Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.
Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Νίκος Λυγερός: Δεν καις το φώς και γι’ αυτό είμαστε ακόμη εδώ, βέβαια το φως έχει και βάρος

Νίκος Λυγερός, Ελλάδα
«Δεν καις το φώς και γι’ αυτό είμαστε ακόμη εδώ, βέβαια το φως έχει και βάρος…»

«Είμαστε ένας λαός του θορύβου, σιγά-σιγά θα δείτε, θα συντονιστείτε και με τον θόρυβο και με τον ήχο... Εμάς μας ενδιαφέρει όταν ο Ελληνισμός βγαίνει προς τα έξω. Ο Ελληνισμός που ασχολείται μόνο με τον εαυτό του είναι εκφυλισμός... Ο Έλληνας έχει ένα μεγάλο προτέρημα, είναι ανθεκτικός, αλλά είναι της καθυστέρησης και αυτό είναι ένα μεγάλο προτέρημα. Είμαστε λαός όχι της επίθεσης αλλά της αντεπίθεσης αλλά πρέπει να έχουμε αντέξει την επίθεση. Είμαστε ένας λαός του χρόνου και όχι του χώρου. Είμαστε ένας λαός με κακή οργάνωση αλλά αυτό είναι που μας δίνει και την ανθεκτικότητα μας στον χρόνο διότι βρισκόμαστε εκεί που συναντώνται σταθερές δομές που δεν είναι όμως διαχρονικές...

Πραγματικότητα - Πράξη - Όραμα - Ουτοπία - Αδιανόητο, μια από τις ειδικότητες του Ελληνισμού είναι να μετατρέπει το αδιανόητο σε ουτοπία και να γίνεται αυτό που δεν κάνουν οι άλλοι γιατί μένουν στο αδιανόητο.

Στο εξωτερικό πρέπει να έχουμε μεγάλη κουλτούρα διότι μόλις κάποιος ακούσει ότι είστε Έλληνες σας ρωτάει για τα πάντα και πρέπει να απαντήσετε για τα πάντα... Τον Έλληνα όπου και να τον βάλεις μιλάει διαρκώς για την Ελλάδα ενώ οι άλλοι αφομοιώνονται αμέσως... Ο Ελληνισμός είναι το σύννεφο της Ελλάδος και το σύννεφο είναι παντού αλλά και πουθενά... Είμαστε λαός της μνήμης που θυμάται τις ήττες του που είναι του χώρου αλλά όχι του χρόνου όπου και ανήκουμε σαν Έλληνες. Η ήττα των Θερμοπυλών είναι χωρικό φαινόμενο ενώ η νίκη μας στις Θερμοπύλες είναι χρονικό φαινόμενο... Ο Ελληνισμός λειτουργεί σαν φάρος. Ο φάρος είναι ακίνητος και δεν έχει κανένα συμφέρον να μετακινηθεί και εξ’ ορισμού τοποθετείται μόνον εκεί που το έδαφος είναι προβληματικό (στρατηγικό) και όχι όπου να’ ναι και η θάλασσα που είναι γύρω από τον φάρο είναι και αυτή προβληματική, και τι σας λέει; σας λέει μην έρχεσαι κοντά, φωτίζει τους άλλους και ενώ είναι ακίνητος , είναι χρήσιμος σε αυτούς που κινούνται. Το πιο σταθερό σημείο για την κίνηση είναι η ακινησία. Οι μεγαλύτεροι φάροι της ανθρωπότητας ήτανε πάντοτε στις πιο προβληματικές περιοχές της Γης...

Αν κοιτάζουμε τον Ελληνισμό μόνον μέσα στο πλαίσιο της Ελλάδας είναι σίγουρο ότι δεν θα βρούμε τίποτα.

Η Αλεξάνδρεια ως πόλη ήτανε με την συμβατική έννοια εκτός Ελλάδος αλλά στην πραγματικότητα πολύ πιο Ελληνική από την Ελλάδα.

Επί τουρκοκρατίας οι δικοί μας γεννήθηκαν τούρκοι, έζησαν τούρκοι πέθαναν τούρκοι και μας επέτρεψαν να είμαστε Έλληνες, αυτό είναι ένα θέμα και δείχνει ανθεκτικότητα. Είναι δύσκολο να έχετε κάποιον από πάνω σας 400 χρόνια και παρόλα αυτά να μένετε εσείς!

Πηγή -- Νίκος Λυγερός (αποσπάσματα από την ομιλία του 'Η διαχρονικότητα του Ελληνισμού')... I believe we can change anything. I believewe can rise above this. 
I believe there's a reason for everything. I believein my dream ...