Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Δεν υπάρχει Ελληνισμός χωρίς θάλασσα / Η πηγή της Ευρώπης είναι ο Ελληνισμός / Ο ελληνικός λαός / Ο ηρωισμός των Ελλήνων

Νίκος Λυγερός - Δεν υπάρχει Ελληνισμός χωρίς θάλασσα / Η πηγή της Ευρώπης είναι ο Ελληνισμός / Ο ελληνικός λαός / Ο ηρωισμός των Ελλήνων.
Ενώ η ιστορία του Ελληνισμού είναι από την αρχή άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα, ελάχιστοι συνειδητοποιούν την πραγματική της αξία για την ύπαρξή μας. Έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να μιλούμε για το θέμα της ΑΟΖ λες και χρειάζεται να πείσουμε τους δικούς μας, ενώ είμαστε του Θεμιστοκλή και νικήσαμε στη μυθική ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η ΑΟΖ είναι το στρατηγικό μείγμα της Δικαιοσύνης και της θάλασσας. Η ΑΟΖ είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και πρέπει να την αξιοποιήσουμε όχι μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά. Η δύσκολη κατάσταση που διανύουμε δεν μπορεί να διευκολυνθεί μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις οι οποίες πρέπει να είναι εποικοδομητικές, όπως έγινε και με την υπόθεση του ζεόλιθου. Η ΑΟΖ είναι ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα για την Ελλάδα και πρέπει να προβληθεί. Το γεγονός ότι ο διαγωνισμός τρέχει αυτές τις ημέρες και είναι σε εξέλιξη, είναι πολύ σημαντικό αφού δεν πρόκειται πια για ένα όραμα, αλλά μία χειροπιαστή πραγματικότητα. Η ΑΟΖ αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ελληνική οικονομία και αν δεν έχει δράσει άμεσα πάνω σε αυτή οφείλεται στην καθυστέρηση των κομμάτων να σκεφτούν ορθολογικά και στρατηγικά. Η Ελλάδα έχει και παρελθόν και μέλλον. Κι αν έχει δυσκολίες τώρα θα τις ξεπεράσουμε και με την ΑΟΖ.



Νίκος Λυγερός - Η πηγή της Ευρώπης είναι ο Ελληνισμός

Ποιος μπορεί να φανταστεί τον Ελληνισμό χωρίς θάλασσα; Κανείς. Εκτός, βέβαια, αν είναι βάρβαρος. Ποιος μπορεί να φανταστεί την Ευρώπη χωρίς Ελλάδα; Κανείς. Εκτός, βέβαια, αν δεν είναι πολιτισμένος και δεν ξέρει ότι ο Ελληνισμός είναι πηγή της Ευρώπης. Έτσι κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την Ελλάδα καταπιεσμένη χωρίς να κάνει τίποτα. Και το κίνημα των Φιλελλήνων αποτελεί ένα ιστορικό παράδειγμα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτό το γεγονός πρέπει να αναδειχθεί. Για να γίνει κατανοητό σε όλους. Για να γίνει κτήμα σε όλους. Η Ελλάδα επέλεξε να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, δεν της το επέβαλε κανείς. Αυτό έγινε επειδή είναι ιστορικά φυσιολογικό. Είναι η συνέχεια της ιστορίας μας μέσα σ’ ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που γεννήσαμε μέσω του Ελληνισμού που είναι η πηγή του Ουμανισμού. Δεν θέλουμε να είμαστε κάπου αλλού, γιατί είναι το παρελθόν μας και το μέλλον μας. Επίσης είμαστε της προσφοράς, όλοι οι Ευρωπαίοι ξέρουν τι χρωστούν στη Δημοκρατία μας. Διότι είμαστε της αξίας κι όχι των αρχών. Διότι είμαστε των ανθρώπων. Διότι είμαστε το δώρο του Χρόνου στην Ανθρωπότητα.

Νίκος Λυγερός - Ο ελληνικός λαός

Ο ελληνικός λαός δεν είναι μόνο ψηφοφόροι, αλλά τώρα πρέπει να παίξει το ρόλο του. Δεν έχει πια νόημα αν έχει νόημα το κείμενο του ψηφοδελτίου, αφού είμαστε εκτός προθεσμίας, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συμμετέχει πια στο τέλος της διαδικασίας έως τις 30 Ιουνίου 2015 και δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο έκτακτο Eurogroup, αφού το επιχείρημα του δημοψηφίσματος δεν λειτούργησε ως στρατήγημα στις διαπραγματεύσεις και καταλήξαμε μόνο και μόνο σε μια απουσία συμφωνίας. Επί της ουσίας το δημοψήφισμα δεν αφορά πια την προηγούμενη διαδικασία αλλά την επόμενη, η οποία δεν θα έχει απαραίτητα και συνέχεια με την επόμενη. Κατά συνέπεια θα έπρεπε να αλλάξει η διατύπωση για να ακολουθήσουμε το τυπικό. Αλλά ήδη το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί ότι δεν ακολουθεί πλήρως τα διεθνή πρότυπα. Είναι λοιπόν αποκλειστικά θέμα του ελληνικού λαού να ερμηνέψει με τον δικό του τρόπο το κείμενο και να πάρει την απόφασή του. Κι όσες δημοσκοπήσεις και να δει αυτό που έχει σημασία κατά βάθος είναι μόνο και μόνο το αίσθημά του. Διαχρονικά είμαστε ένας ευρωπαϊκός λαός και κανείς δε μπορεί να μας αφαιρέσει αυτή την ιδιότητα, αφού ακόμα και η Ευρώπη έχει ελληνικό όνομα.

Νίκος Λυγερός - Ο ηρωισμός των Ελλήνων

Οι Έλληνες θέλουν να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη όχι από συμφέρον ή επειδή φοβούνται, αλλά επειδή είναι η φυσιολογική τους θέση. Πού αλλού θα ήταν η πατρίδα μας, αν δεν ήταν σε αυτούς τους θεσμούς που ακολουθούν πρότυπα που επινοήσαμε από τις παλαιότερες εποχές, αφού είναι η έννοια της ένωσης και την κοινής που λειτούργησαν ως νοητικά σχήματα. Επίσης ο Ελληνισμός δεν περίμενε την Ευρώπη για να υπάρξει, αντιθέτως επηρέασε ανά τους αιώνες την ιστορία της και την εξέλιξη. Αυτό έγινε μάλιστα με διαχρονικό τρόπο, αφού ποτέ η ιστορία μας δεν αποχώρησε από αυτό το πλαίσιο ακόμα και στη δύσκολη περίοδο της Τουρκοκρατίας. Και σε όλα αυτά τα χρόνια δείξαμε σε όλους με το παράδειγμά μας τι σημαίνει να αντιστέκεσαι και να θυσιάζεσαι για το καλό των άλλων. Δεν έχουμε μόνο ήρωες, αλλά είμαστε από τις πατρίδες που οι ήρωες τους έχουν επηρεάσει την Ανθρωπότητα. Δεν έχουμε λοιπόν ανάγκη από κανένα κόμμα ή ακόμα και κυβέρνηση να μας πει τι πρέπει να κάνουμε, γιατί εμείς τους επιλέγουμε επειδή εφαρμόζουμε την έννοια της δημοκρατίας γιατί πιστεύουμε ότι ο λαός έχει δικαίωμα να εκφραστεί ελεύθερα κατά βούληση χωρίς να τον δεσμεύει καμιά πολιτική ατζέντα. Είμαστε Έλληνες και θα ψηφίσουμε ως ελεύθερα όντα γιατί πάντα έτσι ήμασταν. Γι’ αυτό συνεχίζουμε το έργο των ηρώων μας.