Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Η πολιτική δεν πρέπει να είναι εθισμός / Διάγραμμα Ροής και Δέντρο Αποφάσεων / Συνέντευξη στο TV Creta 2/7/2015

Νίκος Λυγερός - Η πολιτική δεν πρέπει να είναι εθισμός / Διάγραμμα Ροής και Δέντρο Αποφάσεων / Συνέντευξη στο TV Creta 2/7/2015.
Η πολιτική δεν πρέπει να είναι εθισμός. Η πολιτική δίχως υπευθυνότητα είναι απλώς παράσταση κι ούτε καν θεατρική, αφού δεν έχει ποιότητα. Όταν λοιπόν ένας πολιτικός επιμένει να πάει σε ένα αδιέξοδο, δεν έχει νόημα να τον ακολουθήσουμε. Πρέπει να υπάρξει μια ανάδραση, διότι η αντίδραση δεν έχει μέλλον σε στρατηγικό επίπεδο. Εδώ δεν υπάρχει πόλεμος, αλλά δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί ένα έγκλημα ειρήνης μόνο και μόνο επειδή υπάρχει μια παράλογη εμμονή για το τίποτα, αφού το μοναδικό μας θέμα είναι η Ελλάδα κι όχι τα κόμματα. Όταν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ιδεολογικός εθισμός και δεν περνάμε στο στάδιο της θεραπείας, δεν βοηθούμε ο ένας τον άλλο. Ενώ πρέπει να είμαστε ο καθένας η ασπίδα του άλλου κι όλοι μαζί η αιχμή του δόρατος που αντιστέκεται και περνά στην αντεπίθεση την κατάλληλη ώρα. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που περίμεναν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για να εκφραστούν. Τώρα που ξέρουμε ποια ήταν τα αποτελέσματα πρέπει εμείς να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας χωρίς κανένα εθισμό στην πολιτική της ιδεολογίας. Δεν είμαστε μόνο ψηφοφόροι αλλά Έλληνες πολίτες που θέλουν μια πατρίδα ελεύθερη κι όχι έρμαια κάθε ιδεολογίας που δεν ξέρει πια τι να προτείνει, αφού εξάντλησε όλα τα τεχνάσματα του εθισμού της.

Νίκος Λυγερός - Διάγραμμα Ροής και Δέντρο Αποφάσεων

Ένα Διάγραμμα Ροής επιτρέπει τη συνοπτική παρουσίαση πολλών σεναρίων που βέβαια εξαρτώνται από τις επιλογές στο Δέντρο Αποφάσεων. Αυτές όμως έχουν νόημα σε σχέση με την αξία των πιθανοτήτων των φύλλων. Κατά συνέπεια το Δέντρο Αποφάσεων έχει περισσότερη σημασία, διότι παίζει ένα κυρίαρχο ρόλο. Πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε σε αυτό σε πρώτο βαθμό, λόγω του δημοψηφίσματος αλλά και μετά λόγω των διαπραγματεύσεων που πρέπει να συνεχιστούν. Το θέμα είναι σε ποια κατάσταση θα είμαστε μετά την απόφαση και αυτό πρέπει να το σκεφτούμε από πριν για το μετά και όχι μετά για το πριν. Διότι η απόφασή μας πρέπει να είναι στρατηγική, αφού το δημοψήφισμα δεν είναι η τελική κατάσταση αλλά μία ενδιάμεση φάση, ένας συνδετικός κρίκος που έχει νόημα μόνο ως διακλάδωση κι όχι ως φύλλο του Δέντρου Αποφάσεων. Έτσι το πρέπον είναι μια απόφαση που ενσωματώνει τις επόμενες κινήσεις για να υπάρχει η προαπαίτηση της πράξης που θα αλλάξει τα δεδομένα προς το θετικό δίχως βέβαια να εκφυλιστεί το όλο πλαίσιο. Αυτό είναι ένα σημαντικό κριτήριο που έρχεται να ενισχύσει την έννοια της συνέχειας κι όχι της διακοπής.


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Δελτίο ειδήσεων του TV Creta, 02/07/2015



*   *   *