Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Νίκος Λυγερός: Στο απέραντο γαλάζιο ...

Στο απέραντο γαλάζιο,Νίκος Λυγερός, Ελλάδα, 2012, Στρογγύλη, Καστελλόριζο, Κάστρο.
Στο απέραντο γαλάζιο - σκεφτόσουν να κοιμηθείς - αλλά οι εισβολείς - δεν είχαν την ίδια γνώμη - και ανέβηκες στις επάλξεις - για να υπερασπιστείς το κάστρο - που προστάτευε την πόλη. - Το απέραντο γαλάζιο ήταν ερυθρό - καταπατημένο από τις βάρβαρες σημαίες - που θέλησαν να καταλάβουν το νησί - τότε εσύ φώναξες τους ανθρώπους σου - για να υπερασπιστούν την θέση - χωρίς να αναπαυθούν - ο πόλεμος άρχισε.

Βλέποντας τα κεφάλια να πετούν - να συντρίβονται στα τούρκικα καράβια, - ο Μέγας Μαγίστρος σκέφτηκε - την πορεία μιας ζωής τους σταυρωμένους συντρόφους του - που επέπλεαν ακόμα πάνω στους σταυρούς - μέσα στη θάλασσα μπροστά από το λιμάνι - ο καθένας είχε διαλέξει τη ζωή του - και μέσα από τις πράξεις του διέγραψε την πορεία του… - Αυτός ήταν ο στόχος όλων. - Αλλά ο δικός του ήταν να παραμείνει - παρά τις βάρβαρες επιθέσεις - παρά τα βασανιστήρια και την πείνα. - Θα ήταν ένας ακίνητος άνθρωπος. - Έτσι διέσχισε το χρόνο. 

Ο Μέγας Μαγίστρος κοίταξε - την κόψη του σπαθιού - σαν να εξέταζε το μελάνι της πένας του, - το κήρωμα της σφραγίδας του - τότε το άρπαξε - και το έστρεψε προς τον ουρανό - σαν αυτό να τον κρατούσε στις επιθέσεις. - Κανένας πια συμβιβασμός - δεν ήταν δυνατός - ολόκληρο το νησί μπήκε στον πόλεμο - και ήξερε το κόστος γι 'αυτό. - Αλλά η απόφασή του είχε παρθεί. - Παρά το μέγεθος του νησιού - η πρόκληση ήταν τεράστια. - Κοίταξε το απέραντο γαλάζιο - και έχυσε ένα δάκρυ - για τους νεκρούς του μέλλοντος...


Στο απέραντο γαλάζιο,Νίκος Λυγερός.