Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Η μαχητικότητα του Ελληνισμού / H στρατηγική του πριν για το μετά / Το βάθος του μετώπου / Νέα προετοιμασία

Νίκος Λυγερός - Η μαχητικότητα του Ελληνισμού / H στρατηγική του πριν για το μετά / Το βάθος του μετώπου / Νέα προετοιμασία.
Κανένας δογματικός, καμιά ιδεολογία δεν πρόκειται να μας επηρεάσει, γιατί εμείς πιστεύουμε μόνο και μόνο στον Ελληνισμό για τα εθνικά θέματα. Κανείς δεν μπορεί να μας χειραγωγήσει για τα δικά του συμφέροντα. Εδώ πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδας και αυτό κανείς δεν μπορεί να το ξεχάσει. Τώρα δεν έχει καμιά σημασία σε ποιο κόμμα βρίσκεται ο καθένας, αυτό που έχει νόημα είναι ότι είμαστε όλοι στην ίδια σκακιέρα. Με άλλα λόγια, πάψε τα ιδεολογικά και τα ταξικά τεχνάσματα, εδώ πρόκειται για την Ελλάδα, την πατρίδα μας. Κι αν νομίζεις ότι οι τουρκικές κινήσεις γίνονται για το καλό μας, κάνεις λάθος, διότι θέλουν να βγούμε από την Ευρωζώνη κι αν δεν ήμασταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν ακόμα καλύτερα γι' αυτούς. Όταν μιλούμε για εθνικά θέματα, να ξέρουμε και τι λέμε. Γιατί μερικοί νομίζουν ότι μιλώντας γενικόλογα κάνουν κάτι. Αλλά επί της ουσίας ασχολούνται μόνο και μόνο με τη θέση τους και την καρέκλα τους. Η λεβεντιά είναι να τα κάνεις όλα πέρα όταν κινδυνεύει η πατρίδα για να βοηθήσεις, για να παλέψεις, για να προστατέψεις αυτά που θεωρείς την ουσία του Ελληνισμού. Ας αφήσουμε τις τοπικές και τυπικές διαφορές, η μαχητικότητα του Ελληνισμού πρέπει να έχει ένα στόχο, δεν γονατίζουμε και συνεχίζουμε με στρατηγική πια.



Νίκος Λυγερός - H στρατηγική του πριν για το μετά

Με τις εξελίξεις που έχουμε, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο πόσο σημαντική είναι η στρατηγική του πριν για το μετά. Διότι το δημοψήφισμα δεν είναι μόνο το τέλος, αλλά μια νέα αρχή για να συνεχίσουμε ακόμα πιο στρατηγικά τις διαπραγματεύσεις, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη είναι θεμελιακά στοιχεία για να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες που αρχίσαμε με την ελληνική ΑΟΖ, με τα θαλάσσια οικόπεδα, με το Interconnector EuroAsia, με τον ελληνικό ζεόλιθο και την ελληνική καινοτομία. Διότι όλα αυτά τα στοιχεία δεν πρέπει μόνο να αξιοποιηθούν, αλλά και να αναδειχθούν. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιο πλούτο και να ψαχνόμαστε, επειδή δεν περάσαμε το μήνυμα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης που επιτρέπονται πρακτικά και χειροπιαστά με αυτά τα δομικά στοιχεία. Στις διαπραγματεύσεις αν υπάρχουν λόγια δεν έχουν σημασία, γιατί όλοι ξέρουν πόσο γρήγορα αλλάζουν. Είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα όταν μπορείς να δείξεις ορθολογικά και χωρίς φανφάρες τις στρατηγικές προοπτικές που έχεις ξεκινήσει, γιατί σκέφτεσαι από πριν τι θα γίνει μετά. Με αυτόν τον τρόπο συμπεριφέρεσαι ως Έλληνας που είναι εφευρετικός, καινοτόμος και ανθεκτικός.




Νίκος Λυγερός - Το βάθος του μετώπου

Τα προβλήματα δεν είναι επιφανειακά, όπως προσπαθούν να μας τα παρουσιάσουν, και δεν έχουν μία λύση μόνο και μόνο με λόγια χωρίς στρατηγική. Διότι τα κούφια λόγια έχουν νόημα μέσα στο πλαίσιο της προπαγάνδας, αλλά όχι πιο μετά, γιατί εκφυλίζεται το δυνητικό πλαίσιο και φαίνεται στη συνέχεια ότι δεν υπάρχει καμιά προοπτική. Κάθε λέξη μας πρέπει να υποστηρίζεται από μια σκέψη. Και οι σκέψεις μας πρέπει να είναι συγκροτημένες και δομημένες στρατηγικά για να μπορέσουν να παίξουν ένα σοβαρό ρόλο την ώρα της διαπραγμάτευσης. Το θέμα μας, λοιπόν, δεν είναι επικοινωνιακό και ο στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε ψευδαισθήσεις στον λαό μας. Εδώ πρόκειται για υπεράσπιση στρατηγικών επιχειρημάτων για να προωθήσουμε το θέμα, όχι μόνο φαινομενικά, αλλά επί της ουσίας. Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, ενώ υπάρχει ο μεγάλος διαγωνισμός της Ελλάδας με τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, τι μπορούν να μας προσφέρουν ως εθνική προοπτική για το μέλλον της πατρίδας μας; Όταν δεν έχεις ιδέα για το Interconnector EuroAsia και το τι προσφέρει γεωπολιτικά, τι να πεις; Τα προβλήματα τα οικονομικά δεν λύνονται οικονομικά, αλλά με στρατηγική και ενέργεια και πάντα με υψηλή νοημοσύνη.

Νίκος Λυγερός - Νέα προετοιμασία

Ήρθε τώρα η ώρα να σκεφτούμε το μέλλον μας μ’ ένα στρατηγικό τρόπο κι όχι μόνο επικοινωνιακό. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο τεχνάσματα, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη για στρατηγήματα τα οποία να υποστηρίζονται από στρατηγικά δεδομένα που δημιουργούν πραγματικές προοπτικές για την πατρίδα μας. Έτσι μπορούμε να στήσουμε μια στρατηγική ανάπτυξης που θεμελιώνεται, επειδή υπάρχει υπόβαθρο για ανάκαμψη. Αν δεν σταματήσουμε να λέμε μόνο λόγια και κάνουμε ορθολογικές πράξεις που έχουν αντίκτυπο, τότε η αξιοπιστία μας θα είναι δεδομένη. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε ν’ αλλάξουμε την κατάσταση και την ερμηνεία της. Επιπλέον, μέσω της ελληνικής ΑΟΖ και τα 20 θαλάσσια οικόπεδα με τον διαγωνισμό που ενεργοποιήσαμε τον Νοέμβριου του 2014, μπορούμε από τις 14 Ιουλίου 2015 ν’ αλλάξουμε όχι μόνο την τωρινή κατάσταση, αλλά και τη μελλοντική, αφού όλοι μπορούν να δουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα κυρίαρχο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική ΑΟΖ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου και η πρώτη με την ΑΟΖ της Κύπρου, ότι είναι και πέρασμα και πηγή κι ότι συμπίπτει με τη στρατηγική της Ευρώπης για την ασφάλεια ενέργειας. Αυτά είναι επιχειρήματα και όχι μόνο λόγια.


*   *   *