Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Η καινοτομική πράξη του ζεόλιθου

Νίκος Λυγερός - Η καινοτομική πράξη του ζεόλιθου.
Όταν μερικοί από εμάς αναρωτιούνται αν μπορούν ν’ αλλάξουν την πραγματικότητα μέσω της καινοτομίας, τώρα έχουν χειροπιαστό παράδειγμα με τον Γιώργο Γεωργιάδη και την εταιρεία του ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε. Διότι οι δυο τους όχι μόνο εμπιστεύτηκαν ένα όραμα για την Ελλάδα του μέλλοντος, αλλά ταυτόχρονα πήραν και το ρίσκο της ανακάλυψης σε πρακτικό επίπεδο. Κι εδώ φαίνεται η διαφορά. Άλλο πιστεύω κι άλλο είμαι πιστός στο όραμα του ζεόλιθου. Η επιλογή της περιοχής του Κόκκαλου δίπλα στα Πετρωτά έγινε δίχως τις παραδοσιακές γεωλογικές ενδείξεις που απλοποιούν την έρευνα. Έτσι, από την αρχή υπήρχε η δυνατότητα αποτυχίας κι όμως με την επιμονή και την τεχνογνωσία του Γιώργου Γεωργιάδη έγινε το κατόρθωμα και τώρα μιλούμε για την πραγματικότητα του ελληνικού ζεόλιθου. Τα πρώτα αποτελέσματα θα διασταυρωθούν και θα πιστοποιηθούν, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε επιστημονικά για την ποιότητα του προϊόντος. Πιο συγκεκριμένα θα έχουμε στοιχεία από μετρήσεις XRD, XRF και ICP-MS. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρουμε ποσοτικά και ποιοτικά ποια είναι τα μέρη του κοιτάσματος που κάνουν τη διαφορά και επιτρέπουν στην Ελλάδα να αξιοποιήσει την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Θα έχουμε, επίσης, και την δυνατότητα να εφαρμοστεί ο ελληνικός ζεόλιθος στη γεωργία και την κτηνοτροφία, για να προωθηθεί ως προϊόν εδαφοβελτιωτικό, αλλά και φυσικής αποτοξίνωσης. Έτσι, βλέπουμε τα πρώτα βήματα του ελληνικού ζεόλιθου, που οι περισσότεροι δεν μπορούσαν καν να φανταστούν. Έχουμε, λοιπόν, ένα παράδειγμα έρευνας και ανάπτυξης για την Ελλάδα που μπορεί να βασιστεί σε ανθρώπους που λειτουργούν καινοτομικά, γιατί θέλουν να γράψουν μια ιστορία που σέβεται τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Ν. Λυγερός - Ο ζεόλιθος

Ο ζεόλιθος
θα κάνει
τη διαφορά
στην Ελλάδα
και για την Ελλάδα
μόνο και μόνο
αν οι δικοί μας
τον πιστέψουν
και τον εφαρμόσουν
κατανοώντας
ότι βοηθούν
την πατρίδα μας
διότι όλα τα άλλα
δεν μας αφορούν
σημασία έχει
η ανάπτυξη
για τους ανθρώπους
με σεβασμό
προς το περιβάλλον
γιατί θέλουμε
να ζήσουν
και οι επόμενοι
ελεύθερα
σαν εμάς.


Νίκος Λυγερός

www.lygeros.org