Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Μη αναστρέψιμες κινήσεις / Στρατηγική πράξη / Σεβασμό προς τον συνάνθρωπο / Εκτός πλαισίου

Νίκος Λυγερός: Μη αναστρέψιμες κινήσεις / Στρατηγική πράξη / Σεβασμό προς τον συνάνθρωπο / Εκτός πλαισίου.
Έχει πάντα ενδιαφέρον να κάνεις κινήσεις σε επίπεδο τακτικής αλλά πρέπει να ξέρεις τι σημαίνει ακριβώς σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο, αλλιώς μπορεί να λειτουργείς και σε πλαίσιο χειραγώγησης. Όταν υπάρχει το ανάλογο στη στρατηγική και στην υψηλή στρατηγική πρέπει να σκεφτείς αποκλειστικά τις μη αναστρέψιμες κινήσεις, δηλαδή εκείνες που αποτελούν πράξεις που αλλάζουν την πραγματικότητα. Διότι είναι αυτές που καθορίζουν το μέλλον, εφόσον δημιουργούν μια διακλάδωση με την ύπαρξή τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να υπολογίσουμε πολύ προσεκτικά αυτές τις μη αναστρέψιμες κινήσεις και βέβαια να μην τις παρουσιάζουμε στους άλλους ως κινήσεις που διορθώνονται, αφού έχουν επιλεχθεί μετά από απόφαση. Έτσι όταν ερμηνεύονται ως απλές κινήσεις για επικοινωνιακούς λόγους, δεν αλλάζει τη στρατηγική τους υφή, διότι αυτοί είναι εξ αρχής. Σε πρακτικό επίπεδο, όταν υπάρχει εφαρμογή αυτού του νοητικού σχήματος πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί, διότι οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν και μπορεί να πέσουν στην επικοινωνιακή παγίδα. Διότι εν των υστέρων δεν υπάρχει πια διόρθωση. Ζήσαμε και στο παρελθόν ανάλογες περιπτώσεις για τις οποίες παλέψαμε για τον Ελληνισμό και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Έτσι γίνεται και τώρα όπου η επιλογή είναι καθαρά στρατηγική. Όταν έχουμε στη διάθεσή μας την ελληνική ΑΟΖ και σπαταλούμε τον χρόνο μας με επιχειρήματα άνευ ουσίας που καθυστερούν τα πάντα μόνο και μόνο για το φαίνεσθαι, χάνουμε την ουσία. Δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο την ελληνική ΑΟΖ που είναι η Ελλάδα του μέλλοντος, ενώ προσποιούμαστε ότι δεν έχουμε μέλλον για να δώσουμε σημασία αποκλειστικά στο παρόν, ενώ η ουσία είναι γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος που δημιουργεί την έννοια της συνέχειας και της διαχρονικότητας. Ο Ελληνισμός είναι της συνέχειας και δεν γίνεται να παίζουμε μαζί μόνο και μόνο για να λες ότι είσαι παίκτης. Διότι μετά φαίνεται ξεκάθαρα ότι είσαι άσχετος και δεν ξέρεις να παίζεις. Ο Ελληνισμός είναι της στρατηγικής κι όχι του παιγνίου. Αν είμαστε αξιόπιστοι τόσες αιώνες είναι, επειδή ξέρουμε από στρατηγική γιατί την επινοήσαμε εξ αρχής.



Νίκος Λυγερός - Στρατηγική πράξη

Όταν έχεις όλα τα δεδομένα και ισχυρίζεσαι ότι δεν τα έχεις, έχει νόημα σε πλαίσιο κατασκοπίας αλλά όχι διπλωματίας, αφού σε αυτήν την περίπτωση ο συνομιλητής ξέρει ότι ξέρεις και δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ούτε καν διάθεση με τέτοια τεχνάσματα που δεν αποτελούν στρατηγήματα. Έτσι την ώρα της κρίσης πρέπει να σκεφτείς ότι στο σκάκι όταν κάνεις δήθεν ότι δεν βλέπεις τη μισή σκακιέρα κανένας δεν τα πιστεύει κι εξετάζει ο καθένας όλες τις κινήσεις σου θεωρώντας βέβαια ότι γνωρίζεις το όλο πλαίσιο. Κατά συνέπεια η αξιολόγηση γίνεται εξ ολοκλήρου και όχι μόνο εκ του αποτελέσματος. Μην περιμένεις λοιπόν να σε λυπηθεί κανένας, όταν θα δουν ότι δεν κατέχεις καμιά τεχνική της στρατηγικής κι είσαι ανίκανος να κάνεις μια στρατηγική πράξη. Έτσι λοιπόν, όταν διαθέτεις στρατηγική σκέψη μη δίνεις σημασία στις κριτικές που δεν είχαν υπόσταση κι ασχολείσαι με τις ενδείξεις για να κινηθείς με ελιγμούς και συνδυασμούς δίχως να το βάλεις κάτω. Στον Ελληνισμό δεν εγκαταλείπουμε τίποτα και οι άλλοι μας σέβονται επειδή είμαστε της αξίας. Αν λοιπόν δικοί σου είναι του ραγιαδισμού και του κομματισμού και δεν προστατεύουν την Ελλάδα άστους να πάνε όπου θέλουν, αλλά μην τους κρατάς κοντά σου γιατί δεν είναι μαζί σου. Οι πολιτικάντικες κομπίνες που προσπαθούν να κρύβονται πίσω από κενά λόγια, ποτέ δεν μας άγγιξαν και τις γράφουμε κανονικότατα. Δεν είναι ανάγκη να λες ότι είσαι ηγέτης γιατί αν δεν έχεις ηγετικές ικανότητες, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα αφού θα φανεί η ασχετοσύνη σου. Οι ήρωές μας δεν είχαν ποτέ ανάγκη να πουν ότι είναι ήρωες για να γίνουν. Εμείς είδαμε τα γραπτά τους και τις πράξεις τους κι αποφασίσαμε να τους αποκαλέσουμε με αυτόν τον τρόπο λόγω της αξίας τους. Κανείς δεν μας πείθει χωρίς κανένα έργο, όσο και να μιλά για τις δράσεις του επειδή ξέρουμε ότι μόνο οι πράξεις έχουν σημασία. Οι στρατηγικές πράξεις είναι αυτές που καθόρισαν την ιστορία του Ελληνισμού. Αν λοιπόν είσαι ικανός μόνο για το φαίνεσθαι άσε μας ήσυχους να παλέψουμε και για σένα με πραγματικούς εχθρούς, διότι αυτός είναι ο ρόλος μας ως Έλληνες.

Νίκος Λυγερός - Σεβασμό προς τον συνάνθρωπο

Όταν σέβεσαι πραγματικά τον συνάνθρωπό σου δεν τον βάζεις σ’ ένα πλαίσιο επικινδυνότητας μόνο και μόνο για να καλύψεις τα νώτα σου και να μην αποκαλυφθεί ότι δεν έχεις κανένα σχεδιασμό σε επίπεδο στρατηγικής. Δεν επαρκεί η συμπάθεια προς το πρόσωπό σου για να αντέξεις την αλλαγή φάσης που προκαλεί η κίνησή σου, διότι αν αυτή είναι μη αναστρέψιμη ως πράξη, τότε τίποτα πια δεν μπορεί να διορθωθεί. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία αν θέλεις πραγματικά το καλό των συνανθρώπων να μην παίζεις τη ζωή τους στα ζάρια μόνο και μόνο επειδή δεν θέλεις να ομολογήσεις ότι δεν ξέρεις καθόλου σκάκι γιατί ποτέ δεν ασχολήθηκες με στρατηγική. Είναι προτιμότερο να βρεις μαχητές που ξέρουν να προστατεύουν τον ελληνικό λαό. Αλλιώς μόνος σου αποτελείς κίνδυνο για την πατρίδα μας. Δεν έχουμε ανάγκη από κομματισμό σε φάση κρίσης αλλά από στρατηγικές πράξεις διότι μόνο αυτές αλλάζουν τα δεδομένα προς όφελός μας. Το μόνο που θέλουμε είναι η σωστή στρατηγική διαχείριση της κρίσης μέσω του έργου που σέβεται τον συνάνθρωπο. Ο λαός μας δεν είναι μόνο ένα σύνολο ψηφοφόρων αλλά ένα σώμα ανθρώπων που υποφέρουν όταν δεν ξέρουν ποιο είναι το μέλλον ενώ θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει σ’ ένα συνάνθρωπο την άθλια ζωή διότι υπάρχει κι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια που μας χαρακτηρίζει εδώ και αιώνες και δημιούργησε τον Ελληνισμό ως αξιακό παράδειγμα, ως δώρο του Χρόνου στην Ανθρωπότητα. Η αξία μας προέρχεται από το γεγονός ότι δίνουμε σημασία σε κάθε συνάνθρωπό μας διότι είμαστε λίγοι κι αναγκαστήκαμε να γίνουμε σπάνιοι για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες και να αντιμετωπίσουμε τους ισχυρούς. Γι’ αυτό το λόγο εφηύραμε τη στρατηγική κι αν ο Ελληνισμός έχει κάποια αξία είναι επειδή η υψηλή του στρατηγική ήταν πάντα για το όφελος των ανθρώπων που ήθελαν να ζήσουν ελεύθεροι. Μην το ξεχνάς αυτό, γιατί είναι το στίγμα μας κι αν καταπατήσεις λόγω κομματισμού τη ζωή μας είναι η σκέψη μας που θα σε αφοπλίσει.

Νίκος Λυγερός - Εκτός πλαισίου

Όταν παίρνεις μια απόφαση μέσω της θεωρίας πρέπει να σκεφτείς αν είναι εκτός πλαισίου με την ενσωμάτωση της πληροφορίας της ύπαρξης άλλων παικτών που επηρεάζουν το πλαίσιο και δημιουργούν τον μετασχηματισμό Θ.Α -> Θ.Π, διότι τότε όλοι οι υπολογισμοί με το αρχικό καταρρέουν γιατί δεν έχουν καμιά υπόσταση. Αν λοιπόν δίνεις μια προθεσμία για την ύπαρξή μιας επιλογής εκτός προθεσμίας στο δεύτερο πλαίσιο, ουσιαστικά έχεις δημιουργήσει ένα τέχνασμα με μηδενικό αποτέλεσμα επί του πρακτέου. Βέβαια το καλό σε επικοινωνιακό επίπεδο είναι ότι φαίνεται ότι έδωσες μια επιλογή ανεξαρτήτως αν αυτή δεν έχει νόημα. Το θέμα αρχίζει βέβαια όταν βρίσκεσαι πια εκτός προθεσμίας και δεν έχεις τη δυνατότητα να καλύψεις τις μελλοντικές ανάγκες. Αλλά και πάλι δεν έχεις ανάγκη να το ανακοινώσεις εκ των προτέρων, αφού μπορείς να καλύψεις τις άμεσες ανάγκες και δημιουργείς την εντύπωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο φτάνεις στην επιλογή εκτός πλαισίου κι εκεί ανάλογα με την απόφαση που θα παρθεί θα ισχυρισθείς ότι ακολουθείς τη θέληση της επιλογής. Μόνο που στη μία περίπτωση δεν αλλάζει τίποτα και στην άλλη δημιουργεί μια συνέχεια δίχως πόρους. Τότε αποκαλύπτεις ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα μόνο που δεν μπορεί να λυθεί, γιατί έχει δημιουργηθεί από άλλους και για να μην ομολογήσεις ότι έχεις ήδη προβλέψει αυτό το σενάριο εξ αρχής ανακοινώνεις ότι έχεις πιαστεί εξ απροόπτου, αλλά με την εμπιστοσύνη των άλλων θα συνεχίσεις τον αγώνα. Σε αυτή τη φάση έρχεται το αληθινό πρόβλημα που δεν μπορείς να λύσεις κι αναζητάς την αποδοχή αυτή της πραγματικότητας από τους άλλους. Μόνο που τότε αρχίζει το τέλος για σένα γιατί από εκείνη τη στιγμή και μετά όλο και ανακαλύπτουν τα προηγούμενα στάδια. Έτσι κατάφερες να κερδίσεις τις εντυπώσεις λειτουργώντας εκτός πλαισίου, αλλά βρίσκεσαι ξαφνικά εντός χωρίς καμιά προετοιμασία σε επίπεδο στρατηγικής και τελικά απορρίπτεσαι από τους άλλους που δημιουργούν μια νέα κατάσταση, χωρίς την ύπαρξή σου αφού δεν ανήκεις πια στη νοόσφαιρά της.




Νίκος Λυγερός - Εδώ έχουμε

Εδώ έχουμε
ορυκτό πλούτο
αξίας μεγαλύτερης
του τρις
και το μόνο
που ακούμε
είναι μόνο
κουταμάρες
που είναι
και αυτές
του τρις
επειδή κανείς
δεν τους λέει
ότι ξέρουμε
την αξία
του άσχετου
που νομίζει
ότι δεν τον έχουμε
αντιληφθεί.

Νίκος Λυγερός - Σκέψου την πράξη

Σκέψου την πράξη
πριν την κάνεις
διότι μετά
θα είναι αργά
κι από πριν
πρέπει να δεις
πώς ο κόσμος
θα αλλάζει
με την ύπαρξή της
για να δεις
την νέα
που δημιούργησες
επειδή είχες
ένα όραμα
τόσο ισχυρό
που ξεπέρασε
τον ορίζοντα
δίχως να σταματήσει
στα εμπόδια.

Νίκος Λυγερός - Όταν ορκίστηκες

Όταν ορκίστηκες
ότι θα προστατέψεις
την πατρίδα
δεν ήταν βέβαια
για να το κάνεις
όσο δεν υπάρχει
καμιά ανάγκη
και την ώρα
της μάχης
να εξαφανίζεσαι
με τη δικαιολογία
της αλλαγής
της ευθύνης
για να μην είσαι
πια υπεύθυνος
γιατί τότε
τουλάχιστον εμείς
δεν σε θέλουμε.

Νίκος Λυγερός - Όταν οι μικροί άνθρωποι

Όταν οι μικροί άνθρωποι
σαν τη Νεφέλη
είναι ικανοί να μάθουν
μεταξύ βουνού και θάλασσας
σκακιστική στρατηγική
πώς θέλεις οι μεγάλοι
να σε πιστέψουν
ότι παλεύεις
ενώ παίζεις μόνο
με την τύχη
διότι είσαι ανίκανος
να προβλέψεις
τις επόμενες κινήσεις
ακόμα κι αν αυτές
είναι οι δικές σου
επειδή απλώς
ποτέ στη ζωή σου
δεν έμαθες
τη στρατηγική
του Ελληνισμού.

Νίκος Λυγερός - Με το δίκιο σου

Όταν κατηγορείς
έναν άνθρωπο
γι’ αυτό που έκανε
κι έναν δεύτερο
γιατί έκανε το ίδιο
όταν κάνεις κι εσύ
ακριβώς το ίδιο
πρέπει απαραίτητα
να φανεί διαφορετικό
για να μην κατηγορηθείς
με την σειρά σου
τότε λοιπόν βάζεις
όλους τους άλλους
να σου πουν
τι θα κάνεις
για να το κάνεις
λέγοντας μετά
ότι ακολούθησες
τη θέλησή τους
αλλά εμείς ξέρουμε.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Επιλογές Tv. 27/06/2015




Νίκος Λυγερός

www.lygeros.org