Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - H ανθρώπινη αξιοπρέπεια / Κινητικότητα δεν σημαίνει βιασύνη / Η συλλογική ανθεκτικότητα / Ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση

Νίκος Λυγερός - H ανθρώπινη αξιοπρέπεια / Κινητικότητα δεν σημαίνει βιασύνη / Η συλλογική ανθεκτικότητα / Ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση.
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι ένα θεμελιακό στοιχείο για τον Ελληνισμό κι έχει γίνει μία διαχρονική αξία. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε αξιόπιστοι. Διότι χωρίς αξιοπιστία, εύκολα καταρρέει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αφού δέχεται επιθέσεις στις οποίες δεν μπορεί ν' ανταπεξέλθει και στη συνέχεια υπάρχουν επιπτώσεις που δεν διορθώνονται, επειδή έχουν γίνει με πράξεις που αποτελούν μη αναστρέψιμες κινήσεις. Έχει λοιπόν σημασία να είσαι αξιόπιστος σε εθνικό επίπεδο, για να σέβονται οι άλλοι τον λαό σου. Το πρόβλημα λοιπόν συνδέεται ως δεσμός με την αρχική ιδιότητα και μπορεί να την εκφυλίσει. Έτσι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως επιχείρημα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για να είσαι αναξιόπιστος. Σε επίπεδο διαπραγματεύσεων δεν έχει νόημα όταν είναι μη μηδενικού αθροίσματος το παίγνιο να το παρουσιάζεις ως παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, διότι οι άλλοι παίκτες το γνωρίζουν και δεν αλλάζουν ούτε τη γνώμη τους ούτε τη στρατηγική τους συμπεριφορά. Μπορεί να επηρεάζεις άλλους άσχετους και χωρίς γνώσεις για το παίγνιο αλλά αυτό βέβαια δεν έχει καμία επίπτωση στο παίγνιο έτσι οι περιπτώσεις παραμένουν Ν-Ν, Ν-Χ, Χ-Ν, Χ-Χ κι όχι μόνο Ν-Χ, Χ-Ν. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει όντως περιθώριο για να εμφανιστεί ένα σεμνό Ν-Ν μέσω μιας ισορροπίας Nash ή ακόμα και Pareto, όταν το πλαίσιο είναι συνεργατικό.

Νίκος Λυγερός - Κινητικότητα δεν σημαίνει βιασύνη

Όσοι βιάζονται να μιλήσουν για τα γεγονότα που θα υπάρξουν σε μερικές μέρες, θα ήταν καλό να εξετάσουν και τα σενάρια της σημερινής ημέρας. Διότι υπάρχει κινητικότητα, ακόμα και σήμερα, λόγω της καταληκτικής ημερομηνίας. Εντός πλαισίου και χωρίς παράταση, υπάρχει ένα πεδίο για συνομιλίες που μπορούν να μας επιτρέψουν να απεμπλακούμε από δεσμευτικές παγίδες. Κατά συνέπεια, είναι πιο ορθολογικό να μην βιαστούμε να καταλήξουμε, ενώ σήμερα μπορεί να υπάρξουν αλλαγές που θα αλλάξουν ριζικά τα σενάρια των προβλέψεων. Συνομιλούμε με εταίρους και έχουμε θεωρητικά, όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση, το δικαίωμα να κάνουμε προτάσεις που τροποποιούν τα δεδομένα, όχι στις γενικές τους γραμμές, αλλά σε λεπτομέρειες που μας αφορούν και για τις οποίες έχουν προσωπική άποψη λόγω βιώματος διάφορες μερίδες του ελληνικού λαού. Η κίνηση του δημοψηφίσματος δεν μας εμποδίζει να πάρουμε πρωτοβουλίες, ειδικά όταν μπορούμε να παίξουμε εντός χρονικών ορίων με στρατηγική και ορθολογισμό. Τώρα, βέβαια, οι κινήσεις πρέπει να είναι πράξεις για να γίνει κατανοητό σε όλους τους άλλους παίκτες ότι είμαστε αξιόπιστοι κι ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ως μέλος της Ευρωζώνης. Διότι αυτό είναι το διακύβευμα. Οι Έλληνες δεν είναι ούτε τεμπέληδες, ούτε λαμόγια, ξέρουν να αντέχουν έναν αγώνα όταν πρόκειται περί δικαιοσύνης. Θα το παλέψουμε, λοιπόν, και σήμερα για να δούμε ποια θα είναι η πορεία μας αύριο.

Νίκος Λυγερός - Η συλλογική ανθεκτικότητα

Η βέλτιστη λύση σε ατομικό επίπεδο σπάνια αποτελεί λύση σε συλλογικό επίπεδο. Για να το αποδείξεις αυτό μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον φορμαλισμό του von Neumann και του Morgenstern για παίγνιο μηδενικού αθροίσματος και του Nash για τις άλλες περιπτώσεις, συνεργατικές και μη. Η ατομιστική προσέγγιση έχει τα όρια της στη Θεωρία Αποφάσεων και καταρρέει με τη Θεωρία Παιγνίων. Βέβαια, μπορείς να παίξεις με αυτόν τον τρόπο σε μη συνεργατικό πλαίσιο, αλλά το κάνεις με τη γνώση ότι έχει τα όρια του, αφού οι άλλοι υπάρχουν. Αυτό αφορά έναν παίκτη, θεωρητικά, σ’ ένα παίγνιο. Όταν, όμως, αυτός ο παίκτης είναι μια ολόκληρη χώρα, ουσιαστικά μπαίνουμε στη Θεωρία Αγορών, γιατί η μεγιστοποίηση δεν είναι γραμμική και η γενίκευση λειτουργεί διαφορετικά. Η συλλογική λύση είναι πάντα πιο ισχυρή και γι’ αυτό είναι αποτελεσματική και ανθεκτική. Ενώ η ατομική μπορεί εύκολα ν’ ανατραπεί από άλλη ατομική. Το ίδιο συμβαίνει και με το θέμα της αντίδρασης σε σχέση με την αντίσταση. Η αντίδραση είναι μια ατομιστική προσέγγιση που δεν έχει να προσφέρει από μόνη της. Ενώ η αντίσταση επιτρέπει με τη συλλογικότητά της να περάσουμε στο στάδιο της αντεπίθεσης, όταν έχουμε εχθρούς. Εδώ είμαστε στη δημιουργία του πλαισίου για την προετοιμασία του πεδίου δράσης.

Νίκος Λυγερός - Ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση

Πρέπει να επιμένουμε έως το τέλος της ημέρας ότι μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα μέσα σ’ ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπου δεν υπάρχει απαραίτητα μια διεθνής παρέμβαση εκτός ευρωπαϊκού. Διότι αν υπάρχει μια δυσκολία που μπορεί να ξεπεράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η λύση θα είναι ακόμα πιο ανθεκτική και χωρίς εξαρτήσεις από έναν εξωτερικό παράγοντα. Αυτό είναι ένα χαρτί που μπορούμε να παίξουμε, αν θέλουμε πραγματικά να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο. Δεν υπάρχει ανάγκη να είμαστε παθητικοί και να περιμένουμε να βρεθεί λύση από μόνη της. Έχουμε την αξιοπρέπειά μας και τις δυνάμεις μας, μπορούμε ν’ αντισταθούμε και σε παράλογες πιέσεις και σε κομματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πατρίδα μας. Η Ελλάδα δεν είναι μια άσχετη χώρα που δεν ξέρει από στρατηγική, νομική ή διπλωματία. Αντιθέτως, ξέρουμε πολύ καλά αυτούς τους τομείς εδώ και αιώνες και μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα και με πιο δύσκολες καταστάσεις. Αρκεί να μην φοβόμαστε τις πιέσεις και να έχουμε μια συγκροτημένη και ορθολογική στρατηγική. Διότι οι τακτικές που αλλάζουν συνεχώς δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες για ν’ αλλάξουν το μέλλον. Στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση παίζει και ελληνική πρωτοβουλία.

Νίκος Λυγερός - Η επίσημη μετάφραση και η δύναμη της γνώσης

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά τα δεδομένα που μας απασχολούν είναι να έχουμε γνώση του λεκτικού του τελευταίου σταδίου της διαπραγμάτευσης. Έτσι, έχοντας την επίσημη μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών που παραθέτουμε πιο κάτω, αλλά και το γνήσιο κείμενο, μπορούμε να αξιολογήσουμε όχι μόνο τις 10 προτάσεις, αλλά και τις εκτιμήσεις με τα τρία σενάρια που υπολογίζονται με την προϋπόθεση, βέβαια, της ευνοϊκής χρηματοδότησης. Με την ανάλυση των δεδομένων μπορούμε, πρώτον, να αναδείξουμε τα σημεία που διαμορφώθηκαν για να ενσωματώσουν τις ελληνικές προτάσεις και αιτήματα έως την απόκτηση της επίσημης άποψης με όλα τα ελληνικά σημεία που έχουμε προωθήσει και που έχουν είτε γίνει αποδεκτά, είτε απορρίφθηκαν. Αυτή η εξέταση του πλαισίου θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη για κάθε Έλληνα πολίτη που θέλει να παίξει ένα ρόλο στα δεδομένα που διαμορφώνονται καθημερινώς. Και αυτή η γνώση επιτρέπει να ερμηνέψουμε ορθολογικά και στρατηγικά το ίδιο το κείμενο του δημοψηφίσματος, που δίχως αυτήν την επεξήγηση παραμένει εντελώς θολό. Η ανάγνωση και η ανάλυση επιτρέπει την ανάπτυξη ενός στρατηγικού νοητικού σχήματος που ενεργοποιείται μέσω της νοημοσύνης μας δίχως παρεμβολές.

Μεταρρυθµίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράµµατος και για τη συνέχεια αυτού - Επίσημη Μετάφραση

List which takes account of the proposals of the Greek authorities received on 8, 14, 22 and 25 June


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού με την Έ. Χαραλάμπους. Πρώτο πρόγραμμα ΡΙΚ, 30/06/2015.



Νίκος Λυγερός - Μη αναστρέψιμες κινήσεις



Νίκος Λυγερός - Το ζήτημα δεν είναι κομματικό




Νίκος Λυγερός

www.lygeros.org