Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Ο Ελληνισμός δεν γονατίζει / Η ΑΟΖ υποστηρίζει τα νησιά μας / Νέες Διαπραγματεύσεις και ελληνική ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός - Ο Ελληνισμός δεν γονατίζει / Η ΑΟΖ υποστηρίζει τα νησιά μας / Νέες Διαπραγματεύσεις και ελληνική ΑΟΖ.
Όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, και για μερικούς είναι ακόμα και αβάσταχτες, ο Ελληνισμός δεν γονατίζει. Και συνεχίζουμε τον αγώνα με τα νέα δεδομένα, αλλά πάντα επικεντρωμένοι. Διότι ο Ελληνισμός με μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι μπορεί να την ξαναφτιάξει με τη στρατηγική του νοημοσύνη. Έτσι, όσοι κλαίνε τη μοίρα τους και τις παλιές επιλογές πρέπει να σκεφτούν ότι δεν τελειώσαμε, διότι δεν τα παρατάμε στους αγώνες μας. Οι οικονομικές μας δυσκολίες δεν λύνονται μόνο με οικονομικές λύσεις. Και τα οικονομικά μέτρα που δεν έχουν αναπτυξιακές δομές δεν επαρκούν. Διότι η εξοικονόμηση είναι μόνο ένα τοπικό μέτρο που δεν έχει βάθος χρόνου. Ενώ μια στρατηγική λύση λειτουργεί με τον χρόνο και προσφέρει δυνατότητες, γιατί βασίζεται πάνω σε θεμέλια κι όχι στην επιφάνεια. Μια στρατηγική λύση έχει εμβέλεια, διότι λειτουργεί καταλυτικά για ολόκληρο το πλαίσιο, έτσι μπορεί να δράσει ταυτόχρονα σε πολλούς τομείς. Αυτή τη δυνατότητα την έχει η ελληνική ΑΟΖ, αρκεί να αξιοποιηθεί ορθολογικά και πρακτικά αυτό το στρατηγικό εγχείρημα. Με αυτόν τον τρόπο θα ζήσουμε πραγματικά κι όχι μόνο θα επιβιώσουμε, διότι είμαστε Έλληνες.




Νίκος Λυγερός - Η ΑΟΖ υποστηρίζει τα νησιά μας

Λόγω της δομής της, η ΑΟΖ υποστηρίζει τα νησιά μας. Λειτουργεί με το πλαίσιο της οικονομικής δραστηριότητας και αυτό είναι ενισχυτικό ακόμα και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Τώρα σε πρακτικό επίπεδο, αν σκεφτούμε ότι η Κύπρος κατάφερε να περάσει νομοθετικά το ΦΠΑ πάνω στην ΑΟΖ της, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η αρχική απόφαση της ανακήρυξης της ΑΟΖ και στη συνέχεια των οριοθετήσεων. Από τις απολαβές του ελληνικού δημοσίου το 5% πηγαίνει νομοθετικά (Ν. 2289/1995, τροπολογία 4001/2011) στις Περιφέρειες, όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα όταν εξετάζουμε την τοπική του ΑΟΖ. Ήδη με το πλαίσιο των 20 θαλάσσιων οικοπέδων θα υπάρχουν οφέλη για τις περιφέρειες: Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Αττικής και Κρήτης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να λειτουργήσουμε στρατηγικά και στο πλαίσιο του μεγάλου διαγωνισμού που θα ενεργοποιηθεί στις 14 Ιουλίου 2015 με την λήξη των υποψηφιοτήτων για τις αδειοδοτήσεις. Αυτό δεν είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, αλλά μια γεωοικονομική πραγματικότητα. Κατά συνέπεια δεν είναι μόνο θέμα στρατηγικής, αλλά και στρατηγική ανάδειξης για να πείσουμε με μαιευτική ότι έχουμε προοπτικές.

Νίκος Λυγερός - Νέες Διαπραγματεύσεις και ελληνική ΑΟΖ

Όσοι δεν έχουν καταλάβει ότι η ΑΟΖ ως θέμα δεν είναι ένα παίγνιο μη μηδενικού αθροίσματος, μιλούν μόνο για την Τουρκία και αποδεικνύουν την ασχετοσύνη τους, αφού η ΑΟΖ αφορά 6 χώρες γύρω μας και τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, 3 δηλαδή την Αλβανία, την Ιταλία και την Λιβύη. Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο έχουμε άμεσα επαφή με την Ιταλία και την Κύπρο. Και με την τελευταία μιλάμε και σε επίπεδο τριμερούς μαζί με την Αίγυπτο. Συνεπώς όλους αυτούς τους συμφέρει να περάσουμε σε φάση υλοποίησης. Επίσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 14 Μαρτίου 2013 παροτρύνει την αξιοποίηση των αυτοχθόνων πηγών ενέργειας για να ενισχυθεί η πολιτική της ενεργειακής ασφάλειας και για να μην έχουμε τόσο μεγάλη εξάρτηση από το εξωτερικό, το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ όχι μόνο είναι πια της επικαιρότητας, αλλά μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο ακόμα και τώρα στις διαπραγματεύσεις και αυτό φαίνεται ήδη από την παρουσία του αρμόδιου υπουργείου και στην συνάντηση των αρχηγών κομμάτων για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων σε εθνικό επίπεδο. Διότι οι στρατηγικές θέσεις δεν δημιουργούνται από το κενό, αλλά με στοιχεία αντικειμενικά που θεμελιώνουν μια σοβαρή και αξιόπιστη προσέγγιση.