Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.
Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ολιστική σκέψη: Μπορεί να έχετε αποτελέσματα τα οποία έγιναν χωρίς να υπάρχει εντολή

Ολιστική σκέψη: Μπορεί να έχετε αποτελέσματα τα οποία έγιναν χωρίς να υπάρχει εντολή.
Μπαίνουμε σ' ένα πλαίσιο ολιστικό το οποίο επιτρέπει ιδιότητες που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Δεν είναι μόνο εσωτερικές οι πράξεις, δεν έχουμε μόνο μια ομάδα, αλλά έχουμε και εξωτερικές πράξεις.

Ένα παράδειγμα αφαιρετικό που αποδεικνύει ότι μερικές έννοιες δεν είναι μόνο επιφαινόμενα, αλλά προέρχονται από τον ολιστικό χαρακτήρα: μελών, συνόλου, μιας πράξης και κανόνα.

Φανταστείτε ότι έχετε ρομποτάκια τα οποία όταν ένα ρομπότ βλέπει ένα σκουπιδάκι -το σπρώχνει. Όταν βλέπει δυο σκουπιδάκια, τα σπρώχνει. Όταν βλέπει τρία, σταματάει. Τα ρομπότ κινούνται ελευθέρα, απλά ακολουθούν αυτούς τους κανόνες.

Αν πάρουμε ένα μεγάλο τραπέζι και πετάξουμε τυχαία σκουπιδάκια και ρομποτάκια αφήνοντάς τα να εξελιχθούν, θα παρατηρήσουμε ότι όλα τα ρομπότ θα βάλουν τα σκουπίδια στο κέντρο του τραπεζιού σχηματίζοντας έναν κύκλο.

Νίκος Λυγερός: Αποτέλεσμα ολιστική σκέψης.
- Ποιο από τα ρομποτάκια ξέρει τι είναι ο κύκλος; 
Κανένα.

- Υπάρχει κάποιος που είπε σε κάποιο ρομπότ να κάνει κύκλο; 
Όχι, κανένας.

Αποτέλεσμα ολιστική σκέψης: μπορεί να έχετε αποτελέσματα τα οποία έγιναν χωρίς να υπάρχει εντολή.

Αν βάλετε όλα τα σκουπιδάκια σε ένα τετράγωνο χώρο, τα ρομποτάκια θα αφήσει το σκουπίδι εκεί που είναι. Μόλις θα προσπαθήσει να σπρώξει το σκουπίδι, θα δει ότι είναι δίπλα από άλλο δύο, επομένως θα το αφήσει επί τόπου.

Επομένως οι κανόνες δεν αρκούν.