Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Η στρατηγική δεν έχει ηθική / Θεωρία με τρεις παίκτες / Η αντιδραστικότητα δεν είναι αντίσταση / Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον τουρισμό

Νίκος Λυγερός - Η στρατηγική δεν έχει ηθική / Θεωρία με τρεις παίκτες / Η αντιδραστικότητα δεν είναι αντίσταση / Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον τουρισμό.
Η στρατηγική δεν έχει ηθική, διότι είναι ένα εργαλείο και μόνο. Απλώς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει νοημοσύνη. Με άλλα λόγια μην περιμένεις τίποτα από τους άλλους, αν δεν μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Το θέμα είναι να είσαι αξιόπιστος, διότι ξέρεις να διαχειριστείς δύσκολες καταστάσεις. Δεν μας ενδιαφέρουν τα λόγια σου, αν δεν έχουν πρακτικό αντίκτυπο. Έτσι είναι ο άνθρωπος με την ανθρωπιά του, που δημιουργεί μια ανθρώπινη στρατηγική όταν θέλει όντως να βοηθήσει τους δικούς του και δεν το περιμένει από την ίδια του τη στρατηγική. Το πρέπον, λοιπόν, είναι να βάλεις εσύ το στοιχείο της ηθικής στη στρατηγική. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργείς ορθολογικά και ελληνικά, αφού τότε είσαι στο πλαίσιο του Ελληνισμού. Η ανθεκτικότητά σου μόνο θα σου επιτρέψει να κάνεις τη διαφορά και στις δύσκολες συνθήκες, ακόμα και όταν όλοι πιστεύουν ότι δεν γίνεται. Η πορεία του Ελληνισμού με την ελληνική ΑΟΖ είναι ξεκάθαρη και μιλούμε για 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ για την συνολική αξία των κοιτασμάτων. Η πορεία του Ελληνισμού με τον ελληνικό ζεόλιθο είναι και αυτή ξεκάθαρη και μιλούμε για 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι σημαντικό να έχουμε αυτά τα δεδομένα στο μυαλό μας για να καταλάβουμε ότι έχουμε προοπτικές για το μέλλον και πρέπει απλώς να λύσουμε τοπικά τα τωρινά προβλήματα. Κατά συνέπεια πρέπει να υποστηρίξουμε με σοβαρότητα κι όχι με χοντρά κόλπα που είναι κατανοητά από οποιονδήποτε ειδικό του θέματος. Η διαχείριση του θέματος δεν αφορά κάποιο κόμμα, αλλιώς θα ήταν εγκληματικό για την πατρίδα μας. Το θέμα είναι εθνικό και μόνο σε αυτό το πλαίσιο έχει νόημα για την υψηλή στρατηγική. Η στρατηγική θέλει τώρα αποφασιστικότητα και ορθολογισμό κι όχι κωλοτούμπες που αλλάζουν κάθε τόσο και λιγάκι. Η σταθερότητα κι η ανθεκτικότητα είναι παράμετροι που παίζουν σημαντικό ρόλο για μια πατρίδα που έχει διαχρονικά στοιχεία και ζει εδώ και αιώνες. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι κατά πόσο θέλουμε επί της ουσίας να είμαστε ενεργοί και να μην περιμένουμε παθητικά την επίλυση του προβλήματος. Σε εμάς ανήκει ο ρόλος της πρωτοβουλίας, αρκεί να θέλουμε να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας.

Νίκος Λυγερός - Θεωρία με τρεις παίκτες

Όταν θέλεις να απορρίψεις μια πρόταση, διότι την θεωρείς παράλογη ή άδικη δεν είναι ανάγκη να ζητήσεις κάποια παράταση, αρκεί να ενημερώσεις τον συνομιλητή σου, τον αντίπαλό σου, ότι είναι απαράδεκτη κι ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσεις με τέτοιες συνθήκες. Αυτή είναι μια στάση ξεκάθαρη που εξηγεί σε όλους ότι δεν αποδέχεσαι αυτό που προσπαθούν να σου επιβάλλουν. Τι γίνεται όμως όταν ζητάς μια παράταση και μάλιστα μετά από απόρριψη την ξαναζητάς με το στρατηγικό πρόσχημα ότι θέλεις να δώσεις την επιλογή σ’ έναν τρίτο από τον οποίο βέβαια περιμένεις μόνο και μόνο να απορρίψει αυτός την πρόταση χωρίς εσύ να υποστείς κανένα κόστος, αφού θα εξηγήσεις εκ των υστέρων ότι ακολουθείς την απόφασή του. Το πρώτο ερώτημα είναι για ποιο λόγο να τον βάλεις εσύ σε αυτή τη διαδικασία που τον αγχώνει, διότι δεν γνωρίζει ακριβώς το διακύβευμα του παιγνίου. Το δεύτερο είναι κατά πόσο τον αντιπροσωπεύεις στις δύσκολες στιγμές. Και το τρίτο είναι αν θεωρείς ότι δεν θα αντιληφθεί ότι αυτή η μεθοδολογία σου επιτρέπει να κρατήσεις τη θέση σου δίχως να υπάρχει κανένας άλλος σκοπός. Διότι η μοναδική στρατηγική είναι πώς ως παίκτης παραμένεις στο παίγνιο, ενώ έχει χαθεί η παρτίδα.

Νίκος Λυγερός - Η αντιδραστικότητα δεν είναι αντίσταση

Όταν σέβεσαι τους δικούς σου και πρέπει να τους προστατεύεις, πρέπει να πάρεις τα μέτρα σου, για να μην έχουν ούτε καν την εντύπωση ότι ρισκάρεις κάτι με τη ζωή τους. Όταν περιμένουν το μισθό τους ή τη σύνταξή τους πώς και πώς στο τέλος του μήνα, δεν μπορείς να τους βάλεις σε μία περιπέτεια για την οποία δεν έχουν προετοιμαστεί. Όταν τρέχει ο μεγαλύτερος διαγωνισμός της Ελλάδας για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα και τους υδρογονάνθρακες, δεν τον θέτεις σε κίνδυνο λίγο πριν λήξει η προθεσμία για τις υποψηφιότητες. Όταν θέλεις πραγματικά να απορρίψεις το απαράδεκτο, αρκεί να το κάνεις δίχως να ψάχνεις κάποια δικαιολογία. Όταν ζητάς από τον λαό να πάρει μια απόφαση πρέπει να τον έχεις ενημερώσει για όλες τις πτυχές του ζητήματος, γιατί μπορεί να κάνει μια λανθασμένη επιλογή. Όταν πονάς και αγαπάς την πατρίδα σου μπορείς να κάνεις θυσίες για τους άλλους ακόμα κι αν υπάρχει ρίσκο για σένα, αφού τους αντιπροσωπεύεις και σ' έχουν εμπιστευτεί με την επιλογή σου. Όταν αδιαφορείς για όλα αυτά τα σημεία, τότε ξέρουμε σε ποια κατηγορία ανήκεις και δεν μας απασχολούν τα θέλω σου, γιατί ο Ελληνισμός είναι της αντίστασης κι όχι της αντίδρασης.

Νίκος Λυγερός - Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον τουρισμό

Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον τουρισμό, διότι αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια της επιχειρηματικότητας, αλλά και της απασχόλησης. Ο τουρισμός φέρνει αντικειμενικά έσοδα στην πατρίδα μας και το καλοκαίρι είναι η κυρίαρχη εποχή για το εισόδημα των επαγγελματιών του τομέα. Όμως αυτός ο τουρισμός χρειάζεται εκτός από το πολιτισμικό στοιχείο και την αναψυχή, τη σταθερότητα μιας κατάστασης. Για αυτόν δεν είναι και ό,τι καλύτερο να αναρωτιέται πώς θα περάσει τις διακοπές τους σε χρηματικό επίπεδο, όταν του ανακοινώνει ότι θα υπάρχουν δυσκολίες ακόμα και πρακτικές για τις ανάγκες του. Διότι ο Έλληνας μπορεί να αντέχει πολλά γιατί είμαστε ένας λαός της αντίστασης, αλλά ο τουρίστας δεν έρχεται στην πατρίδα μας για να ασκήσει την μαχητικότητά του. Είναι λοιπόν σημαντικό αν δίναμε όντως σημασία στον τουρισμό μας, να μην τον φοβίζουμε γιατί το πιο απλό για τον τουρίστα είναι ν’ ακυρώσει το ταξίδι του, γιατί δεν θέλει να βάζει σε περιπέτειες ούτε τον εαυτό του ούτε την οικογένειά του. Η Ελλάδα είναι από τους αγαπημένους προορισμούς του τουρισμού και πρέπει να παραμείνει, διότι το έχουμε ανάγκη από πολλές πλευρές. Δεν είναι μόνο και μόνο θέμα εικόνας για μας, αλλά και ουσίας, γιατί ο τουρισμός σχετίζεται άμεσα με τον πολιτισμό που αποτελεί πόλο έλξης για τους φιλέλληνες.

Νίκος Λυγερός - Μη αναστρέψιμες κινήσεις



Νίκος Λυγερός - Το ζήτημα δεν είναι κομματικό



Νίκος Λυγερός

www.lygeros.org