Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Η απαραίτητη συσπείρωση / Η ισχύς της απόφασης / Η υπευθυνότητα της απόφασης / Η δύναμη της καινοτομίας / Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Νίκος Λυγερός - Η απαραίτητη συσπείρωση / Η ισχύς της απόφασης / Η υπευθυνότητα της απόφασης / Η δύναμη της καινοτομίας / Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Για να έχουμε μια σοβαρή παρουσία στις διαπραγματεύσεις πρέπει όχι μόνο να είμαστε ενωμένοι στις δυσκολίες και συσπειρωμένοι για την στρατηγική μας. Δεν αρκεί να έχουμε μάτια βουρκωμένα για τους γέρους μας αν δεν κάνουμε τίποτα πρακτικό για αυτούς. Κι όσοι μας λένε τώρα τον παλιό τους καημό ακόμα κι αν έχουν δίκιο για τα περασμένα, πρέπει να πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Όσοι προσπαθούν να μας φοβίσουν, δεν θα καταφέρουν τίποτα. Δεν έχουμε καμία δέσμευση από κάποιο κείμενο, αφού δεν κατέληξε η διαπραγμάτευση. Κατά συνέπεια μετά το δημοψήφισμα θέλουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να πετύχουμε στόχους εφικτούς. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα το μόνο που έχει σημασία είναι ότι θέλουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και τίποτα άλλο. Βέβαια το όλο πλαίσιο της διαδικασίας είναι ότι θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη ορθολογικά και στρατηγικά. Σε αυτή τη συσπείρωση έχουμε μαζί μας και την ελληνική ΑΟΖ που λειτουργεί δυναμικά ως καταλυτικό στοιχείο. Κι αν μερικοί δεν έχουν ακόμα ιδέα για αυτή είναι λόγω ασχετοσύνης και παράξενης ιδεολογίας. Η ελληνική ΑΟΖ θα παίξει ένα ρόλο που δεν μπορούν καν να φανταστούν, αφού δεν κατέχουν τίποτα από υψηλή στρατηγική και Χρονοστρατηγική.

Νίκος Λυγερός - Η ισχύς της απόφασης

Το να πάρεις μια απόφαση είναι εύκολο αν δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Κι αν είσαι άσχετος με το θέμα πάλι είναι εύκολο, διότι δεν βλέπεις τις επιπτώσεις. Όταν όμως τις βλέπεις, είναι δύσκολο αρχικά αλλά στη συνέχεια η απόφαση θα είναι ορθολογική και στρατηγική. Επιπλέον όταν παίρνεις τέτοιου τύπου απόφαση πρέπει να σκεφτείς τι θα λες γι’ αυτήν μετά από δέκα χρόνια, αφού θέλησες να πάρεις μια θέση. Επειδή έχουμε ζήσει αυτή την περίπτωση, μπορούμε βιωματικά να απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα που φαίνεται θεωρητικό στους περισσότερους. Πρέπει όμως να σκεφτείς ότι δεν είσαι ο μοναδικός παίχτης και πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός. Διότι για να αποκτήσει ισχύ η απόφαση πρέπει να είναι ψηλά. Με άλλα λόγια όταν πρόκειται για ένα δημοψήφισμα πρέπει το αποτέλεσμα να είναι ισχυρό για να παίξει ένα ρόλο και να επικρατήσει ένα πλαίσιο. Στην προκειμένη περίπτωση δεν αρκεί να είμαστε θετικοί για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, πρέπει να φανεί ότι είναι η βούληση του ελληνικού λαού κι όχι απλώς μιας πλειοψηφίας, δηλαδή αυτή πρέπει να είναι ενισχυμένη για να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Αλλιώς το επιχείρημα είναι πια δώρο άδωρον. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε για να διεκδικήσουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη για να αξιοποιήσουμε την ελληνική ΑΟΖ.

Νίκος Λυγερός - Η υπευθυνότητα της απόφασης

Όταν μερικοί προσπαθούν ν ’αναμείξουν πράγματα ανόμοια και είναι άσχετοι με τα δύο, δεν καταλαβαίνουν πόσο χάνουν την αξιοπιστία τους. Έτσι όταν συγκρίνουν ένα δημοψήφισμα που μας είχε επιβληθεί στην Κύπρο, με το δημοψήφισμα που επιλέξαμε στην Ελλάδα, φαίνεται πόσο λίγο γνωρίζουν τα δεδομένα. Όταν το πρώτο δεν υπάρχει και δεν υπήρξε αφού έχει καταψηφιστεί, διότι δεν έχει ουρά κι άρα καμιά επίπτωση, πώς μπορείς να το συγκρίνεις με το δεύτερο που εξ αρχής αποτελεί ένα συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε δυο φάσεις διαπραγματεύσεων. Όταν λοιπόν προσπαθείς να μπερδέψεις τους αγωνιστές μόνο και μόνο με επικοινωνιακά κόλπα, είναι ότι δεν σέβεσαι τους λαούς. Διότι εμείς τους γνωρίζουμε και τους αγαπούμε, διότι είναι του Ελληνισμού. Δεν ανήκουμε στην κατηγορία των εκτιμητών που θεωρούν ότι είναι απλώς ένα case study. Γιατί για μας είναι η ζωή μας. Έτσι είναι με το πνεύμα ανοιχτό και μετά από μελέτη των δεδομένων που ενεργοποιεί η στρατηγική μας που παίρνουμε μία απόφαση. Κι αυτή πρέπει να είναι εθνική κι όχι κομματική ή ιδεολογική. Είμαστε του Ελληνισμού και δεν μπερδεύουμε τίποτα, διότι και μετά θα είμαστε εδώ και δεν θα παρατήσουμε τη θέση μας ως Έλληνες, γιατί με τη νοημοσύνη μας προστατεύουμε την πατρίδα μας.

Νίκος Λυγερός - Η δύναμη της καινοτομίας

Η δύναμη της καινοτομίας είναι αισθητή στην Ελλάδα και ξέρουμε πόσο σημαντική θα είναι και στο μέλλον, αφού ανήκει με την ΑΟΖ και τον ζεόλιθο στους τρεις βασικούς πυλώνες της Ελλάδας του μέλλοντος. Επιπλέον τα άλλα δύο σκέλη μπορούν να επιτρέψουν με την εφαρμογή τους άλλα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, όπως έγινε πρόσφατα. Σημασία έχει οι Έλληνες να πιστέψουν στην αξία τους και να δημιουργούν ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο. Δεν είμαστε μόνο ένας λαός με προβλήματα και με δυσκολίες, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Είμαστε σπάνιοι και μας αρέσει να παράγουμε έργο για την Ανθρωπότητα γιατί είμαστε του Ελληνισμού. Και χαιρόμαστε όταν οι μαθητές μας μας ξεπερνούν και δημιουργούν με τη σειρά τους πράγματα που δεν είχαμε επινοήσει, διότι είμαστε της συνέχειας. Και η καινοτομία η ελληνική πρέπει να είναι για μας ένα παράδειγμα και στις δύσκολες στιγμές, διότι είναι με τέτοιες λύσεις που θα επιλύσουμε τα προβλήματά μας. Συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις γιατί θέλουμε να είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, υποστηρίζουμε τις θέσεις μας σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής για να αναδείξουμε και μέσω της καινοτομίας μας την ευρηματικότητα των Ελλήνων που μας επιτρέπει εδώ και αιώνες να παίζουμε ένα ρόλο σημαντικό παρόλο το μέγεθός μας, αφού παράγουμε ποιοτικό έργο.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 03/07/2015




*   *   *