Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΣΣΥΡΙΩΝ - Ψήφισμα Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΣΣΥΡΙΩΝ - Ψήφισμα Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.
Ψήφισμα

Η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, που συνήλθε το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 στη Θεσσαλονίκη, ψηφίζει ομόφωνα τα εξής:

- Υποστηρίζει τον αγώνα των Ασσυρίων, ενός πανάρχαιου λαού, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του από το Νεοτουρκικό και Κεμαλικό καθεστώς στις αρχές του 20ου αιώνα.

- Θεωρεί ότι η Γενοκτονία των Ασσυρίων αποτελεί ιστορική πραγματικότητα, επιστημονικά θεμελιωμένη και αναγνωρισμένη από κοινοβούλια και επιστημονικούς οργανισμούς

- Καλεί το ελληνικό κοινοβούλιο να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ασσυρίων από το Νεοτουρκικό και Κεμαλικό καθεστώς, όπως έπραξε με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1994) και των Αρμενίων (1996)

- Ζητά από το τουρκικό κράτος, ως διάδοχο κράτος, να αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες που διέπραξε κατά τις αρχές του 20ου αιώνα εναντίον των τριών χριστιανικών λαών της Ανατολής Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, όπως ήδη προτείνουν αρκετοί Τούρκοι ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι. 

Θεωρεί ότι η αναγνώριση αυτή όχι μόνο θα λυτρώσει την τουρκική κοινωνία και ιδιαίτερα τη νέα γενιά της, που μολύνεται από το άγος της Γενοκτονίας αυτοχθόνων λαών, που έζησαν στην Ανατολία για αιώνες, αλλά ακόμη ότι θα εμπεδώσει ένα κλίμα ειρήνης, δημοκρατίας και δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς της περιοχής.

Ο Πρόεδρος της Γ.Σ.
ΣΠΑΝΙΔΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Ακριβές αντίγραφο
Αθήνα 15-5-2013

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος - Η Γενική Γραμματέας
ΔΡ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ  - ΔΡ ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ