Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Άσε τα παράπονα / Προετοιμασία δημοψηφίσματος / Δεν φτάνουν οι λέξεις / Η ιδεολογία μας είναι ο Ελληνισμός / Ελληνική σκακιέρα

Νίκος Λυγερός - Άσε τα παράπονα / Προετοιμασία δημοψηφίσματος / Δεν φτάνουν οι λέξεις / Η ιδεολογία μας είναι ο Ελληνισμός / Ελληνική σκακιέρα.
Άσε τα παράπονα, γιατί δεν τελειώνουν έτσι τα βάσανα. Τώρα θέλει αποφασιστικότητα και στρατηγική για να βοηθήσουμε πραγματικά τους ανθρώπους μας. Μπορεί ο Ελληνισμός να έχει μια βάρκα όλο του το βιός, αλλά πάντα τα κατάφερνε στις θύελλες, όσο δύσκολες κι αν ήταν. Άνοιξε τα μάτια σου και δες πραγματικά τι γίνεται, ως Ελληνισμός. Κι όταν αντιληφθείς ότι η Τουρκία θέλει να βγούμε από την Ευρωζώνη γιατί την συμφέρει και κάνει ακόμα και περιοδεία στη Θράκη για να προωθήσει την άποψή της, θα συνειδητοποιήσεις το καθήκον σου. Η τουρκική κίνηση γίνεται, όμως κανείς δεν λέει ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη παρέμβαση μέσα στα εθνικά μας θέματα. Αλλά δεν πειράζει, και αυτό το εμπόδιο θα το ξεπεράσουμε, αν είμαστε συντονισμένοι. Γιατί αν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ μας, τότε κανείς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μαζί μας. Γιατί εδώ και αιώνες ξέρουμε τι σημαίνει να προστατεύεις τους δικούς σου. Τώρα πρέπει υπεύθυνα να καταλάβουμε πραγματικά τι γίνεται και ποιος προκαλεί ποιον σε αυτό το θέμα. Το μήνυμα μας προς τους άλλους Ευρωπαίους πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Κι ο καθένας μας πρέπει να λειτουργήσει ως μαχητής του Ελληνισμού που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο κι αρχίζει τον αγώνα με στρατηγική για να είναι αποτελεσματικός.

Πηγή
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ “ΟΧΙ” ΓΙΑ ΤΟ… “ΚΑΛΟ ΜΑΣ”
Ο Τούρκος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ περιοδεύει σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Μ. Δέρειο – Ευθεία ανάμιξη της Άγκυρας στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας – Θέλουν η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη

Αγώνας υπέρ του ΟΧΙ. από τους Τούρκους. Περιοδεία Τούρκου υπουργού στη Θράκη

Ο Τούρκος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ περιοδεύει σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Μ. Δέρειο – Ευθεία ανάμιξη της Άγκυρας στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας – Θέλουν η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη

Εάν αυτό δεν είναι ευθεία ανάμιξη της Τουρκίας, στα πολιτικά πράγματα της χώρας, τι άλλο είναι; Ο Τούρκος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, και η συνοδεία του καταφθάνουν σήμερα στην Ξάνθη για να προσευχηθούν, μαζί με όλους τους μειονοτικούς Συλλόγους της Θράκης.

Και εκεί θα δώσει την κατεύθυνση για την ψήφο των μουσουλμάνων της Θράκης, η οποία βέβαια θα έχει στόχο το “ΟΧΙ” για να γκρεμοτσακιστεί η Ελλάδα από την Ευρώπη και να καταντήσει ξέφραγο αμπέλι, για να πέσει ευκολότερα στην “αγκαλιά” της Άγκυρας.

Όπως έγραψε χθες η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, μετά την προσευχή ο Τούρκος Υπουργός, θα μεταβεί στην Κομοτηνή για να γευματίσει με τους τουρκόφρονες της Θράκης. Ακολούθως, θα αναχωρήσει για το Μεγάλο Δέρειο στον Έβρο, όπου και θα διανυκτερεύσει.

Το πρόγραμμα της περιοδείας όμως, δεν σταματάει εδώ. Την Κυριακή ο Τούρκος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα μεταβεί στην Μεσημβρία Αλεξ/πολης για να κάνει τις επαφές του και να δώσει τις τελευταίες οδηγίες.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι προχθές Τετάρτη, ο Μουφτής της Αδριανούπολης, επισκέφθηκε το Διδυμότειχο, όπου είχε συναντήσεις με τον Σύλλογο Μουσουλμάνων Διδυμοτείχου και ακολούθως μετέβη κι αυτός στην Ξάνθη.

Αυτά τα λίγα εν συντομία, για να είσθε μέσα στα πράγματα και ίσως καταλάβετε τι σημαίνει το “ΟΧΙ” και το “ΝΑΙ” για την Ελλάδα, στο Δημοψήφισμα της Κυριακής.

elthraki.gr

Ν. Λυγερός - Προετοιμασία δημοψηφίσματος. 03/07/2015




Νίκος Λυγερός - Δεν φτάνουν οι λέξεις

Δεν φτάνουν οι λέξεις ούτε οι λόγοι, εδώ σε αυτή τη φάση χρειαζόμαστε μόνο πράξεις. Οι Έλληνες είναι Ευρωπαίοι και κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει. Μόνο που τώρα πρέπει να εκδηλωθούμε και πρέπει να πούμε ανοιχτά και συνειδητά ότι θέλουμε να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, ότι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε εμπόδια και να κάνουμε υπερβάσεις αλλά ότι ο φυσικός μας χώρος είναι αυτός. Και δεν είναι μόνοι μας που θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Δεν είμαστε εμείς που θα τα παρατήσουμε. Δεν πρόκειται από μόνοι μας να κάνουμε πίσω στο ευρωπαϊκό κεκτημένο που κάναμε χρόνια ν’ αποκτήσουμε με μάχες και αγώνες. Διότι είναι η νίκη των προγόνων μας. Διότι παραλάβαμε μια σκυτάλη από αυτούς για να συνεχίσουμε αφού σκεφτόμαστε τους δικούς μας, τα παιδιά μας. Δεν είμαστε ανεύθυνοι. Εδώ και αιώνες προσέχουμε τους ανθρώπους μας γιατί ο καθένας τους ανήκει στον Ελληνισμό. Δεν μας καθοδηγούν τα κόμματα αλλά η συνείδησή μας. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις στέλνοντας ένα μήνυμα θετικό διότι είμαστε θετικοί άνθρωποι. Είμαστε της αντίστασης κι όχι της αντίδρασης γιατί μόνο η πρώτη παράγει ισχυρά αποτελέσματα ενώ η δεύτερη είναι μόνο εκτόνωση. Είμαστε του μέλλοντος γιατί η Ελλάδα το αξίζει.




Νίκος Λυγερός - Η ιδεολογία μας είναι ο Ελληνισμός

Ο Επίκτητος είπε «θεώρησε τον εαυτό σου ως ελεύθερο ον ή ως σκλάβο, όλα εξαρτώνται από σένα». Δεν μάθαμε να γονατίζουμε, ούτε να σκύβουμε το κεφάλι όταν θέλει να μας το επιβάλλει ο κομματισμός κι ο δογματισμός. Η ιδεολογία μας είναι ο Ελληνισμός, γιατί είναι διαχρονικός. Δεν ακούμε τα κούφια λόγια των συστημάτων που δεν έχουν θεωρία και θεώρηση του κόσμου. Είμαστε Έλληνες, είμαστε Ευρωπαίοι και κανένα κομματόσκυλο δεν μπορεί να μας πείσει για το αντίθετο. Δεν είμαστε ραγιάδες για να ξεχάσουμε τον Ελληνισμό, επειδή προσπαθούν μερικά κόμματα να μας πουν ότι το αξιακό σύστημα δεν είναι σύγχρονο. Δυστυχώς ξεχνούν ότι δεν είναι ο Ελληνισμός που μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση, αλλά ο κομματισμός που τον τεμαχίζει για να πάρει μερίδια. Όμως ο Ελληνισμός παραμένει όρθιος, ντόμπρος και σταράτος και δεν πέφτει στις κομματικές παγίδες. Τα ψευτοδιλήμματα τα έχουμε δει και σε άλλες εποχές. Τώρα πρέπει να αναδείξουμε την αξία μας και τις αντοχές. Ξέρουμε από στρατηγική, διότι την επινοήσαμε. Θα ξεπεράσουμε κι αυτό το σκόπελο, διότι ξέρουμε από μπόρες, γιατί είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε τις θύελλες. Τώρα πρέπει ν’ ανάψει ο φάρος μας, για να δουν όλοι τι θέλουμε και να φωτίσουμε τους άλλους.




Νίκος Λυγερός - Ελληνική σκακιέρα

Τα πράγματα, όπως έχουν διαμορφωθεί, έχουν αλλάξει τα δεδομένα πάνω στην ελληνική σκακιέρα. Το κλασικό κομματικό δυσκολεύεται, διότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι πρέπει ν’ αποφασίσουν πρακτικά σε ατομικό επίπεδο, αλλά συλλογικά για την πατρίδα μας. Σε μια σκακιέρα έχουμε πιόνια και κομμάτια και ο καθένας παίζει το ρόλο του με τις δυνατότητες του, αλλά για να κερδίσουν πρέπει να λειτουργήσουν ομαδικά. Έτσι, δημιουργείται το στρατηγικό μείγμα των ατομικοτήτων, για να μεταμορφωθεί σε συλλογική στρατηγική. Τώρα είμαστε όλοι μαζί από την ίδια πλευρά για να δείξουμε σε όλους ότι είμαστε συντονισμένοι σε ίδιο πεδίο δράσης κι αν χρειαστεί θα περάσουμε και στο πεδίο μάχης. Απλώς πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είμαστε μαζί. Αν μερικοί είναι στενοχωρημένοι, άλλοι πικραμένοι κι άλλοι πάλι με μάτια βουρκωμένα, όλοι καταλαβαίνουμε ότι είμαστε ένας λαός σε μια πατρίδα και μαζί θα ξεπεράσουμε τα δεινά της κατάστασης μόνο συλλογικά. Για να γίνει αυτό πρέπει να ενεργοποιήσουμε την εθνική μας στρατηγική, που βασίζεται πάνω στον Ελληνισμό κι όχι σε κάποιο κόμμα που θέλει κάποιες καρέκλες, χωρίς ικανότητες να διαχειριστεί μια κρίση. Εδώ θέλει ορθολογική βούληση που θα αξιοποιήσει την ελληνική σκακιέρα και το απέραντο γαλάζιο της ΑΟΖ.



*   *   *