Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Τα ερωτήματα έληξαν / Κάθε κοινωνία είναι στατική / Ελληνισμός και Ελλάδα

Νίκος Λυγερός - Τα ερωτήματα έληξαν / Κάθε κοινωνία είναι στατική / Ελληνισμός και Ελλάδα.
Τα ερωτήματα έληξαν. Δεν έχει πια νόημα να αναρωτιόμαστε ποια είναι η διαφορά μεταξύ μνημονίων και συμφωνιών, αφού στην τελική αυτό που έχει σημασία είναι τι ψηφίζουμε και πώς το ψηφίζουμε σε επικοινωνιακό επίπεδο. Όμως, η αληθινή οικονομία που έχει άμεση σχέση με την στρατηγική, δεν ασχολείται καν με αυτό. Τι μνημόνιο, τι συμφωνία, τι γιάννης, τι γιαννάκης. Όλοι καταλαβαίνουμε όλο και περισσότερο τη δυσκολία της πραγματικότητας και πόσο δύσκολο είναι να ανταποκριθούν σε αυτό οι πολιτικοί δίχως να έχουν κόστος, αφού αυτό είναι το θέμα που τους καίει. Στην τελική, όμως, το κόστος το έχει η πατρίδα μας και η Ελλάδα μας πρέπει να τα σηκώσει όλα αυτά τα βάρη με την αποκλειστική βοήθεια του Ελληνισμού. Γιατί μας εξηγούν, βέβαια, ότι κανένα κόμμα δεν φταίει από μόνο του κι ότι όλοι συνέβαλαν στην καταστροφή της χώρας. Μόνο που όπως όλοι φταίνε, στην τελική κανείς δεν καταδικάζεται και συνεχίζεται το ίδιο θέατρο από όλους. Έτσι, κατηγορούμε τους πάντες για όλα, ενώ έχουν περάσει όλοι από τη θέση των κυβερνήσεων. Συνεπώς, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το οικονομικό, όσο το αφήνουμε στα χέρια των πολιτικών, παραμένει οικονομικό. Ενώ στα χέρια της στρατηγικής, μετατρέπεται σε λύση. Η ελληνική ΑΟΖ είναι μια στρατηγική λύση στο οικονομικό πρόβλημα, ενώ δεν έχει ενεργοποιηθεί. Έτσι εμφανίζεται ένα νέο ερώτημα. Αυτές τις ημέρες είναι δυνατόν;

Νίκος Λυγερός - Τα 20 θαλάσσια οικόπεδα του Ελληνισμού.
Τα 20 θαλάσσια οικόπεδα της Ελλάδας

Νίκος Λυγερός - Κάθε κοινωνία είναι στατική

Κάθε κοινωνία είναι στατική και θεωρεί ότι τα δεδομένα της είναι δεδομένα, δίχως ν’ αντιληφθεί ότι αν αυτός ο συλλογισμός έστεκε, τότε δεν θα υπήρχε εξέλιξη. Έτσι, η καθεμιά σκέφτεται μόνο με αυτά τα δεδομένα, χωρίς ν’ αντιληφθεί ότι υπάρχει λύση και θα τη ζήσει η επόμενη θεωρώντας, βέβαια, και αυτή ότι είναι δεδομένα, μόνο που δεν θα είναι τα ίδια. Η κοινωνία όμως έχει και ανθρώπους που ανήκουν στην Ανθρωπότητα και σκέφτονται διαχρονικά δίχως να εγκλωβιστούν σ’ ένα τοπικό παρόν, ιδιαίτερα αν αυτό αποτελείται από μια κρίσιμη περίοδο. Τώρα η ελληνική κοινωνία, ενώ βρίσκεται σε κρίση, δεν πιστεύει ακόμα ότι μπορεί να σωθεί από την Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Έχει ακούσει για την ΑΟΖ, αλλά επί της ουσίας παραμένει άπιστη, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να δει το μέλλον που έχει αρχίσει. Δεν μπορεί να φανταστεί ότι υπάρχει ήδη ο μεγάλος διαγωνισμός για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα. Δεν έχει ιδέα ότι πουλάμε ήδη σεισμικά δεδομένα. Δεν ξέρει για τα bonus υπογραφής με τα οποία μπορούμε να πάρουμε εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ χωρίς καν να έχει μπει γεωτρύπανο. Δεν μπορεί να φανταστεί τις απολαβές του ελληνικού δημοσίου, ενώ η Κύπρος το έχει κάνει πια σε πρακτικό επίπεδο. Έχει πάρει 200 εκατομμύρια Ευρώ μόνο για τα bonus υπογραφής των οικοπέδων 2, 3, 9, 10 και 11. (Πιο συγκεκριμένα 150 εκατομμύρια Ευρώ για τα 2, 3, 9 και 48 για το 10 και 11). Η Κύπρος μόνο από τον κοίτασμα Αφροδίτη θα παίρνει 510 εκ. Ευρώ ετησίως για 25 χρόνια περίπου και η ελληνική κοινωνία ψάχνει να βρει λύση.

Ελληνική ΑΟΖ,
Ελληνική ΑΟΖ


Νίκος Λυγερός - Ελληνισμός και Ελλάδα

Η Χάρτα του Ρήγα δεν δείχνει μόνο την Ελλάδα αλλά τον Ελληνισμό. Οι χάρτες της ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν δείχνουν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο. Ακόμη και τα 20 ελληνικά οικόπεδα και τα 13 κυπριακά οικόπεδα αποτελούν μια επιφάνεια πιο μεγάλη από τα δυο κράτη. Ο Ελληνισμός δεν είναι μόνο Ελλάδα. Είναι μια ευρύτερη έννοια, αφού είναι η σκέψη των Ελλήνων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, όταν περιορίζεις τους υπολογισμούς σου μόνο πάνω στην Ελλάδα για τα προβλήματα της, κάνεις ένα στρατηγικό λάθος. Διότι μπορεί το πρόβλημα να αφορά την Ελλάδα, αλλά η λύση θα είναι του Ελληνισμού. Ακόμα και η ελληνική ΑΟΖ δεν είναι η ίδια η Ελλάδα αφού είναι τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Με άλλα λόγια, ενώ η βάση της ΑΟΖ είναι η ξηρά και βέβαια η Ελλάδα, η ελληνική ΑΟΖ είναι του Ελληνισμού. Έτσι αν η Ελλάδα δεν βλέπει ότι ο Ελληνισμός της προσφέρει μια στρατηγική λύση, είναι μόνο και μόνο επειδή εξετάζει επικεντρώνοντας στην καθημερινότητα που δεν έλυσε ποτέ κανένα θέμα εθνικό. Αν λες λοιπόν ότι πιστεύεις στον Ελληνισμό πρέπει να δεις το έργο του και το δώρο του. Η ΑΟΖ του Ελληνισμού βοηθάει ήδη την Κύπρο και δίνει προοπτικές σημαντικές και στρατηγικές. Πρέπει να το καταλάβει και η Ελλάδα γιατί προς το παρόν είναι σαν τον άπιστο Θωμά κι όσο δεν έχει δει τις τρύπες από τα γεωτρύπανα δεν μπορεί να πιστέψει τίποτα. Παλαιότερα δεν πίστευε ότι θα είχε προβλήματα, κι όμως έφτασε σε αυτήν την κατάσταση. Τώρα δεν πιστεύει ακόμα στο τι προσφέρει η ελληνική ΑΟΖ και το ηθικό της είναι πεσμένο. Ενώ αν το πιστέψει, θα γίνει το απίστευτο. Διότι και το θαύμα, κάποιος το κάνει. Είναι θέμα πίστης.

Τα ιστορικά θαλάσσια οικόπεδα του Ελληνισμού.
Τα ιστορικά θαλάσσια οικόπεδα του Ελληνισμού