Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.
Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Στείρα λογική του σύγχρονου πολιτισμού


Μάνος Δανέζης: Στείρα λογική του σύγχρονου πολιτισμού.

Η στείρα λογική αποτρέπει από το μυαλό να πετάξει σε νέους ορίζοντες γνώσης

"Για να μπορεσει να αφυπνιστει ο νους, θα πρεπει να αλλαξει ολοκληρη η πολιτισμικη λογικη της δυτικης κοινωνιας. Ενας ανθρωπος, ο οποιος απο τα πρωτα βηματα της ζωης του, μαθαινει οτι πραγματικο ειναι μονο οτι αντιλαμβανονται οι αισθησεις του ... οταν φτανει 20 ετων, ολα αυτα τα οποια λεμε, το καταλαβαινουμε ολοι μας, του φαινονται εξωπραγματικα, μυθικα, δυσκολα... Ολα αυτα τα πραγματα δεν ειναι δυσκολα, απλα βρισκονται εξω απο μια σκληρα δομημενη κοινωνικη λογικη."

"Και οι επιστημονες μεσα στο δογμα τους, πολλες φορες γινονται τυφλοι. Ακαδημαικοι καθηγητες μεσα απο την πανεπιστημιακη λογικη υποστηριζαν ο,τι οτι ειναι βαρυτερο απο τον αερα δεν μπορει να πεταξει και εδω αναρωτιεσαι ... δεν ειχαν 'δει' ποτε, οτι τα πουλια ειναι βαρυτερα απο τον αερα και πετουν ;;;"

"Αυτος ο οποιος δεν κατανοει τη σχεση του συμπαντος ολοκληρου, αρα και τη σχεση μεταξυ των ανθρωπων που ειναι κομματια αυτου του συμπαντος, παει να πει οτι χανει την αισθηση της επαφης του με τον αλλον ανθρωπο. Αν χασει την επαφη, τη γνωση της επαφης, με τον αλλον ανθρωπο και πιστεψει οτι ειναι κατι ξεχωριστο απο το ενιαιο συνολο, τοτε απο τον αλλον ανθρωπο τον χωριζει η αδιαφορια εως και το μισος. Αν κατανοησεις τη συνεχεια των παντων μες στο συμπαν, τοτε εχεις κατανοησει παρα πολυ καλα τη σχεση σου και την αλληλεπιδραση σου με τους αλλους ανθρωπους. Παει να πει οτι γνωριζεις βιωματικα τι παει να πει αγαπη"

Ο Μάνος Δανέζης γεννήθηκε το 1949. Είναι επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται στις κατευθύνσεις: δορυφορική φασματοσκοπία στο υπεριώδες, αστρικές ατμόσφαιρες, διπλοί και μεταβλητοί αστέρες, Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών κ.ά. Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (I.A.U), της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.), της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) και της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε.).

Έχει δημοσιεύσει πάνω από εξήντα πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή αστρονομικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων, εκατοντάδες άρθρα στον ελληνικό ημερήσιο τύπο, καθώς και εννέα βιβλία σχετικά με την Αστροφυσική και την Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών.