Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Το μήνυμα του δημοψηφίσματος / Το θέμα μας δεν είναι η πόλωση / Το Ευρώ είναι εθνικό νόμισμα / Η αναδιάρθρωση του χρέους

Νίκος Λυγερός - Το μήνυμα του δημοψηφίσματος / Το θέμα μας δεν είναι η πόλωση / Το Ευρώ είναι εθνικό νόμισμα / Η αναδιάρθρωση του χρέους.
Ως αρχική ιδέα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η έννοια του δημοψηφίσματος είχε νόημα αφού ασκούσε μια θεωρητική πίεση ως αντίμετρο. Στην συνέχεια, το δημοψήφισμα, με την μη κατάληξη κάποιας συμφωνίας, βρέθηκε μετέωρο, αφού το κείμενο του δεν είχε βάση λόγω της αποχώρησης του ΔΝΤ αλλά και της αλλαγής των δεδομένων. Μερικοί μάλιστα εγείρουν και το θέμα της νομιμότητας του και με την παρατήρηση του Συμβουλίου της Ευρώπης και με κατάθεση αγωγής στο Συμβούλιο Επικρατείας. Σε κάθε περίπτωση, αποφασίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων με μια βάση δεδομένων που έχει αλλάξει. Αν ξεχάσουμε το ίδιο του το κόστος, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι το πρόβλημα που θέτει δεν είναι πια το ασαφές του κείμενο που είχε κάποιο νόημα αρχικά, αλλά η ερμηνεία του. Και εδώ μπαίνει το ισομορφικό πλαίσιο. Διότι ούτε το δημοσιονομικό είναι μια σοβαρή δυσκολία, αφού είδαμε ότι στις διαπραγματεύσεις είχαμε βρεθεί πολύ κοντά σε ένα ισορροπημένο ποσόν. Αλλά θέλουμε και μια αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία δεν έγινε όσο ήμασταν στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Επίσης θέλουμε όλοι μας να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Κατά συνέπεια, δεν είναι το δημοψήφισμα από μόνο του που έχει σημασία, αλλά το μήνυμα που εκπέμπουμε με αυτό. Πάνω σ’ αυτό πρέπει να συντονιστούμε και να επικεντρωθούμε. Διότι η ουσία είναι με ποιον τρόπο θα συνεχίσουμε τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα, διότι η Ελλάδα θα είναι πάντα εδώ, όποιος και να είναι στη συνέχεια. Το μήνυμα του δημοψηφίσματος πρέπει λοιπόν να είναι ξεκάθαρο προς τους άλλους Ευρωπαίους κι όχι μόνο μεταξύ μας.

Νίκος Λυγερός - Το θέμα μας δεν είναι η πόλωση

Το θέμα μας δεν είναι η πόλωση του πληθυσμού, διότι προκαλεί διχόνοια στον ελληνικό λαό και μόνο αυτό δεν είναι ο στόχος μας. Η κομματική αντιπαράθεση είναι και αυτή άσχετη, όταν είμαστε του Ελληνισμού. Το πρόβλημα δεν είναι το πριν του δημοψηφίσματος αλλά το μετά και ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο Ελληνισμός. Αν είμαστε διχασμένοι δεν είναι καλό σημάδι για τις επόμενες διαπραγματεύσεις, ενώ αν είμαστε ενωμένοι είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα για το επόμενο παίγνιο. Πρέπει να δείξουμε με ξεκάθαρο τρόπο ότι θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, διότι αυτό αποτελεί ένα θετικό στοιχείο. Πρέπει να αναδείξουμε μαζί και το θέμα της αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ, αφού ο διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και νότια της Κρήτης τρέχει και μάλιστα αυτές τις ημέρες. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές στις διαπραγματεύσεις για να πετύχουμε θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους έτσι ώστε να γίνει βιώσιμο για την πατρίδα μας αλλιώς δεν έχουν νόημα οι υπερβάσεις. Πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε υψηλή στρατηγική κι ότι δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω. Διότι όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν ένα στρατηγικό μείγμα που αντιπροσωπεύει μια δυναμική και θετική τάση, η οποία λέει ντόμπρα και σταράτα ότι είμαστε μαχητές που προκαλούν τον σεβασμό των άλλων ακόμα κι όταν έχουμε δυσκολίες, διότι στο τέλος τις ξεπερνάμε και τα καταφέρνουμε, αφού είμαστε ως Ελληνισμός ένα θετικό πνεύμα.

Νίκος Λυγερός - Το Ευρώ είναι εθνικό νόμισμα

Πρέπει να σταματήσουμε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα πάνω στο θέμα του εθνικού νομίσματος, διότι τώρα που έχουμε κρίσιμες δυσκολίες δεν μπορούμε να λέμε στον ελληνικό λαό ό,τι θέλουμε μόνο και μόνο για να φαίνεται ότι είπαμε κάτι. Ένα εθνικό νόμισμα είναι ένα νόμισμα που αναγνωρίζουν και οι άλλοι. Αν δεν έχει αυτό το κριτήριο, τότε πρόκειται για ένα τοπικό νόμισμα και μόνο. Επιπλέον αν θέλαμε πραγματικά αυτή τη στιγμή ένα νόμισμα, θα έπρεπε να είχαμε προετοιμάσει το πλαίσιο εδώ και μήνες κι όχι να το σκεφτόμαστε ακόμα τώρα. Αφού δεν έγινε αυτή η πράξη πρέπει να απεγκλωβιστούμε από αυτό το πρόβλημα. Ως Έλληνες θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Είναι η ελληνική γλώσσα που δημιούργησε τη λέξη Ευρώπη και το Ευρώ τη χρησιμοποιεί στο έπακρον για να υπάρχει. Με άλλα λόγια ακόμα και πολιτισμικά το Ευρώ είναι εθνικό νόμισμα για μας. Θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε και εντός και εκτός και να αποφύγουμε όλη την σπατάλη που υπήρχε με το πρόβλημα του συναλλάγματος. Οι δυσκολίες που βιώσαμε δεν οφείλονται στο Ευρώ γιατί άλλες χώρες της Ευρωζώνης το έχουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Τώρα πρέπει να διαχειριστούμε στρατηγικά την κρίση και να βασιστούμε ενεργητικά πάνω στο εθνικό μας νόμισμα.

Νίκος Λυγερός - Η αναδιάρθρωση του χρέους

Η αναδιάρθρωση του χρέους για να γίνει αυτό βιώσιμο είναι πάρα πολύ σημαντική και θα πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτήν με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί δεν είναι δυνατόν να μας ζητούν υπερβάσεις που δεν έχουν νόημα. Παράλληλα πρέπει να κινηθούμε σταθερά πάνω στο θέμα το δημοσιονομικό, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που εμπεριέχει τα στοιχεία πάνω στα οποία συμφωνούμε και στο πλαίσιο της προηγούμενης διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι για να επηρεάσουμε θετικά το πεδίο δράσης. Ξέρουμε ότι το ΔΝΤ ρίχνει την πρωτοβουλία στην Ευρωζώνη και αυτό όχι μόνο δεν μας ενοχλεί, αλλά μας επιτρέπει να διαχειριστούμε ακόμα καλύτερα την όλη διαπραγμάτευση. Με άλλα λόγια παίζουμε πάνω σε δύο σκακιέρες κι όχι μόνο μία. Αυτά τα δύο παίγνια πρέπει να παιχτούν ξεχωριστά, για να διασπάσουμε το ολικό πρόβλημα σε δύο, πιο διαχειρίσιμα πάνω στα οποία μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένες επιτυχίες ακόμα κι αν μερικοί από τους δικούς μας δεν το πιστεύουν, επειδή δεν έχουν ικανότητες στις διαπραγματεύσεις. Βλέπουμε λοιπόν ότι μπορούμε με μία θετική προσέγγιση να έχουμε αποτέλεσμα και στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους μέσω της δικής μας συμφωνίας σε δημοσιονομικό επίπεδο, αφού αυτή θα αποδείξει και την στρατηγική μας αξιοπιστία που είναι απαραίτητη για το μέλλον.