Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.
Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Προετοιμασία Αποστολής / Η αποστολή της ελληνικής ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός : Προετοιμασία Αποστολής - Η αποστολή της ελληνικής ΑΟΖ.
Μετά το Καστελλόριζο, τη Γαύδο, την Ερείκουσα, το Αγαθονήσι, έρχονται οι Οθωνοί για τη συνέχεια, ως νέα αποστολή. Η επιλογή ακολουθεί ταυτόχρονα την παράδοση του ακριτικού και την καινοτομία του απέραντου γαλάζιου. Συνεχίζουμε την ιστορία που σχετίζεται με την Ναυμαχία της Ναυπάκτου και την απόφαση της προστασίας μέσω της πολιορκητικής. Δεν υπάρχει παύση στη Χρονοστρατηγική και με την ενίσχυση της Τοποστρατηγικής βλέπουμε τον τόπο ως χρόνο διαμονής. Με το δυτικότερο νησί μας και το παλαιότερο από τα Διαπόντια, εξετάζουμε το μέλλον μέσω της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που παράγει την αξιοποίηση του κοιτάσματος Πύρρος και του κοιτάσματος Αχιλλέας με το δεύτερο θαλάσσιο οικόπεδο. Οι Οθωνοί είναι πιο κοντά στο μέλλον παρά ποτέ και από εκεί θα γίνει η γέφυρα με το παρελθόν που θα υπερπηδήσει το παρόν. Στα θεμέλια του πολιτισμού αρχίζει και το απέραντο γαλάζιο, για να υποστηρίξει έμπρακτα την Ελλάδα, ο Ελληνισμός. Δεν εγκαταλείπουμε τίποτα, δεν σταματάμε και συνεχίζουμε ακάθεκτα τον αγώνα, γιατί είμαστε της πολιορκητικής και ξέρουμε ότι το ταξίδι πρέπει να περάσει σε άλλο στάδιο για ν’ αγγίξει τον πέμπτο κύκλο της πολυκυκλικότητας. Διότι είναι απαραίτητο να προετοιμάσουμε και το μέλλον των δικών μας με το αναγκαίο έργο.

Νίκος Λυγερός - Προετοιμασία ΑποστολήςΝίκος Λυγερός - Η αποστολή της ελληνικής ΑΟΖ