Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.
Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Νίκος Λυγερός - Ο χρόνος είναι ο χώρος της αντίστασης

Νίκος Λυγερός - Ο χρόνος είναι ο χώρος της αντίστασης.
Υπάρχουν πολλές ιδεολογίες που έχουν καταρρεύσει, πολλές. Ο Ελληνισμός είναι φτιαγμένος πάνω σε μία ιδέα, ότι προτιμά την άγονη γραμμή. Ο Ελληνισμός ολόκληρος είναι μία άγονη γραμμή. Με ποια έννοια το εννοώ. Κοινωνικά τώρα όταν μιλάμε για άγονες γραμμές μιλάμε για τα νησιά που είναι μη προσβάσιμα. Άμα το σκεφτείτε, όμως, ότι κάθε φορά που πηγαίνετε ακόμα και σε ένα ξερονήσι, ότι υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος, ότι υπάρχει κάποιος Έλληνας που έχει βρεθεί εκεί πέρα, που έχει χτίσει πολιτισμό και μερικές φορές λέτε μα πώς έφτασαν εκεί, που πήγαν εκεί. Και θα προσέξετε ότι πολύ σπάνια είναι στην παραλία. Kάθε φορά είναι σε κάτι κατσάβραχα. Γιατί; Γιατί ο Ελληνισμός έχει κάνει κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Κατάλαβε, πρώτον, ότι ο χρόνος είναι μαζί μας και ο Ελληνισμός αποφάσισε ότι θα είναι μαζί με τον χρόνο και όχι με τον χώρο. Άρα αυτό σημαίνει ότι ο Ελληνισμός αποφάσισε ότι ακόμα και αν είναι δύσκολος χώρος θα τον επιλέξει για να είναι διαχρονικός. Είναι πολύ σπάνια ιδιότητα να είσαι διαχρονικός. Το διαχρονικό στοιχείο του Προμηθέα δεν είναι ότι λέμε ο χρόνος πέθανε, όπως προσπάθησαν μερικοί να αποδείξουν, ενώ στην ουσία στο τέλος είναι ότι ο χρόνος έγραψε ότι πέθαναν. Ο Προμηθέας λέει ότι άμα έχεις την επιλογή για να δώσεις πραγματικά κάτι στον άλλον πρέπει να γίνει μέσω του χρόνου. Ο χρόνος είναι ο χώρος της αντίστασης. Κάθε φορά που έχετε ένα πρόβλημα μετωπικό, υποτίθεται, ξέρετε αυτήν την έκφραση, θα πάτε στο βουνό και δεν αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι απλώς μια μετακίνηση μέσα στον χώρο, είναι μία μετακίνηση μέσα στον χρόνο. Πηγαίνοντας στο βουνό πηγαίνετε σε ένα σημείο που δεν είναι προσβάσιμο, είναι πιο δύσκολο για τον εχθρό. Θα αντισταθείτε, γιατί θα επιβιώσετε και μετά θα μπορέσετε να κάνετε την αντεπίθεση, η οποία είναι το χαρακτηριστικό του Ελληνισμού. Γιατί ο Ελληνισμός δεν είναι επιθετικός ή επεκτατικός αλλά ξέρει ακριβώς τι σημαίνει αντεπίθεση. Γιατί τον Ελληνισμό δεν πρέπει να τον πειράζεις και πολύ. Άμα τον πειράζεις λίγο το αντέχει, γαργαλιέται, όταν αρχίζει να γίνεται λίγο πιο σοβαρό το θέμα ο Ελληνισμός δεν γονατίζει και περνάει στην αντεπίθεση. Αυτή η αντεπίθεση, όμως, είναι ένα δύσκολο μάθημα. Γιατί; Γιατί για να περάσεις στην αντεπίθεση πρέπει να έχεις αντέξει την επίθεση. Άρα ο Ελληνισμός πολύ γρήγορα θα μπει σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι η ανθεκτικότητα.

Νίκος Λυγερός
Σκίτσο (Ν. Λυγερός) - Ελεύθερη Μνήμη
http://www.lygeros.org/view.php?number=17039

http://lygeros.org/articles?n=15691&l=gr