινοτόμα μεθοδολογία δεν θα παρουσιαστεί μόνο αλλά θα εμφανιστεί ως γεγονός υπαρκτό. Το άλλο σενάριο μπορεί να παιχτεί έως το τέλος με ορθολογισμό και αληθινές προσδοκίες. Το όλο θέμα τώρα δεν είναι ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό, αλλά νοημοσύνης και στρατηγικής.

Νίκος Λυγερός - Είμαστε του Θεμιστοκλή

Όποιες και να είναι οι δυσκολίες, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς ότι είμαστε του Θεμιστοκλή. Με άλλα λόγια, είμαστε ικανοί να επιλέξουμε ποιοι είναι οι δικοί μας, που είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν και σε ραγιάδες και σε εχθρούς. Η διαχρονική στρατηγική της Ελλάδας δεν είναι κομματική και δεν έχει χρώματα, διότι η στρατηγική είναι του αόρατου. Και δεν θυσιάζουμε κανένα δικό μας χωρίς να υπάρχει λόγος. Είμαστε του Ελληνισμού. Το 2021 δεν θα γιορτάσουμε μόνο τα 200 χρόνια του Ελληνικού κράτους, αλλά τα 2.500 χρόνια της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Δεν μένουμε μόνο στις Θερμοπύλες, γιατί αυτό ήταν μόνο μια κίνηση που προετοίμαζε την πράξη. Και αυτή εξουδετέρωσε και τους ραγιάδες και τους εχθρούς, γιατί κανείς δεν μπόρεσε ν’ αντισταθεί στην αντεπίθεση του Ελληνισμού. Άσε λοιπόν τις πίκρες, τις γκρίνιες, τις δυσκολίες και θυμήσου το μέλλον, γιατί γι’ αυτό το λόγο έχουμε μνημοσύνη. Δεν θα φωνάξουμε μόνο από αντίδραση, γιατί δεν είμαστε της μιζέριας αλλά θ’ αντισταθούμε λόγω της δικαιοσύνης. Διότι όσο λίγοι και να είμαστε, είμαστε σπάνιοι γιατί βασιζόμαστε σε κάθε άνθρωπο που αγαπά την αλήθεια και την ελευθερία. Δεν γεννηθήκαμε γονατισμένοι και κανένα κόμμα δεν θα μας αναγκάσει να σκύψουμε το κεφάλι, αλλά θα συνεχίσουμε το έργο μας.