Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Γρήγορο Τεστ IQ - Βρείτε τις διαφορές σε 7 λεπτά

Γρήγορο IQ τεστ εξυπνάδας
Το ακόλουθο τεστ νοημοσύνης (IQSpot rapido) μετρά δείκτη νοημοσύνης μέχρι 150 στην κλίμακα Wechsler, ποσοστό που αντιστοιχεί σε έναν στους 2200 ανθρώπους. Αποτελείται από 16 ερωτήματα τα όποια πρέπει να απαντήσετε σε 7 λεπτά. Σας δίνονται έξι σχήματα ξεκινώντας την αρίθμηση 1 για το πιο αριστερό και 6 για το πιο δεξί. Καλείστε να εντοπίσετε ποια δύο σχήματα διαφέρουν από τα υπόλοιπα τέσσερα που έχουν μια κοινή θεμελιακή ιδιότητα. Οι ερωτήσεις γίνονται προοδευτικά πιο δύσκολες. Αν για κάποιο λόγο σας δυσκολέψει κάποια ερώτηση παραπάνω, προχωρήστε στην επόμενη και την κοιτάζετε στο τέλος. Αυτό το online τεστ iq δεν μετρά τη νοημοσύνη με ακρίβεια. Το αποτέλεσμα της εξέτασης δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ενδεικτική εκτίμηση του δείκτη νοημοσύνης. Παρακάτω ακολουθεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα του τεστ IQ. 

'Ύστερα από πολλές μελέτες ο Spearman κατέληξε στην άποψη πως υπάρχει από την μια μεριά ένας γενικός παράγοντας της νοημοσύνης (G=general), ο οποίος συμμετέχει σε όλες τις πνευματικές επιδόσεις, τα άτομα όμως τον κατέχουν σε διαφορετικό βαθμό. Από την άλλη μεριά όλες οι νοητικές επιδόσεις βασίζονται και σε έναν ειδικό για καθεμιά παράγοντα (s=special). Επειδή ποτέ δυο δραστηριότητες του πνεύματος δεν βασίζονται στον ίδιο ειδικό παράγοντα s, θα πρέπει άρα να δεχτούμε την ύπαρξη ενός πολύ μεγάλου αριθμού τέτοιων ειδικών παραγόντων. Η δυναμικότητα του γενικού παράγοντα G καθορίζεται κυρίως από την κληρονομικότητα, ενώ οι ειδικοί παράγοντες είναι μάλλον επίκτητοι. Στην διαφορετική συμβολή τόσο του G όσο και των s οφείλονται οι διαφορετικές επιδόσεις (Τ1, Τ2, Τ3, Τ4...) διαφόρων ατόμων σε διάφορα τεστ νοημοσύνης. Επειδή όμως ο G μετέχει σε όλες τις νοητικές επιδόσεις του ατόμου, τα τεστ αποβλέπουν κυρίως στην μέτρηση του παράγοντα G. Τίθενται για αυτό ερωτήσεις, οι απαντήσεις στις οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο μέρος από τον παράγοντα G. Οι θετικές συνάφειες ανάμεσα σε ικανότητες οφείλονται μόνον στον παράγοντα G, αφού οι ειδικοί παράγοντες εκφράζονται σε διαφορετικές κάθε φορά επιδόσεις και ικανότητες. Όσο λοιπόν περισσότερο φορτίζονται δυο ικανότητες με τον G, τόσο μεγαλύτερη είναι η συνάφεια τους, ενώ οι ειδικοί παράγοντες, όντας ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον, μετριάζουν την συνάφεια μεταξύ δύο ικανοτήτων. Καθότι ο G εμπεριέχεται και εκδηλώνεται σε όλες τις νοητικές επιδόσεις, η διακρίβωση του μεγέθους του μας δίνει μια καλή βάση, για να προβλεφθεί η συμπεριφορά του υποκειμένου και σε περιστάσεις έξω και πέρα από τα τεστ. Και επειδή επίσης οι ερωτήσεις που απαιτούν αφηρημένη σκέψη εμπεριέχουν το μεγαλύτερο μέρος σε παράγοντα G, τέτοιου είδους ερωτήσεις θα πρέπει να προτιμούμε για την κατασκευή των τεστ νοημοσύνης. 


Παράδειγμα 

- Ποια δύο σχήματα διαφέρουν από τα υπόλοιπα; Επιλέξτε 1-6 (από αριστερά προς τα δεξιά)


Γρήγορο IQ Test - Βρείτε τις διαφορές

Σωστή απάντηση τα σχήματα 2 και 6. Όλα τα υπόλοιπα σχήματα έχουν την κοινή ιδιότητα να'χουν δύο γραμμές. Το μεν 2 σχήμα έχει τρεις γραμμές, το δε 6 έχει μία γραμμή.

Ακολουθεί το τεστ IQ

Γρήγορο Τεστ IQ - Βρείτε τις διαφορές σε 7 λεπτά

Γρήγορο Τεστ IQ - Βρείτε τις διαφορές σε 7 λεπτά

Γρήγορο Τεστ IQ - Βρείτε τις διαφορές σε 7 λεπτά

Γρήγορο Τεστ νοημοσύνης - Βρείτε τις διαφορές σε 7 λεπτά

Γρήγορο Τεστ νοημοσύνης - Βρείτε τις διαφορές σε 7 λεπτά

Γρήγορο Τεστ νοημοσύνης - Βρείτε τις διαφορές σε 7 λεπτά

Γρήγορο IQ TEST - Βρείτε τις διαφορές σε 7 λεπτά

Γρήγορο IQ TEST - Βρείτε τις διαφορές σε 7 λεπτά

Γρήγορο IQ TEST - Βρείτε τις διαφορές σε 7 λεπτά

Γρήγορο τεστ εξυπνάδας - Βρείτε τις διαφορές σε 7 λεπτά

Γρήγορο τεστ εξυπνάδας - Βρείτε τις διαφορές σε 7 λεπτά

Γρήγορο τεστ εξυπνάδας - Βρείτε τις διαφορές σε 7 λεπτά









Δείτε επίσης:


Iq test / τεστ νοημοσύνης, στρατηγικά παιγνίδια, γρίφοι, προβλήματα λογικής |Braining.gr
https://braining.gr