Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Στρατηγικά θέματα ελληνικής ΑΟΖ / Εποικοδομητικές στρατηγικές / Ο χάρτης του Ελληνικού ζεόλιθου / Δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού χωρίς ΑΟΖ / Η πραγματικότητα δεν θέλει πειθώ / Τα ελληνικά κοιτάσματα Πύρρος και Αχιλλέας / Ελληνικός ζεόλιθος και κρατικές υπηρεσίες

Ν. Λυγερός - Στρατηγικά θέματα ελληνικής ΑΟΖ / Εποικοδομητικές στρατηγικές / Ο χάρτης του Ελληνικού ζεόλιθου / Δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού χωρίς ΑΟΖ / Η πραγματικότητα δεν θέλει πειθώ / Τα ελληνικά κοιτάσματα Πύρρος και Αχιλλέας / Ελληνικός ζεόλιθος και κρατικές υπηρεσίες.
Τώρα που καταφέραμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο και να εξασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό μας πλαίσιο τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη, πρέπει να επικεντρωθούμε πάνω στα στρατηγικά θέματα της ελληνικής ΑΟΖ, αφού υπάρχουν τα 20 θαλάσσια οικόπεδα και το Interconnector τον EuroAsia που θα ενισχυθούν στη συνέχεια και από τον αγωγό East-Med. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η ελληνική ΑΟΖ είναι θεμελιακή και ως μήνυμα προς τα έξω είναι από τα πιο δυναμικά που έχουμε να προβάλουμε. Οι δυνατότητες που έχουν αυτά τα τρία προγράμματα είναι τεράστιες ήδη από μόνα τους αλλά μπορούν να συνδυαστούν και με σταθμούς υγροποίησης του φυσικού αερίου, γιατί αυτά απαιτούν 100.000 θέσεις εργασίας ανά μονάδα. Όταν ο ελληνικός λαός συνειδητοποιήσει ότι έχουμε περάσει σ’ ένα στάδιο αξιοπιστίας γιατί έρχονται να μπουν θεμέλιά της Ελλάδας του μέλλοντος, τότε θα αναλύσει διαφορετικά τα δεδομένα και θα αρχίσει να λειτουργεί πρακτικά και σε επίπεδο περιφερειών, αφού οι απολαβές τους θα είναι το 5% από τις ελληνικές, όταν υπάρχουν κοιτάσματα εμπορεύσιμα στη τοπική τους ΑΟΖ. Αφού ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία τώρα, μπορούμε να δούμε το μέλλον μ’ ένα διαφορετικό τρόπο που έχει περισσότερο σχέση με τα ενεργειακά παρά τα οικονομικά για να περάσουμε από την εξοικονόμηση στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη.

Ν. Λυγερός - Στρατηγικά θέματα ελληνικής ΑΟΖ



Ν. Λυγερός - Εποικοδομητικές στρατηγικές


Αυτό που έχει σημασία τώρα δεν είναι οι εναλλακτικές τακτικές και αναλύσεις σεναρίων του παρελθόντος για να δικαιολογήσουμε την παρουσία μας στο πολιτικό γίγνεσθαι, αλλά να βρούμε εποικοδομητικές στρατηγικές που χτίζουν μια πορεία για την πατρίδα μας. Εξασφαλίσαμε το γεγονός, μετά από περιπέτειες βέβαια, ότι ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, όμως αυτό δεν επαρκεί για τη συνέχεια. Δεν αρκεί ν’ ανήκουμε πρέπει να έχουμε και ένα ρόλο, μια δράση, μια στρατηγική εθνική. Σε αυτό βοηθάει η γεωπολιτική και η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου βρίσκονται από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου στον τομέα των υδρογονανθράκων offshore. Αυτό από μόνο του παίζει τεράστια σημασία, αφού έχουμε έμπρακτα να κάνουμε με την Κύπρο, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Το θέμα των στρατηγικών κοιτασμάτων δεν είναι μία λεπτομέρεια αφού είναι ικανό να μας κατατάσσει στις χώρες πηγές και όχι μόνο περασμάτων. Πρακτικά, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση παροτρύνει από το 2013, μέσω του Eυρωκοινοβουλίου την ανάπτυξη και την ανάδειξη των αυτόχθονων πηγών ενέργειας για να ελαχιστοποιήσει, κατά το δυνατόν, την ενεργειακή εξάρτηση και να βελτιστοποιήσει την ενεργειακή ασφάλεια μέσω της ποικιλίας, είμαστε σε θέση να παίξουμε ένα γεωοικονομικό ρόλο μεγάλης αξίας στην περιοχή για το μέλλον. Όμως πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε για να πράξουμε ανάλογα, για να ξεφύγουμε από την κοινωνική μιζέρια.

Ν. Λυγερός - Ο χάρτης του Ελληνικού ζεόλιθου



Όσο αδιανόητο και να φαίνεται για τους περισσότερους Έλληνες, ο χάρτης του ελληνικού ζεόλιθου έχει αρχίσει να ζωγραφίζεται πάνω σε χαρτί. Δεν είναι μόνο ένα όραμα αλλά μια εικόνα χειροπιαστή. Και αυτή άρχισε με τον Γ. Γεωργιάδη που συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του για την πατρίδα μας, ξεπερνώντας ένα ένα τα εμπόδια για να αναδείξει τον ορυκτό μας πλούτο. Έτσι δεν χρειάζεται πια φαντασία για να δεις τις πράσινες περιοχές που βρίσκεται ο ελληνικός ζεόλιθος, αρκεί να τις εξετάσει πάνω σ’ έναν χάρτη που δείχνει το παράδειγμα σε όλους. Διότι η εμμονή που μετατρέπεται σε επιμονή, αναδεικνύει και το μεγαλείο της προσπάθειας. Διότι οι εκτιμήσεις είναι πια αποτυπωμένες και μπορεί ο καθένας να δει την επόμενη πραγματικότητα δίχως να έχει άλλο ανάγκη να πιστέψει σε ένα εθνικό όραμα, αφού το βλέπει να υλοποιείται μπροστά στα μάτια του. Σιγά σιγά βλέπουμε ότι το έργο των ανθρώπων που πίστεψαν από την αρχή στον ελληνικό ζεόλιθο, γίνεται κατόρθωμα κι αν μερικοί δεν μπορούν ακόμα να το πιστέψουν, το ελληνικό θαύμα θα γίνει, θέλουν δεν θέλουν, γιατί είναι για την Ελλάδα, για την πατρίδα μας για ν’ αρχίσει με τις δυνάμεις της να σηκώνει το ανάστημά της εκεί όπου κανείς δεν το περίμενε.

Ν. Λυγερός - Δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού χωρίς ΑΟΖ



Δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού χωρίς ΑΟΖ. Και τι εννοούμε μ’ αυτό το σχήμα, είναι απλό. Η Κύπρος έχει θεσπίσει την ΑΟΖ το 2004 κι έχει κάνει οριοθετήσεις με την Αίγυπτο το 2003, με τον Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010. Από το 2011 έχει αρχίσει την έρευνα για φυσικό αέριο στα κοιτάσματα Αφροδίτη, Ονασαγόρα και Αμαθούσα. Το 2015 απέδειξε ότι το κοίτασμα Αφροδίτη είναι εμπορεύσιμο. Μόνο που δεν πέρασε ακόμα στο στάδιο της εξόρυξης που είναι η πιο σημαντική υλοποίηση όλου αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει ως βάση την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει λοιπόν ν’ αντιληφθούμε ότι όσοι βιάζονται να βρουν μια λύση του Κυπριακού αυτήν την περίοδο, επί της ουσίας δεν θέλουν να αξιοποιήσουν εξολοκλήρου την ΑΟΖ και τις δυνατότητες που δίνει στην Κύπρο, ως εργαλείο απελευθέρωσης από μια εγκλωβισμένη κατάσταση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι βλέπουν το όφελος της ΑΟΖ και τη δύναμή της, αλλά θέλουν να την αποφύγουν διπλωματικά. Κι όμως η ΑΟΖ είναι για όλες τις κοινότητες της Κύπρου χωρίς καμία εξαίρεση, άρα ποιο είναι το πρόβλημά τους. Η ΑΟΖ έχει θετική ενέργεια και πρέπει να αξιοποιηθεί. Έτσι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται πάνω στη Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή ΑΟΖ για να είναι όχι μόνο τεχνητά βιώσιμη, αλλά δίκαιη και στρατηγικά ορθή.

Ν. Λυγερός - Η πραγματικότητα δεν θέλει πειθώ



Πολλοί από εμάς, θεωρούν ότι πρέπει να πείσουμε τους άλλους ότι η ελληνική ΑΟΖ διαθέτει τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν ήδη χάρτες και μάλιστα εδώ και χρόνια ότι υπάρχουν στρατηγικά αποθέματα, γιατί οι μελέτες έχουν προχωρήσει. Έτσι μπορούμε να βρούμε όχι μόνο την πορεία του φυσικού αερίου που θα έχει ο αγωγός East-Med, αλλά ακόμα και τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα που έχουμε στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. Μάλιστα σ’αυτό το πλαίσιο υπάρχουν και ενδείξεις και διαφοροποιήσεις που αφορούν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Επί της ουσίας τα δεδομένα είναι γνωστά. Αυτό που είναι άγνωστο, είναι η πρόθεση μας ν’ αξιοποιήσουμε όντως την ελληνική ΑΟΖ μέσω της θέσπισης και των οριοθετήσεων με τ’ άλλα κράτη. Δεν έχουμε λοιπόν να πείσουμε κανέναν για την ενέργεια της Ελλάδας. Η πραγματικότητα είναι μπροστά μας και ο χρόνος είναι μαζί μας. Μόνο που τώρα πρέπει να περάσουμε στην υλοποίηση του οράματός μας δίχως τεχνητές φοβίες.

Ν. Λυγερός - Τα ελληνικά κοιτάσματα Πύρρος και Αχιλλέας



Αντί να συζητούμε συνεχώς για προβλήματα που δεν έχουν καμιά λύση, γιατί είναι θεωρητικές προσεγγίσεις πάνω σε θέματα οικονομικής φύσης, όπου δεν υπάρχει καμιά συμφωνία απόψεων, θα ήταν καλό να επικεντρωθούμε στα κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ και μάλιστα στο δεύτερο θαλάσσιο οικόπεδο του διαγωνισμού υδρογονανθράκων, διότι αποτελούν μια απτή πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούμε στρατηγικά. Είναι μια περίπτωση τόσο απρόσμενη για τα ελληνικά δεδομένα που αποτελεί καινοτομία η αξιοποίησή τους. Πρέπει να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στις διαπραγματεύσεις με την τριπλή κοινοπραξία, έτσι ώστε να μετατραπεί η όλη υπόθεση σε παράδειγμα προς μίμηση, όπως έγινε με το κοίτασμα Αφροδίτη στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα ελληνικά κοιτάσματα Πύρρος και Αχιλλέας είναι το άμεσο μέλλον της Ελλάδας και η αξιοποίησή τους εξαρτάται από εμάς μέσω της συμφωνίας που μπορούμε να κάνουμε για ν’ αρχίσουν οι γεωτρήσεις. Είμαστε στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού που είναι αποδεκτός από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρωτοβουλία είναι δική μας.


Ν. Λυγερός - Ελληνικός ζεόλιθος και κρατικές υπηρεσίες


Η ανάπτυξη που είναι ικανός να φέρει ο ελληνικός ζεόλιθος στη Θράκη, αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα, είναι σημαντική και πρέπει να είναι γνωστή στις κρατικές υπηρεσίες που εξετάζουν την ορθότητα όλης της διαδικασίας. Δεν μιλάμε βέβαια μόνο και μόνο για το 8% που αποτελούν τις απολαβές του ελληνικού δημοσίου για κάθε λατομείο, αφού ο ζεόλιθος ως πέτρωμα ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Αλλά γενικότερα στην ενδοχώρα και το εξωτερικό. Διότι προς το παρόν ο ζεόλιθος είναι εισαγωγής. Έτσι η εξόρυξη του ελληνικού ζεόλιθου θα δημιουργήσει μια εξοικονόμηση αρχικά και στη συνέχεια μια εξωστρέφεια με οφέλη για την πατρίδα μας. Επίσης, το εργατικό δυναμικό στη Θράκη και στη Μακεδονία θα είναι ελληνικές οικογένειες που το έχουν ανάγκη, ειδικά αυτήν την περίοδο. Οι εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία και στην κτηνοτροφία θα αλλάξουν και τα δεδομένα της αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και του περιβάλλοντος. Έτσι και τα δύο αρμόδια υπουργεία πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες του ελληνικού ζεόλιθου, για να αξιοποιήσουμε αυτά τα στρατηγικά αποθέματα της Θράκης και ν’ αρχίσουν βέβαια έρευνες και σε άλλες περιοχές του Βόρειου Έβρου για να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό μείγμα για την πατρίδα μας.
΄
Νίκος Λυγερός