Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.
Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός: Έχεις αυτό που θες

Νίκος Λυγερός - Έχεις αυτό που θες (ΑΟΖ, Ζεόλιθος).
Για την ελληνική ΑΟΖ και τον ελληνικό ζεόλιθο, πρέπει να σκεφθείς ότι έχεις αυτό που θες και αν το θες, έχεις αυτό που αξίζεις. Έχουμε στρατηγικό ορυκτό πλούτο και στη θάλασσα και στη ξηρά κι αναρωτιόμαστε ακόμα και τώρα τι πρέπει να κάνουμε για ν’αλλάξουμε τα δεδομένα της οικονομίας της πατρίδας μας έχουμε γεμίσει με ειδικούς ασχετοσύνης που δεν ξέρουν καν τι είναι επιστήμη για να δικαιολογήσουν πολιτικές απραξίες ενώ δεν μπορεί να υπάρχει καμιά δικαιολογία. Οι υδρογονάνθρακες και ο ζεόλιθος δεν είναι αφαιρετικές έννοιες μαθηματικών μοντέλων αλλά ελληνικής πραγματικότητας που πρέπει να αξιοποιήσουμε για ν’ αποφύγουμε και τις πιέσεις που δεχόμαστε από ενέργειες που καταπατούν παντελώς τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Τώρα θέλουμε δε θέλουμε, οι ΑΟΖ και Ζεόλιθος ανήκουν στην υψηλή στρατηγική της Ελλάδας. Κι αν μερικοί λένε ότι είναι μόνο λόγω ανάγκης που εμφανίστηκαν αυτά τα θέματα πρέπει να θυμηθούν ότι ακόμα και ο Χριστός εμφανίστηκε για τον ίδιο λόγο. Σημασία έχει τώρα η υλοποίηση μιας αναμονής που έγινε ετοιμότητα λόγω της προετοιμασίας μας αφού τώρα γνωρίζουμε και τα μεγέθη και τα αποτελέσματα. Η πατρίδα μας χρειάζεται όχι μόνο ανάπτυξη αλλά πρώτα από όλα ανάκαμψη. Αυτό θέλει η πατρίδα και ο λαός μας, όλα τα άλλα είναι είναι απλώς λεπτομέρειες μικροπολιτικής.

Νίκος Λυγερός

Σκίτσο (Ν. Λυγερός) - Η στρατηγική της ΑΟΖ και του Ζεόλιθου
www.lygeros.org