Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Αν δεν ξέρεις καν / Είμαστε της συνέχειας / Ανάλυση χαρτών

Νίκος Λυγερός - Αν δεν ξέρεις καν / Είμαστε της συνέχειας / Ανάλυση χαρτών.
Αν δεν ξέρεις καν ότι έχει αρχίσει όχι μόνο η άδεια έρευνας για τον ελληνικό ζεόλιθο, αλλά και το άνοιγμα του δρόμου πρόσβασης στα κοιτάσματα. Αν δεν ξέρεις καν ότι η Ελλάδα διαθέτει 100 εκατομμύρια τόνους ζεόλιθου στο βόρειο Έβρο. Αν δεν ξέρεις καν ότι λήγει σε μερικές μέρες η προθεσμία για τις υποψηφιότητες στα 20 θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ. Αν δεν ξέρεις καν ότι προχωρά δυναμικά το πρόγραμμα του Interconnector EuroAsia που ανήκει στα Prοjects of Common Interest της Ευρωπαϊκής επιτροπής από το 2013. Αν δεν ξέρεις καν ότι τώρα έχει γίνει αποδεκτός στο ίδιο το πλαίσιο και ο αγωγός Ανατολικής Μεσογείου, πώς μπορείς να μιλάς για την Ελλάδα του μέλλοντος, αφού δεν έχεις καν τα τωρινά δεδομένα; Διότι αν τα ήξερες, θα λειτουργούσες εντελώς διαφορετικά σε στρατηγικό επίπεδο και θα ήσουν σε ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις, όχι σε αναμονή, επειδή δεν ξέρεις ποια λόγια να χρησιμοποιήσεις για να πείσεις τους άλλους. Πρέπει να λειτουργήσουμε ορθολογικά και στρατηγικά, διότι είναι ο μόνος τρόπος να είσαι αξιόπιστος. Ως Έλληνες μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Αρκεί να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο και να ασχολούμαστε με το μέλλον της πατρίδας και του λαού κι όταν υπάρχει γνήσια αγάπη για τους ανθρώπους μας, όλα θα στρώσουν.

PCI map: Electricity
PCI map: Natural gas




Νίκος Λυγερός - Είμαστε της συνέχειας

Είμαστε της συνέχειας, γιατί ο Ελληνισμός δεν κάνει παύση. Ακόμα κι όταν υπάρχουν κρίσεις τις ξεπερνάμε με τις πράξεις μας. Σίγουρα η δυσκολία είναι μεγάλη, αλλά έχουμε πολλά στη φαρέτρα μας και δεν υπάρχει ανάγκη να περιμένουμε. Με το δημοψήφισμα περνάμε σ’ ένα άλλο στάδιο, όπου μπορούμε κι εμείς να συμμετέχουμε ενεργά στο μέλλον της Ελλάδας. Καταφέραμε να περάσουμε και την ηλεκτρική διασύνδεση και τον αγωγό φυσικού αερίου στα Κοινά Προγράμματα Ενδιαφέροντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που σημαίνει ότι θα τα επιδοτήσει ως προγράμματα προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι όμως πολλοί από τους δικούς μας δεν έχουν ιδέα όχι μόνο για το τι σημαίνουν, αλλά κι ότι υπάρχουν. Ενώ είναι επιχειρήματα πολύ σοβαρά που παράγουν μεγάλη σταθερότητα στην περιοχή. Επίσης είναι γνωστά σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο και κατά συνέπεια είναι πιο εύκολο για να περάσουν και ως βάση στις διαπραγματεύσεις. Με τέτοια στοιχεία αντικειμενικής αξίας μπορούμε να αποδείξουμε ότι όντως έχουμε μια υψηλή εθνική στρατηγική που έχει τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις, αφού έχουν αξιολογηθεί και μάλιστα επιλεχθεί. Προοπτικές έχουμε, αλλά θα ήταν καλό να έχουμε και στρατηγική, διαπραγματευτική ικανότητα που τις αναδεικνύει την κατάλληλη στιγμή.

Νίκος Λυγερός - Ανάλυση χαρτών

Αν μερικοί δικοί μας μπορούσαν να κάνουν ανάλυση χαρτών κι όχι μόνο να εξετάζουν και να μιλούν για κείμενα χωρίς να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, τότε θα μιλούσαν με άλλον τρόπο. Διότι η μικροπολιτική δεν βοηθάει στη μακροπολιτική, όπως και η μικροοικονομία για την μακροοικονομία. Εδώ, η μεγάλη εικόνα αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεσόγειο, διότι βρισκόμαστε πάνω σε αυτήν τη σκακιέρα. Αν οι ίδιοι θεωρούν ότι όλο το πρόβλημα επικεντρώνεται μόνο στην Ελλάδα, επειδή έχουν συνηθίσει μόνο και μόνο στις εσωτερικές συνομιλίες όπως γίνεται και στα κόμματα, τότε είναι αναμενόμενο να παίζουν σε λανθασμένο πεδίο δράσης. Η στρατηγική και η ενέργεια είναι πιο ισχυρά στοιχεία από την ίδια την οικονομία. Έτσι, οι λεγόμενες ΑΟΖ, οι ζώνες επαφής, οι αγωγοί, είναι θεμελιακά στοιχεία τα οποία δεν έπαιζαν ακόμα τον δυναμικό τους ρόλο λόγω έλλειψης γνώσεων. Πρώτα πρέπει να είσαι στο σωστό πλαίσιο για να περάσεις μετά στη συνέχεια στο πεδίο, στο πεδίο δράσης και στο πεδίο μάχης. Η Θεωρία Παιγνίων λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, αλλιώς εκφυλλίζεται και μετατρέπεται σε Θεωρία Αποφάσεων. Εδώ, δίχως το βλέμμα στραμμένο στην ενέργεια και στη στρατηγική, οι οικονομικές συζητήσεις είναι ρηχές και δίχως υψηλή ουσία.


*   *   *