Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός: Η απελευθέρωση του Ελληνικού Ζεόλιθου / Αλλαγή κύκλου στον ζεόλιθο

Η απελευθέρωση του Ελληνικού Ζεόλιθου - Αλλαγή κύκλου στον ζεόλιθο.

Η απόφαση πάρθηκε. Ο Ελληνικός Ζεόλιθος, είναι πλέον μια επίσημη και θεσμική πραγματικότητα, καθώς δόθηκε η άδεια εκμετάλλευσης του λατομικού χώρου ζεολίθου. Μετά από χρόνια ενός εθνικού αγώνα, ζούμε την απελευθέρωση του Ελληνικού Ζεόλιθου από τη γραφειοκρατία. Τώρα ο Ελληνικός Ζεόλιθος θα μπορέσει να τροφοδοτήσει τις ανάγκες της Ελλάδας και παράλληλα να προσφέρει εξοικονόμηση στις ξένες εισαγωγές ζεολίθου και βέβαια να γίνει στη συνέχεια προϊόν εξαγωγής για να προσφέρει ακόμα περισσότερες απολαβές στην Ελλάδα. Είναι όλο και περισσότεροι, όλοι όσοι πίστεψαν ότι μπορεί να γίνει αυτό το θαύμα ακόμα και με τις συνθήκες που ζούμε αυτήν την περίοδο και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε για όλη τη βοήθεια που παρείχαν στην υπόθεση του Ελληνικού Ζεόλιθου ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό το όραμα, το εθνικό, έγινε πλέον μια πραγματικότητα που οφείλεται στην πίστη του Γεώργιου Γεωργιάδη που παρόλο το βάρος της ηλικίας του, κατάφερε να δείξει το παράδειγμα της αγωνιστικότητας.


KEIMENO

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε Την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου ή της δραστηριότητας και βαρύνει τον φορέα εκτέλεσης και λειτουργίας του για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου ζεόλιθου εμβαδού 83.427,30 τ.μ. από την εταιρεία ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε. που βρίσκεται στην θέση «Κόκκαλο», Τ.Κ. Πετρωτών, Δήμου Ορεστιάδας, Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Η εκμετάλλευση θα γίνει σε τρεις ανεξάρτητες υπαίθριες οριζόντιες εκσκαφές, οι οποίες θα οδηγήσουν τελικά στη δημιουργία τεσσάρων ανοικτών εκσκαφών περιορισμένων διαστάσεων. Η εξόρυξη του ζεόλιθου θα γίνεται με εκσκαφέα ανεστραμμένου κάδου, ενώ όπου το πέτρωμα είναι πολύ συνεκτικό, η όρυξη θα γίνεται με διατρήματα και χρήση αμμωνίτιδας και ANFO. Τα εξορυσσόμενα υλικά, που επιδέχονται περαιτέρω διαλογή, θα διαστρώνονται στο δάπεδο της εκσκαφής και θα πραγματοποιείται χειροδιαλογή από δύο εργάτες. Το παραγόμενο υλικό θα φορτώνεται σε φορτηγά και θα μεταφέρεται στο εργοστάσιο της εταιρείας.

Ν. Λυγερός - Αλλαγή κύκλου στον ζεόλιθο

Όλοι όσοι χρησιμοποιούν ζεόλιθο και ξέρουν την αξία του θα ζήσουν τώρα μια αλλαγή κύκλου με την απελευθέρωση του ελληνικού ζεόλιθου. Διότι τώρα πρόκειται για μία νέα πραγματικότητα. Και η ίδια η Ελλάδα θα παράγει ζεόλιθο για να βοηθήσει όλους όσους έχουν ανάγκη, για να υποστηρίξει την καινοτομία σε πολλαπλούς τομείς, για να εξάγει και να αναδείξει τη Θράκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτό το μονοπάτι που άνοιξε, θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους επενδυτές και πατριώτες που θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν την πατρίδα σε πρακτικό επίπεδο, γιατί το έχει ανάγκη αυτήν την περίοδο. Μπορεί η Θράκη να βλέπει το πρώτο της κάστρο να ζει και πάλι, με την έννοια ότι δίνει προοπτικές σε όλους του κατοίκους. Τελείωσε πια η μιζέρια σε αυτόν τον τομέα. Ο ζεόλιθος θα παράγεται και στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως από πόσες αντιστάσεις ξεπεράσαμε για να υλοποιηθεί αυτό το όραμα. Τώρα λοιπόν πρέπει και οι επόμενοι να αξιολογήσουν αυτό που έγινε, να επιλέξουν και άλλες περιοχές που περιμένουν για να ενισχύσουν το όλο κίνημα για την απελευθέρωση της Θράκης από τα δεσμά που την καταπατούν. Δεν υπάρχει ματαιότητα αλλά μόνο ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που συμβαδίζει με το όραμα της ανάκαμψης της ελληνικής ΑΟΖ.

Ν. Λυγερός - Η απελευθέρωση του Ελληνικού Ζεόλιθου
Ν. Λυγερός - Αλλαγή κύκλου στον ζεόλιθο