Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.
Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Νοημοσύνη, το μέλλον της Ανθρωπότητας

Νίκος Λυγερός - Νοημοσύνη, το μέλλον της Ανθρωπότητας.
Όλη η αξία του Ελληνισμού βασίζεται στην νοημοσύνη, γιατί ποτέ δεν ήταν πιο ισχυρός από τους εχθρούς του. Κι όμως είναι ακόμα εδώ. Αυτό που είναι εντυπωσιακό σε μας, είναι ότι είμαστε πολύ τεμπέληδες. Πρέπει ο εχθρός να είναι πολύ πιο δυνατός από εμάς για να κουνηθούμε. Είναι θέμα ζυγαριάς. Οι εχθροί με μας αρχίζουν με handicap. Άρα περιμένουμε να γίνουν αρκετά μεγάλοι και τότε ασχολούμαστε με αυτούς. Αλλιώς δεν έχουμε τίποτα και τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Άρα όταν έρχεται ένας πολύ πιο μεγάλος εχθρός από εμάς, τότε μπορεί και να ασχοληθούμε με το θέμα. Τότε ξαφνικά λέμε "εμείς είμαστε Έλληνες, ως εδώ και μην παρέκει". Στο ενδιάμεσο, έχουμε τη δημοκρατία για να περνά η ώρα, για να το συζητάμε. Όλη η ιδέα είναι πάνω στο θέμα της νοημοσύνης. H νοημοσύνη είναι το μέλλον της Ανθρωπότητας. Και επειδή ο Ελληνισμός είναι προσφορά στην Ανθρωπότητα, Ελληνισμός χωρίς νοημοσύνη δεν υπάρχει. Εμείς χρειαζόμαστε περισσότερους εχθρούς. Όταν μας πιέζουν λίγο, ξέρετε ότι η τεμπελιά είναι το πρώτο στάδιο της νοημοσύνης, μετά όταν μας πιέζουν, περνάμε στο δεύτερο στάδιο: αντεπίθεση.


Νίκος Λυγερός
Σκίτσο (Ν. Λυγερός) - Πλάγια Αντεπίθεση
http://lygeros.org/articles?n=15469&l=gr

http://lygeros.org/articles?n=15376&l=gr