Φαίνεται από ανεπίσημες πηγές προς το παρόν ότι έχουμε μια τριπλή κοινοπραξία που ενδιαφέρεται για τα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτή η κοινοπραξία αποτελείται από την Total, την Edison και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Έχουμε λοιπόν μία γαλλική, μία ιταλική και μία ελληνική εταιρεία. Οι τρεις μαζί ενδιαφέρονται για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 που βρίσκεται στα ανοιχτά της Κέρκυρας. Αυτό το οικόπεδο 2 εφάπτεται πάνω στην μέση γραμμή που έχουμε με την Ιταλία, με την οποία έχουμε υπογράψει συμφωνία υφαλοκρηπίδας από το 1977 και συμφωνία για αρχή διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μας το 2013. Στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 βρίσκεται και το κοίτασμα Πύρρος που έχει ένα μέγεθος της τάξης των 90 km2 και το οποίο βρίσκεται πάνω στη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Στο θαλάσσιο οικόπεδο βρίσκεται επίσης ένας μέρος του κοιτάσματος Αχιλλέας που έχει ένα μέγεθος της τάξης των 450km2, το άλλο μέρος βρίσκεται στο θαλάσσιο οικόπεδο 4. Το κοίτασμα Αχιλλέας είναι αποκλειστικά ελληνικό, ενώ το κοίτασμα Πύρρος είναι ελληνο-ιταλικό. Αυτή η τριπλή κοινοπραξία που ηγείται η Total θα δώσει ένα δυναμικό παράδειγμα και σε άλλες εταιρείες για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης , για να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσω της ελληνικής ΑΟΖ. Πρακτικά λοιπόν πρέπει να έχουμε εθνικές αντοχές για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, όπου θα έχουμε απολαβές από δικούς μας υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, γεγονός που ενισχύεται και από τις υποψηφιότητες των Ελληνικών Πετρελαίων στα οικόπεδα 1 και 10.
Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός - Ενεργειακός χάρτης Ιονίου
Για να καταλάβουμε καλύτερα τις επιλογές που έγιναν στα θαλάσσια οικόπεδα 1, 2 και 10 είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τον ευρύτερο ενεργειακό χάρτη του Ιονίου, για να αντιληφθούμε ότι η μεγάλη εικόνα δίνει τεράστιες ενδείξεις για τα θαλάσσια οικόπεδά μας. Επίσης, το σημαντικό είναι ότι τα μέλη της τριπλής κοινοπραξίας έχουν όλα μια εμπειρία στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμα πιο συγκεκριμένα υπάρχει και μια τεχνογνωσία όσον αφορά στους ασβεστόλιθους λόγω του κοιτάσματος Rospo Mare, η οποία θα είναι πολύτιμη, γιατί είναι το είδος των πετρωμάτων που θα βρεθούν για το κοίτασμα Πύρρος στο θαλάσσιο οικόπεδο 2. Από τα παλαιότερα δεδομένα του 1975 έως τα πιο πρόσφατα του 2014, βλέπουμε την ποιότητα και την ποσότητα που υπάρχει στην Αδριατική και στο Ιόνιο. Αν επιπλέον προσθέσουμε σε αυτά τα δεδομένα τα 29 θαλάσσια οικόπεδα που ανήκουν στην Κροατία, μπορούμε να κατανοήσουμε επί του πρακτέου την αξία της όλης περιοχής. Επιπλέον, το γεγονός ότι δημιουργήθηκε αυτή η συγκεκριμένη κοινοπραξία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Edison και την Total, που είναι γνώστες του χώρου εδώ και χρόνια, θα λειτουργήσει καταλυτικά για να έρθουν και άλλες ανάλογες στη συνέχεια, όταν δουν χειροπιαστά αποτελέσματα στην ελληνική ΑΟΖ. Γιατί εδώ βρίσκεται η μεγάλη διαφορά. Μιλούμε πια ξεκάθαρα για την ελληνική ΑΟΖ και όχι για ένα θεωρητικό πλαίσιο. Έχουμε, λοιπόν, γνωστά, σταθερά και σίγουρα δεδομένα που έρχονται να ενισχύσουν σε πρακτικό επίπεδο την εφαρμογή της υψηλής μας στρατηγικής όσον αφορά στην ενέργεια και στα στρατηγικά αποθέματά μας.
Νίκος Λυγερός - Από την θεωρία στην πράξη της ΑΟΖ
Πριν τον Μεγάλο Διαγωνισμό με τα θαλάσσια οικόπεδα της ΑΟΖ σπάνιοι ήταν οι δικοί μας που πίστευαν στην αξία της κι ακόμα κι αν είχαν μια θετική ανταπόκριση, παρέμεναν παθητικοί μέχρι να δουν κάτι το πρακτικό. Με τις επίσημες πια υποψηφιότητες στα θαλάσσια οικόπεδα 1, 2 και 10, περάσαμε στο στάδιο, όπου τώρα για να μην πιστέψεις στην ελληνική ΑΟΖ πρέπει να έχεις νοητική υστέρηση, διότι τώρα πρόκειται για την πραγματικότητα. Όταν υπάρχει κοινοπραξία που πληρώνει τα έξοδα υποψηφιότητας, που αγοράζει τα σεισμικά δεδομένα κι είναι έτοιμη να μπει στο θαλάσσιο οικόπεδο 2, δεν είναι πια θεωρία. Διότι ξέρουμε ότι ξέρει ότι υπάρχουν κοιτάσματα στόχοι, αφού ήδη έχουμε τα κοιτάσματα Πύρρος και Αχιλλέας. Μιλούμε λοιπόν όχι πια για θεωρητικές εκτιμήσεις, αλλά για πρακτικά δεδομένα. Από τη θεωρία της νομικής υφής της ελληνικής ΑΟΖ περάσαμε επιτέλους στη στρατηγική πράξη που αλλάζει οριστικά τα δεδομένα της περιοχής κι έρχεται να ενισχύσει όλα τα άλλα που σχεδιάζονται με την ελληνική ΑΟΖ, όπως είναι ο Interconnector EuroAsia και ο αγωγός East Med. Μάλιστα αυτό γίνεται και πάλι μέσα σ’ ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, πράγμα το οποίο σταθεροποιεί και δυναμώνει τη θέση της πατρίδας μας που το έχει ιδιαίτερη ανάγκη αυτή την κρίσιμη περίοδο λόγω της αστάθειας που υπάρχει σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση είναι η στρατηγική και η ενέργεια που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε έμπρακτα τις δυσκολίες.
Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού "Center TV". 14/07/2015
Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός - Οι γεωτρήσεις υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου
Οι γεωτρήσεις υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου δείχνουν από την ύπαρξή τους και μόνο το ενδιαφέρον που υπάρχει και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας χάρτης που συμπεριλαμβάνει τα δεδομένα της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Λιβάνου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Λιβύης δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο τι έχει γίνει, ποια είναι η κατάσταση, πώς πάει η εξέλιξη και ποιες είναι οι προοπτικές για την περιοχή. Είναι τώρα επιβεβαιωμένο μόνο και μόνο με τα κοιτάσματα Λεβιάθαν, Ταμάρ και Αφροδίτη ότι είναι μια από τις σημαντικότερες του κόσμου και αυτό σε φάση ανάπτυξης. Τα νέα δεδομένα του Λιβάνου και της Κύπρου έρχονται να συμπληρώσουν μια τάση που είναι πολύ δυναμική, ειδικά όταν εξετάζουμε το πλαίσιο offshore. Τα Λατάκια, η Λεκάνη Λεβαντίνης κι η λεκάνη Ηροδότου παίζουν και θα παίξουν όλο και περισσότερο ένα σπουδαίο ρόλο πάνω σε αυτόν τον ενεργειακό χάρτη. Έτσι οι χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, που βρίσκονται την περιοχή, λειτουργούν επίσης ως συνδετικός κρίκος, διότι έχουμε από τη μια πλευρά στρατηγικά αποθέματα και από την άλλη καταναλωτές από τους μεγαλύτερους σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η παρατήρηση εμπλέκει και τη στρατηγική και την ενέργεια σε επίπεδο γεωπολιτικό, που υπερκαλύπτει τα γεωοικονομικά προβλήματα και ενσωματώνει με την μακροπολιτική, την μακροοικονομία της περιοχής. Έτσι βλέπουμε την κατεύθυνση του μέλλοντος και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου ως ευρωπαϊκές χώρες.