Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Το ζήτημα δεν είναι κομματικό / Το διπλό παίγνιο / Η ελληνική καινοτομία / Ο ελληνικός λαός είναι ευρωπαϊκός

Νίκος Λυγερός - Το ζήτημα δεν είναι κομματικό / Το διπλό παίγνιο / Η ελληνική καινοτομία / Ο ελληνικός λαός είναι ευρωπαϊκός.
Το ζήτημα δεν είναι κομματικό, αλλά εθνικό. Κι όσοι πιστεύουν ότι το κόμμα τους είναι η πατρίδα τους, μας αφήνουν αδιάφορους. Η κυβέρνηση αντιπροσωπεύει την Ελλάδα κι όχι ένα ή δύο κόμματα. Είναι, βέβαια, τα κόμματα που κερδίζουν τις εκλογές, γιατί ζούμε σ’ ένα δημοκρατικό καθεστώς και αυτό είναι το πρέπον για τον ελληνικό λαό. Όμως μόλις λήγουν οι εκλογές και δημιουργείται κυβέρνηση, αυτή είναι για όλο το λαό κι όχι μόνο για ένα μερίδιό του. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα των παρατάξεων και των τάσεων, αλλιώς δεν μπορεί να εκφραστεί με ξεκάθαρο τρόπο και δεν μπορεί να υποστηρίξει μία ενιαία στρατηγική που έχει συνάφεια με τα πραγματικά δεδομένα. Υπάρχουν χώρες που κατέρρευσαν, γιατί η πολιτική τους ηγεσία λειτουργούσε αποκλειστικά κομματικά και το πρόβλημά τους ήταν μόνο και μόνο πώς να σώσουν το κόμμα τους για να διαφυλάξουν τις θέσεις τους, αφού αν υπήρχαν δημοκρατικές εκλογές δεν θα άντεχαν την επιλογή. Η υψηλή στρατηγική μιας χώρας δεν έχει σχέση με τα κόμματα και οι ιδεολογίες που δεν την αξιοποιούν είναι μικρής διάρκειας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν θα λυθούν κομματικά, αλλά εθνικά, διότι είναι ο Ελληνισμός που βοηθάει την Ελλάδα, αλλιώς αυτή όχι μόνο θα πέθαινε με τα κόμματα, αλλά δεν θα ζούσε καν, γιατί θα την είχαν εξοντώσει λόγω έλλειψης στρατηγικής επιπέδου.

Νίκος Λυγερός - Μη αναστρέψιμες κινήσεις



Νίκος Λυγερός - Το ζήτημα δεν είναι κομματικό




Νίκος Λυγερός - Το διπλό παίγνιο

Όταν όλοι πιστεύουν ότι παίζεται μόνο ένα παίγνιο, έχει ενδιαφέρον να σκεφτείς αν είναι διπλό. Διότι αν παραμένεις στην ανάλυσή σου μόνο στο πρώτο, τότε θα σε εκμεταλλευτούν για το δεύτερο, δίχως να το αντιληφθείς και στη συνέχεια θα σου εξηγήσουν ότι είσαι και υπεύθυνος για τη δεύτερη επιλογή, αφού ακολουθεί την πρώτη. Μόνο που εσύ έπαιζες μ’ έναν γύρο, ενώ υπήρχαν δύο. Όταν ο κίνδυνος εμφανίζεται μόνο και μόνο σε κομματικό επίπεδο και δεν εμφανίζεται σε εθνικό, αν κάποιος δεν ανήκει στην παράταξή σου ή στο κόμμα σου, δεν θα τον αγγίξει και θα σε αφήσει με τον κίνδυνο σου. Αν καταφέρεις όμως τουλάχιστον επικοινωνιακά ακόμα κι αν είναι άνευ ουσίας να τον πείσεις ότι είναι εθνικού ενδιαφέροντος, τότε θα μεταφερθεί ο κίνδυνος σε άλλο επίπεδο και θα μπορέσεις να λειτουργήσεις χωρίς να υποστείς αρνητικές επιπτώσεις. Αυτό το διπλό παίγνιο έχει ένα πλεονέκτημα, αν έχεις να κάνεις με κάποιον που δεν κατέχει το πρόβλημα. Αλλά παρουσιάζει ένα σοβαρό μειονέκτημα αν το διπλό παίγνιο γνωστοποιηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση εμφανίζεται το φαινόμενο boomerang και αυτό που νόμιζες ότι ήταν ένας καλός ελιγμός, χάνει, όταν ο άλλος βρει έναν αποτελεσματικό συνδυασμό. Μπορείς να κάνεις πολλές κινήσεις και να λες πολλά λόγια, αλλά η απουσία πράξεων θα αποδείξει ότι υπάρχει απουσία στρατηγικού βάθους και το εργαλείο που επέλεξες για να παραμείνεις, θα είναι το ίδιο που θα σε διώξει ανελέητα.

Νίκος Λυγερός - Η ελληνική καινοτομία

Η ελληνική καινοτομία δεν είναι μόνο θεωρητική. Είναι αυτή που σε πρακτικό επίπεδο, επιτρέπει στον Ελληνισμό να ξεφύγει από τις παγίδες του κομματισμού. Ξέρουμε στην στρατηγική ότι όταν υπάρχουν τρεις επιλογές, το πιο αποτελεσματικό είναι να επιλέξουμε την τέταρτη. Κι όταν κάποιος επιμένει να σε βάλει σε ένα δίλημμα, μπορείς να κάνεις μία μεταφορά δομής που να εξηγεί καλύτερα το αληθινό πλαίσιο της επιλογής, αφού έχεις εντοπίσει το διπλό παίγνιο. Διότι αν επινοήσεις έναν ισομορφισμό που αποσαφηνίζει τα δεδομένα, τότε η αρχική συγκεκριμένη διατύπωση δεν έχει κανένα νόημα, αφού αφοπλίστηκε η παγίδας της μέσω του ισομορφισμού. Με άλλα λόγια όσο και να θέλει να σε μπερδέψει ένα ερώτημα, αν εντοπίσεις τη σημασιολογία του πίσω από το συντακτικό, τότε η επιλογή σου θα έχει σχέση μόνο και μόνο με τη σημασία κι όχι τις προτάσεις. Έτσι ο Ελληνισμός απελευθερώνεται κι αποφασίζει εθνικά ποιο είναι το μέλλον του, δίχως κανένα παραταξιακό ή κομματικό εμπόδιο, αφού πια βλέπει ξεκάθαρο τοπίο που βρισκόταν έντεχνα στην ομίχλη. Κανείς από εμάς δεν είναι αρκετά κορόιδο για να καταλάβει την χειραγώγηση. Κατά συνέπεια τώρα πλέον είναι θέμα επεξήγησης κι ενημέρωσης του ισομορφισμού, για να μπορέσει ο λαός να είναι αντάξιος του διαχρονικού Ελληνισμού.

Νίκος Λυγερός - Ο ελληνικός λαός είναι ευρωπαϊκός

Μερικές φορές είναι καλό να ακούμε ακόμα και το αυτονόητο, όταν όλα τα άλλα φαίνονται περίεργα. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας διευκρίνισε ότι ο ελληνικός λαός είναι ευρωπαϊκός, προσθέτοντας ότι δεν είναι ούτε ασιατικός, ούτε αφρικανικός. Πρέπει να φανταστούμε ότι ήταν απαραίτητο σε αυτήν την περίοδο. Βέβαια, έχουμε μπουχτίσει με όλους όσους θέλουν συνεχώς να μας βάλουν μεταξύ Ανατολής και Δύσης, με άλλους που ξεχνούν το Βυζάντιο, λες κι είναι μια λεπτομέρεια και με άλλους που δεν θυμούνται ότι ο Ελληνισμός γέννησε τον Ουμανισμό κι ότι αποτελεί η ελληνο-λατινική παράδοση τον πυρήνα, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, είναι καλό να θυμηθούμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη υπάρχει και η Κύπρος, διότι φαίνεται ότι πολλοί το ξεχνούν έντεχνα. Κανένας δεν μπορεί να μας βάλει εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου σε πολιτισμικό επίπεδο, αφού είμαστε η πηγή. Δεν έχουμε ενταχθεί σ’ ένα ξένο πεδίο, αλλά είμαστε στη νοόσφαιρά μας, αφού η νοητική μας επιρροή έχει δώσει το στίγμα. Κι ο Ελληνισμός έκανε την καινοτομία της δημοκρατίας και δεν έχει ανάγκη από κανέναν για να μας εξηγήσει τι έχουμε εφεύρει λόγω ανθρώπινης αξιοπρέπειας.


Νίκος Λυγερός - Γιατί ζητάς

Γιατί ζητάς
παράταση
για κάτι
που θεωρείς
απαράδεκτο
γιατί αν είναι
ποιο είναι
το νόημα
της κίνησης
εκτός από την κάλυψη
της θέσης σου
αν όμως δεν είναι
απαράδεκτο
για σένα
κι εμπεριέχει
δικά σου στοιχεία
γιατί αυτό
το βήμα
αφού δείχνει
ότι υπήρξε
αληθινή
συνομιλία
στη διαπραγμάτευση.

Νίκος Λυγερός - Όταν είναι η δουλειά σου

Όταν είναι η δουλειά σου
να λες την άποψή σου
έχεις το επάγγελμα
ως εμπειρία βέβαια
αλλά στα γνήσια θέματα
παραμένει κάποιος
που είναι μισθοφόρος
γιατί ουσιαστικά
ζεις με μια εξάρτηση
ενώ όταν είσαι
απλώς άνθρωπος
αυτά που άλλοι
ονομάζουν ρευστότητα
είναι η ζωή σου
και πρέπει
να πάρεις αποφάσεις
ως οντότητα ανεξάρτητα
που κανείς βέβαια
δεν θα πληρώσει
για να ζήσει
αλλά που θα παλέψει
για την αξιοπρέπεια
την ανθρώπινη.

Νίκος Λυγερός - Εδώ το παίγνιο

Εδώ το παίγνιο
δεν είναι ούτε τάβλι
ούτε κρυφτούλι
ο καθένας ξέρει
για τις κινήσεις
του καθενός
κι όσο θέλεις
να παίζεις
χωρίς να έχεις
κανένα κόστος
για τον εαυτό σου
να ξέρεις
ότι ξέρουμε
ότι δεν θα θυσιαστείς
για την πατρίδα
αλλά αντιθέτως
θα κάνεις
ό,τι μπορείς
για ν’ απεγκλωβιστείς
χωρίς να εξετάσεις
τις επιπτώσεις
για τους άλλους.

Νίκος Λυγερός - Κάθε πρόταση

Κάθε πρόταση
έχει ένα νόημα
κι αν δεν αναλύσεις
το σύμπλεγμα λέξεων
που την αποτελούν
δεν μπορείς καν
να εκφέρεις λόγο
για τη σημασιολογία της
έτσι τουλάχιστον
μην μας απασχολείς
αν δεν έχεις καν
διαβάσει τις προτάσεις
διότι έχουμε
αποκλειστικά ανάγκη
από αυτούς και μόνο
που είναι γνώστες
του θέματος
κι όχι από άσχετους
και ανεύθυνους
που κρύβουν
την ανικανότητα
απλής ανάγνωσης
με φαντασιώσεις.

Νίκος Λυγερός - Όταν νομίζεις

Όταν νομίζεις
ότι θα τα βγάλεις πέρα
κοροϊδεύοντας
τους δικούς μας
κάνεις λάθος
και μάλιστα μεγάλο
γιατί όταν έρχεται
η ώρα της αντίστασης
και ποδοπατούν
σαν το άλογο
του Κολοκοτρώνη
κάθε εχθρό
που προσπάθησε
να τους εκμεταλλευτεί
με τα λόγια
που δεν είχαν
κανένα αντίκτυπο
στην στρατηγική
της πραγματικότητας
αφού αυτή
συνεχίζει ακάθεκτη
την πορεία της
με τον Χρόνο.

Νίκος Λυγερός

www.lygeros.org