Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Νίκος Λυγερός - Αντίστροφη μέτρηση

Νίκος Λυγερός - Αντίστροφη μέτρηση.

Η αντίστροφη μέτρηση
της απελευθέρωσης
γίνεται κατανοητή
όταν αντιλαμβάνεσαι
ότι η Φιλική Εταιρεία
άλλαξε σε εφτά χρόνια
τα δεδομένα
τεσσάρων αιώνων
γιατί επέλεξε
την προετοιμασία
τη νοητική
πριν περάσει


στην πράξη
αλλιώς θα είχαμε
πάλι εξεγέρσεις
χωρίς επανάσταση
που να περνούσε
στο εθνικό επίπεδο
αφού τους έλειπε
η στρατηγική
και η ενέργεια
για να πετύχουν
το αδιανόητο
της ουτοπίας.

Νίκος Λυγερός - Στρατηγική αντιμετώπιση της Γενοκτονίας

Ν. Λυγερός - Στρατηγική αντιμετώπιση της Γενοκτονίας.
Ομιλία του Νίκου Λυγερού με θέμα:"Στρατηγική αντιμετώπιση της Γενοκτονίας"στην εκδήλωση με θέμα: " 19 Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού". Πλατεία Ελευθερίας, Δήμος Σερρών. Πέμπτη 19 Μαΐου 2016. 

Ας αρχίσουμε. Θα πω μερικά πράγματα, δεν είναι ανάγκη να είναι πολλά, επαρκούν. Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να σας πω ότι όταν είμαστε εδώ για την Ημέρα της Γενοκτονίας, δεν είμαστε εδώ μόνο για να θυμόμαστε το παρελθόν, είναι για να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον. Θα ήθελα να σας πω αυτό για να συνεχίσω κι αυτά που είπε ο καθηγητής, μην ασχολείστε με το τι κάνει η Τουρκία, δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η Ανθρωπότητα. Όλος ο αγώνας που γίνεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν γίνεται μόνο και μόνο για να το κάνει η Τουρκία. Γιατί θα ήθελα να σας προειδοποιήσω, σε κάποια φάση η Τουρκία θα το κάνει για να το αναγνωρίσει και θα έχουμε μερικούς από τους δικούς μας που δεν θα κάνουν πια τίποτα, γιατί θα θεωρούν ότι τελειώσαμε. Στην πραγματικότητα, οι επιτυχίες που είχαμε το 2006 με το Ευρωκοινοβούλιο, το 2010 με την Σουηδία, το 2015 με την Αρμενία, στο ενδιάμεσο με τις Πολιτείες στην Αμερική και με τις Πολιτείες στην Αυστραλία, δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτά που κάνει η Τουρκία. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε σιγά-σιγά ότι δεν μας ενδιαφέρει αν ο θύτης θέλει ή όχι να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία, διότι εμείς ξέρουμε ότι είναι ο θύτης κι ότι η Γενοκτονία των Ποντίων χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα από τον Raphael Lemkin για να δείξει στους άλλους τι σημαίνει Γενοκτονία. Άρα ξέρουμε ακριβώς τι είναι.



Αυτό που έχει σημασία, λοιπόν, είναι να καταλάβουμε το εξής, όσο θα κάνουμε εκδηλώσεις που απλώς θα θυμόμαστε το παρελθόν, η Τουρκία θα μας γράφει. Αυτό που έχει σημασία είναι αν εμείς είμαστε ικανοί να γίνουμε πέτρες και να επιστρέψουμε εκεί που έβγαλαν τις πέτρες. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε ότι ο Πόντος είναι Κατεχόμενα. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πολλοί Πόντιοι που μένουν εκεί και περιμένουν την απελευθέρωση. Αυτό που έχει σημασία, όταν οι Πόντιοι μιλούν για το 1453, είναι ότι αυτός ο αγώνας δεν σταμάτησε. Δεν πρέπει να μπερδευόμαστε. Μιλάμε σε λίγο για τα 200 χρόνια απελευθέρωσης του Έθνους, στην πραγματικότητα είναι τα 200 χρόνια της αρχής της απελευθέρωσης. Δεν έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία κι είναι αυτό που φοβάται η Τουρκία. Τα δεδομένα που έχουμε στην Θράκη, τα δεδομένα που έχουμε στον Πόντο, είναι πράγματα που αλλάζουν. Υπάρχουν ήδη Αρμένιοι που προετοιμάζονται για το μέλλον. Μην ασχολείστε πολύ με την Συνθήκη της Λωζάννης, ούτως ή άλλως η Τουρκία την παραβιάζει, απλώς εμείς δεν της λέμε ότι παραβιάζει τουλάχιστον 18 άρθρα της Συνθήκης. Η Συνθήκη του μέλλοντος δεν θα είναι η Συνθήκη της Λωζάννης, θα είναι η Συνθήκη των Σεβρών. Μπορεί να δυσκολεύεστε να το σκεφτείτε, αλλά όταν βλέπετε ότι θα γίνει το Κουρδιστάν, αυτό το πιστεύετε. Το Κουρδιστάν θα γίνει με τα σύνορα που υπάρχουν στην Συνθήκη των Σεβρών. Το ανάλογο θα γίνει με τη Δυτική Αρμενία. Το θέμα είναι πώς ο Πόντος θα παίξει με αυτούς τους δύο παίκτες. Άρα αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε ότι δημιουργούνται συμμαχίες στην περιοχή κι αν δεν το αντιληφθούμε, τα δεδομένα θα αλλάξουν κι εμείς θα είμαστε ακόμα στο να θυμόμαστε τι έγινε. Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε το μέλλον. Κι αν είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Ακούσατε το τραγούδι για τον αετό, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι αν ερχόταν εδώ ένας αετός για να μας πει ότι πρέπει να απελευθερώσουμε τον Πόντο δεν είναι σίγουρο ότι θα υπήρχαν γεράκια να τον ακολουθήσουν.

Νίκος Λυγερός - Δεδομένα της ελληνικής ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός - Δεδομένα της ελληνικής ΑΟΖ.
Σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής είναι απαραίτητο για την Ελλάδα να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Έχουμε υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας από το 1982 κι έχουμε κυρώσει αυτή την υπογραφή το 1995. Μάλιστα την ίδια χρονιά ψηφίσαμε και τον Νόμο περί Υδρογονανθράκων που τροποποιήθηκε το 2011. Στη συνέχεια το 2013 κάναμε επίσημες σεισμικές έρευνες με τη νορβηγική εταιρεία PGS στις περιοχές του Ιονίου και Νότια της Κρήτης. Χάρη σε αυτές προκηρύξαμε το μεγάλο διαγωνισμό περί υδρογονανθράκων το 2014 με τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, ο οποίος εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Νοέμβριο. Από αυτήν την στιγμή είχαμε επαφές από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που αγόρασαν τα σεισμικά μας για να είναι επίσημα υποψήφιες στον διαγωνισμό μας. Παράλληλα, καταφέραμε να περάσουμε στα Προγράμματα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector που θα μεταφέρει 2GW ενέργειας και θα ενώσει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά επίσης και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed που θα ξεκινήσει από τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κύπρου και την ΑΟΖ του Ισραήλ. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίσαμε μια θετική εικόνα προς τα έξω που άρχισαν να σέβονται και την αξιοπιστία μας. Όμως, τελικά, έγιναν μεγάλες θεσμικές αλλαγές που προκάλεσαν αλλαγές σ’ όλη αυτή τη διαχείριση. Η κυβέρνηση φόβισε τους ξένους επενδυτές και τελικά έχουμε μόνο 3 υποψηφιότητες για 3 θαλάσσια οικόπεδα, συγκεκριμένα το 1 και το 10 για τα Ελληνικά Πετρέλαια και το 2 για την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της ιταλικής Edison και της γαλλικής Total. Ο διαγωνισμός έχει υποστεί τεράστιο κόστος λόγω τεχνητών καθυστερήσεων και τυπικών παρατάσεων με αποτέλεσμα να μην έχουν ανοίξει ακόμα οι φάκελοι των υποψηφιοτήτων, ενώ κάθε μια αντιπροσωπεύει 100 χιλιάδες ευρώ. Το πρόβλημα, επίσης, είναι ότι στο ενδιάμεσο η Κύπρος προκήρυξε τρίτο γύρο αδειοδότησης στα θαλάσσια οικόπεδα 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ με αποτέλεσμα να υπάρχει ανταγωνισμός, οποίος μάλιστα τελειώνει μερικές μέρες πριν...

Ν. Λυγερός - Ενάντια στη βαρβαρότητα της γενοκτονίας / Με τη γενοκτονία / Στρατηγική αντιμετώπιση της Γενοκτονίας

Νίκος Λυγερός - Ενάντια στη βαρβαρότητα της γενοκτονίας /  Με τη γενοκτονία.
Η επέτειος της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι πλέον συνδεδεμένη με τα γεγονότα της ίδια της γενοκτονίας και αυτό το νοητικό σχήμα έρχεται να ενισχύσει και το παράδειγμα του Lemkin, αφού είναι μια από τις γενοκτονίες που επέλεξε για να αναδείξει και την επιλογή της λέξης γενοκτονία για να χαρακτηρίσει αυτό το έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Στις 19 Μαΐου υπενθυμίζουμε σε όλους ότι δεν ξεχνάμε τη φρίκη της βαρβαρότητας, αλλά ταυτόχρονα ότι θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια των βαρβάρων που προσπαθούν να διαπράξουν μια γενοκτονία μνήμης όταν αμφισβητούν και την ύπαρξη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Υπάρχει αυτός ο διπλός στόχος στο μυαλό μας που δημιουργεί το πλαίσιο της μνήμης μέλλοντος. Διότι για μας η γενοκτονία δεν είναι μόνο μια ανάμνηση που θα ξεχάσουμε στο τέλος. Αυτό το επίσημα αναγνωρισμένο γεγονός ανήκει πλέον στην ιστορία μας, όσο μαύρη κι αν είναι η σελίδα, διότι η Ανθρωπότητα έχει βάλει έναν σελιδοδείκτη για να μην ξεχνάμε το απαράδεκτο. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ο αγώνας περιορίζεται σε αυτήν την ημερομηνία, αντιθέτως η 19 Μαΐου είναι μια αναφορά που μας επιτρέπει να εξετάσουμε τι το καινούργιο πετύχαμε αυτή τη χρονιά σε τοπικό...

Νίκος Λυγερός - Με τ’ αστέρια στο στόμα, ζούμε ελεύθεροι

Νίκος Λυγερός - Με τ’ αστέρια στο στόμα, ζούμε ελεύθεροι.
Η διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Με τ’αστέρια στο στόμα, ζούμε ελεύθεροι". Τεχνοχώρος Φάμπρικα & Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης, Fabrica Athens. Μεγ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, Αθήνα. Παρασκευή 13 Μαίου 2016. 


Νίκος Λυγερός - Ώρα 3 



Νίκος Λυγερός - Είμαστε ελεύθεροι 



Νίκος Λυγερός - Μιλούμε πάντα



Νίκος Λυγερός - Εθνική Στρατηγική, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Κυπριακό / ΑΟΖ και δικαιολογίες καθυστέρησης

Νίκος Λυγερός - Εθνική Στρατηγική, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Κυπριακό / ΑΟΖ και δικαιολογίες καθυστέρησης.
Η ομιλία του Νίκου Λυγερού στην εκδήλωση με θέμα: "Εθνική Στρατηγική, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Κυπριακό". Δημαρχείο Βόλου. Σάββατο 7 Μαΐου 2016.


Νίκος Λυγερός - ΑΟΖ και δικαιολογίες καθυστέρησης

Η Κύπρος θέσπισε την ΑΟΖ της το 2004 και παράλληλα έκανε τρεις οριοθετήσεις το 2003, το 2007 και το 2010 διαδοχικά με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ ενώ στην Ελλάδα έχουμε ακόμα άτομα που θεωρούν ότι για να θεσπίσουμε την ΑΟΖ μας, θα πρέπει να περιμένουμε να έχουμε την ικανότητα να την υποστηρίξουμε. Το ερώτημα είναι απλό. Με τον ίδιο τρόπο, έχει η Κύπρος με τα κατεχόμενα, με τους αγνοούμενους, με τους εγκλωβισμένους και με τους πρόσφυγές της την ικανότητα να την υποστηρίξει; Και η απάντηση είναι απλή, πολύ λιγότερο από την Ελλάδα. Κι όμως η Κύπρος κατάφερε να έχει ένα συμβόλαιο με την Noble, Avner και Delek για το θαλάσσιο οικόπεδο 12, με τις Eni και Kogas για το 2, 3 και 9, με την Total για το 10 και το 11, στον πρώτο και δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Στη συνέχεια το κοίτασμα Αφροδίτη αποδείχθηκε εμπορεύσιμο το 2015. Και το 2016 έχει ανανεωμένα με συμβόλαια έρευνας με την Eni και Kogas για το 2, 3 και 9 και με την Total για το 10. Το 2016 κάνει τρίτο γύρο αδειοδότησης για το 2, 6 και 10 λόγω της επιρροής της ανακάλυψης του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ. Με άλλα λόγια όχι μόνο δεν παρέμεινε σε μια απραξία αλλά αξιοποιεί στο έπακρον την ΑΟΖ της δίχως βέβαια να μπορεί να την υποστηρίξει στρατιωτικά διότι πολύ απλά δεν το έχει ανάγκη γιατί οι πλατφόρμες λειτουργούν με ανεξάρτητο τρόπο. Όλες οι δικαιολογίες που ακούμε για την καθυστέρηση της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ... 

Ν. Λυγερός - Το στρατηγικό κουρδικό πρόβλημα / Η κουρδική δικαιοσύνη / Ακόμα και μόνος / Το Κουρδιστάν

Νίκος Λυγερός - Η κουρδική δικαιοσύνη / Ακόμα και μόνος / Το Κουρδιστάν

The Kurdish MP from HDP party, Ferhat Encu made a powerful speech yesterday and was attacked for by the Turkish MP shouting to be shot inside the parliament. Encu mentioned the fact that Turkish military is committing Genocide against the Kurdish population and what is today called "Turkey" is the stolen land of Greeks, Armenian and Kurds, and said "We Kurds live in Kurdistan, and when we lived in this land, you Turks were in Mongolia busy gathering grass for your horses, this is our land and we will stay here. Modern Turkey is less than 100 years old, while Kurdistan is more than 5000 years old and there are dozens of ancient Greek text that mention the name of Kurds and Kurdistan, while the name of Turks only appeared on the history book less than 1000 years ago. 



Νίκος Λυγερός - Η κουρδική δικαιοσύνη

Η κουρδική δικαιοσύνη
καταδικάζει
όλο και περισσότερο
το απαράδεκτο
της συμπεριφοράς
του τουρκικού
συστήματος
γιατί δεν φοβάται
την καταπάτηση
των δικαιωμάτων
και τα εγκλήματα
γιατί άντεξε
και χειρότερα
απλώς κι εσύ
πρέπει ν' αποφασίσεις
αν θα συμπαρασταθείς
σε αυτόν τον λαό
που υποφέρει
ή θα παραμείνεις
ουδέτερος
σαν όλους τους άλλους
που δεν τολμούν
να σταθούν όρθιοι
για να προστατέψουν
τους αθώους. 

Η συνέχεια εδώ: http://lygeros.org/articles.php?n=24967&l=gr


Νίκος Λυγερός - Ακόμα και μόνος

Ακόμα και μόνος
μέσα στη Βουλή
της βαρβαρότητας
θα έλεγες
την αλήθεια
γιατί εσύ
δεν μπορούσες
να ξεχάσεις
τους αθώους
που σκότωσε
το σύστημα
μόνο και μόνο
επειδή
η εξουσία
έχει πάρει
την απόφαση
να εξοντώσει
τους Κούρδους
όπως παλιά
είχε αποφασίσει
τους Αρμένιους
τους Ασσύριους
και τους Έλληνες.





Η συνέχεια εδώ: http://lygeros.org/articles.php?n=24968&l=gr


Νίκος Λυγερός - Το Κουρδιστάν

Το Κουρδιστάν
δεν είναι μόνο
απαραίτητο
για τους Κούρδους
είναι σημαντικό
και για τους Αρμένιους
αφού οι αθώοι
πρέπει να προστατευτούν
από τη βαρβαρότητα
και τα εδάφη
που βλέπεις
στο goban
λειτουργούν
μαζί
για ν’ αντέξουν
τις επιθέσεις
διότι ξεχωριστά
δεν έχουν
αρκετά μάτια
γιατί μόνο
οι μεγάλοι δράκοι
δεν πεθαίνουν
αυτό να έχεις
στο μυαλό σου
για το μέλλον.

Ν. Λυγερός - Γιατί ήταν ανάγκη να ζήσουμε το τίποτα; / Η Ελλάδα θα προχωρήσει / Κυβέρνηση εκλογών / Πρέπει να ξεφύγουμε από τη μιζέρια

Ν. Λυγερός - Γιατί ήταν ανάγκη να ζήσουμε το τίποτα; / Η Ελλάδα θα προχωρήσει / Κυβέρνηση εκλογών / Πρέπει να ξεφύγουμε από τη μιζέρια.

Όσοι είχαν την ελπίδα ότι η ελπίδα υπάρχει αναρωτιούνται τώρα μετά από τόση σπατάλη χρόνου λόγω έλλειψης στρατηγικής, ποιο ήταν το όφελος να ζήσουμε αυτό το τίποτα. Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε και τη συμπεριφορά όλων αυτών που κατηγορούσαν τους προηγούμενους για τα πάντα από τη λαμογιά έως την προδοσία, να λένε τώρα ακριβώς τα ίδια για τους επόμενους. Λες και δεν υπήρχε καμία επιλογή κι ήμασταν καταδικασμένοι να ζήσουμε τις ίδιες κομπίνες και την ίδια διαφθορά από το σύστημα που είναι σάπιο έως το κόκαλο, αφού δεν μπορεί να αποφύγει την κομματική εκμετάλλευση, για να στηρίξει μία εθνική στρατηγική. Δεν μας ενδιαφέρουν όλοι όσοι έχουν ενοχές για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, επειδή έκαναν λάθος επιλογή και μάλιστα πολλές φορές. Η ενοχή τους δεν αλλάζει τίποτα ακόμα κι αν τους συγχωρούμε επειδή δεν ήξεραν και πίστεψαν στο κενό της αλλαγής, ενώ ήταν μία μορφή κομματισμού ακόμα χειρότερη. Συγχωρούμε και αυτούς που έγιναν βουλευτές για να κάνουν κάτι ακόμα κι αν αυτό ήταν εναντίον των αξιών τους αφού τώρα ξέρουν την αλήθεια. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι ποιοι θα παλέψουν μαζί μας για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας μετά από αυτήν την κωμικοτραγική κατάσταση που διανύουμε.

Νίκος Λυγερός - Πόντος και Δυτική Αρμενία / Στη Δυτική Αρμενία

Νίκος Λυγερός - Πόντος και Δυτική Αρμενία.
Σε μερικούς ο Πόντος είναι μόνο μια ανάμνηση και η Δυτική Αρμενία είναι παντελώς άγνωστη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν εξετάζουν στρατηγικά την ιστορία της περιοχής. Μπορεί την εποχή της Συνθήκης Σεβρών το 1920, η Ελλάδα να θεώρησε ότι ο Πόντος δεν ήταν βιώσιμος από μόνος του και δεν ενίσχυσε καμιά πρωτοβουλία απελευθέρωσης. Αυτό όμως έγινε για τη Δυτική Αρμενία. Αυτή μεταξύ άλλων καλύπτει τον Ανατολικό Πόντο. Με την ανάπτυξη του Κουρδιστάν που βρίσκεται στο Νότιο Μέρος της Δυτικής Αρμενίας, δημιουργείται ένα πλαίσιο συμμαχίας που έχει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί, επί του πρακτέου. Επίσης καθώς ο Πόντος δίνει πρόσβαση στη θάλασσα, υποστηρίζει έμπρακτα τη γεωστρατηγική θέση του στρατηγήματος. Έχει λοιπόν νόημα να υπάρξει μία συντονισμένη κίνηση και για τον Δυτικό Πόντο έτσι ώστε να υπάρξει μια επέκταση που σταθεροποιεί τη θαλάσσια περιοχή ειδικά με το θέμα της ΑΟΖ. Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε ότι η Δυτική Αρμενία δεν είναι μόνο μια οντότητα που είναι θεμελιωμένη σε μια σωστή βάση λόγω νομικής υπόστασης αλλά ως δημοκρατία, αποτελεί και μια στρατηγική λύση που έρχεται να δημιουργήσει ένα στρατηγικό μείγμα όπου παίζει ο Πόντος και το Κουρδιστάν. Με αυτήν την έννοια είναι επιπλέον μια δίκαιη λύση που έχει και την ιδιότητα της βιωσιμότητας με μάλιστα μια ελαχιστοποίηση των συνόρων με την υπόλοιπη Τουρκία...

Νίκος Λυγερός - Αληθώς Ανέστη

Νίκος Λυγερός - Αληθώς Ανέστη.Είναι πράγματι απίστευτο πόσο η πίστη βρίσκει τα σωστά λόγια τις κατάλληλες στιγμές και πόση μεταχαρά μας προσφέρει η χαρά των ανθρώπων που πιστεύουν όταν οι άλλοι δεν πιστεύουν πια σε τίποτα. Γι’ αυτό τον λόγο εξακολουθούμε να παλεύουμε για την πίστη μας, με την πίστη μας διότι βλέπουμε την αξία του θαύματος ακόμα και στο επίπεδό μας. Έτσι την ώρα που δεν γίνεται απολύτως τίποτα στον δογματικό χώρο, εμείς συνεχίζουμε ν’ ακολουθούμε το φωτεινό μονοπάτι της πίστης ακόμα και μέσα στο σκοτάδι της κοινωνίας, διότι πιστεύουμε σε αυτόν που θυσιάστηκε για μας δίχως αντάλλαγμα. Κατά συνέπεια λέμε το μήνυμά του μ’ έναν τρόπο ακόμα πιο φωτεινό μέσα στη νύχτα. Και με όλα αυτά που ζουν οι συμπατριώτες μας, νιώθουμε την ευθύνη να λειτουργήσουμε ως φάροι για όσους δεν βλέπουν το φως στο τούνελ, για να καταλάβουν ότι είναι με τις πράξεις μας όταν αγαπάμε αλλήλους που συμμετέχουμε ενεργά σε αυτό που πιστεύουμε. Δεν κάνουμε την προσευχή μας για τον εαυτό μας αλλά για τους άλλους διότι μόνο έτσι ακολουθούμε το πνεύμα του Χριστού...

Η συνέχεια εδώ: http://lygeros.org/articles.php?n=24902&l=gr