Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ελλάδα, Ευρωζώνη και Ανθεκτικότητα - Η οικονομική αξιοπιστία - Εθνικά Χρονικά

Με την ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη, αυτή αποτελείται πια από 19 κράτη μέλη, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι περισσότερο από τριακόσια εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Ευρώ ως νόμισμα. Επίσης η ένταξη στην Ευρωζώνη επιτρέπει στο κράτος μέλος να ανήκει στο Eurogroup. Κι ένα σημαντικό στοιχείο που είναι θεμελιακό για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι δεν υπάρχουν καν επίσημες διαδικασίες που να προβλέπουν την απομάκρυνση ή την αποβολή από την Ευρωζώνη, διότι θεωρείται ως πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια, η Ευρωζώνη είναι μια ασφαλιστική δικλείδα. Κι αν κάποιος θέλει να φύγει πρέπει να φύγει κι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι καλό να το έχουμε στο νου μας, αφού αυτή την περίοδο θα εμφανιστούν ξαφνικά ευρωπαϊστές πολιτικοί που είναι άσχετοι με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μας εξηγήσουν ότι ανέκαθεν ήταν σε αυτό το πλαίσιο, απλώς ο ελληνικός λαός δεν το είχε καταλάβει. Η ουσία λοιπόν είναι μία. Η Ευρωζώνη όλο και δυναμώνει με όλο και περισσότερα κράτη. Επιπλέον πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη συμφωνία για να ενταχθούν στην Ευρωζώνη και αυτό μάλιστα είναι απαίτηση. Η Κροατία θέλει να ενταχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η Ρουμανία επιθυμεί να ενταχθεί το 2018, η Ουγγαρία το 2020. Υπάρχει βέβαια και η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία που δεν έχουν ακόμα ημερομηνία. Η Ελλάδα που έχει ενταχθεί από το 2001 κινείται σε αυτό το πεδίο δράσης και αξιοποιεί τα δεδομένα του, αφού το Ευρώ είναι από τα πιο ανθεκτικά νομίσματα του κόσμου. Έτσι η πατρίδα μας βρίσκεται σε αυτό το πλαίσιο και αυτό δεν αποτελεί μόνο μια οικονομική προστασία, αλλά δημιουργεί και μια ξεκάθαρη διαφορά με τις χώρες που είναι γειτονικές και δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

http://www.lygeros.org/articles?n=18291&l=gr


Νίκος Λυγερός - Όταν όλοι ασχολούνται με το ανούσιο




Νίκος Λυγερός - Η οικονομική αξιοπιστία

Η οικονομική αξιοπιστία είναι ένα από τα πιο σοβαρά θέματα για την πατρίδα μας, όχι μόνο σε σχέση με τους ξένους, όπως νομίζουν οι περισσότεροι αλλά και για μας τους ίδιους, αφού είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια υπόσταση. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι πάλι οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα οικονομικά προβλήματα λύνονται με οικονομικό τρόπο. Έτσι έχουμε οικονομία στην διπλωματία μας κι οικονομία στη στρατηγική μας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πια ένα ξεκάθαρο όραμα σε εθνικό επίπεδο. Ενώ στην πραγματικότητα η οικονομική αξιοπιστία δεν οφείλεται στην οικονομία, αλλά στην ενέργεια και στη στρατηγική. Διότι χωρίς αυτά τα δύο θεμελιακά στοιχεία η οικονομία είναι μόνο ένα χρηματιστήριο, με άλλα λόγια και πιο λαϊκά, μία φούσκα. Έτσι η πατρίδα μας για να είναι αξιόπιστη και στα μάτια μας, δεν έχει ανάγκη από οικονομικές κομπίνες ή χρηματιστηριακά τεχνάσματα, αλλά από ενεργειακά στρατηγήματα. Και σ’ αυτόν τον τομέα το να είσαι απλώς ένα πέρασμα δεν επαρκεί και αυτό το βλέπουμε σε πρακτικό και ιστορικό επίπεδο με τις πρόσφατες εξελίξεις. Η διαφορά που κάνει τη διαφορά είναι να είσαι πηγή ενέργειας και στη συνέχεια πέρασμα που συνδέει τα κοιτάσματά σου με τους καταναλωτές σου, ειδικά όταν μιλούμε για εξωστρέφεια, δηλαδή εμπόριο με το εξωτερικό. Και αυτό το στοιχείο το έχει η Ελλάδα μας με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Διότι όλη η ουσία της ΑΟΖ είναι η οικονομική αξιοπιστία, αφού έχουμε στρατηγικά αποθέματα. Σε αυτό το επίπεδο πρέπει να παίξουμε εάν θέλουμε ν’ ακολουθήσουμε τα νοητικά σχήματα της θεωρίας παιγνίων κι όχι να σπαταλούμε χρόνο με ανούσια και τοπικιστικά συμπλέγματα. Είναι η υψηλή στρατηγική σε ενεργειακό επίπεδο, που προσφέρει οικονομική αξιοπιστία στην πατρίδα μας. Και σε αυτό το θεμελιακό κόμβο βρίσκεται και η ελληνική ΑΟΖ. Είναι η αξιοποίησή της που θα φέρει αξιοπιστία στην οικονομία και όχι λόγια συμβατικά.

http://www.lygeros.org/articles?n=18292&l=gr


Νίκος Λυγερός - Όταν παράγεις έργο




Νίκος Λυγερός - Εθνικά Χρονικά

Δεν είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε καρέκλες σε μερικούς που δεν έχουν ιδέα τι είναι τα εθνικά θέματα, διότι συνεχώς ασχολούνται με τοπικά και τοπικιστικά θέματα. Οι βουλευτές δεν είναι βοηθοί δημοτικών συμβουλίων που έχουν μικροπολιτικά συμφέροντα. Οι βουλευτές έχουν να παίξουν ένα ρόλο σε εθνικό επίπεδο, διότι αντιπροσωπεύουν τον ελληνικό λαό σε θεσμικό πλαίσιο. Και οι νόμοι για να είναι ανθρώπινοι πρέπει να ψηφισθούν από ανθρώπους που δεν είναι μαριονέτες και κομματόσκυλα που έχουμε σιχαθεί λόγω του κενού του λόγου τους. Αυτήν την περίοδο η Ελλάδα μπαίνει σιγά σιγά μέσα στο μέλλον της και αυτή η διαδικασία πρέπει να υποστηριχθεί επί του πρακτέου. Τα Εθνικά Χρονικά δεν γράφονται από τους πολιτικάντες, αλλά από τους ανθρώπους που έχουν πολιτική ευθύνη. Αυτούς τους ανθρώπους θέλει η Ελλάδα για να προχωρήσει και ν' αποκτήσει μια αξιόλογη θέση στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί είναι ο μόνος τρόπος ν' αντισταθούμε αποτελεσματικά στις προκλήσεις και τις επιθέσεις που δεχόμαστε. Γιατί δεν είναι η μιζέρια που μπορεί να μας προστατέψει. Γιατί δεν αρκεί η κριτική για το έργο. Χρειαζόμαστε εποικοδομητικές προσεγγίσεις που θέλουν υλοποιήσεις και αυτό γίνεται με την ελληνική ΑΟΖ, τον ελληνικό ζεόλιθο και την ελληνική καινοτομία, γιατί πρέπει να έχουμε εξωστρέφεια για να αλλάξουμε τα δεδομένα που έχουμε στο εσωτερικό. Επίσης αυτό είναι απαραίτητο για να δούμε την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο ελεύθερες από κάθε πράξη βαρβαρότητας, όπως είναι τα κατεχόμενα. Γιατί δεν αποδεχόμαστε την κατοχή που δεσμεύει τους δικούς μας και τον Ελληνισμό.

http://www.lygeros.org/articles?n=18293&l=gr


Νίκος Λυγερός - Λαός αξιοπρέπειας