Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Σκέψου το τέλος πριν την αρχή

Νίκος Λυγερός - Σκέψου το τέλος πριν την αρχή.
Στη στρατηγική είναι αποτελεσματικότερο να σκέφτεσαι το τέλος πριν την αρχή, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο οργανώνεσαι μεθοδολογικά με την συλλογή των εμποδίων που καθορίζουν περισσότερο την πορεία μας παρά τον στόχο. Ο στόχος καθώς δεν ανήκει στη στρατηγική, αλλά λειτουργεί ως μεταστρατηγική οντότητα μ’ ένα καταλυτικό τρόπο. Έτσι οι αντιδράσεις θα ενεργοποιηθούν από το πλαίσιο του, για να μετατραπεί σε πεδίο. Αν δεν προετοιμαστείς από το τέλος δεν μπορείς να ξέρεις πώς θ' αρχίσεις για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα και θα αυτοσχεδιάζεις με όλα τα προβλήματα που θα έρχονται χωρίς να σε βοηθούν, αλλά να σ' απασχολούν καθημερινά. Επίσης όταν οι στόχοι είναι υψηλού επιπέδου, τότε η προετοιμασία είναι ακόμα πιο απαραίτητη, αφού χρειάζεται προπόνηση και πρόβα για να υπάρξει η παράσταση που έχει νόημα μόνο και μόνο αν ακολουθεί το νοητικό σχήμα του έργου, αλλιώς θα είναι μόνο και μόνο ένας εκφυλισμός. Η ουσία βασίζεται στην παραγωγή του έργου κι όχι απλώς στον τερματισμό. Όταν ο τερματισμός είναι ήδη στόχος, τότε ο στόχος δεν αξίζει. Διότι στο τέλος, χρειαζόμαστε μια αλλαγή φάσης κι όχι απλώς τη λήξη μιας διαδικασίας που δεν έχει συνέχεια. Το τέλος μ' αυτόν τον τρόπο γίνεται αρχή. Ενώ αλλιώς είναι η αρχή που τελειώνει δίχως ν' αλλάξει την πραγματικότητα, γιατί τερμάτισε ως ύπαρξη δίχως να γίνει ζωή. Όμως η Ανθρωπότητα και ο Χρόνος θέλουν ζωές για να ζήσουν κι όχι μόνο υπάρξεις δίχως τελεολογία.


Σκίτσο (Ν. Λυγερός) - Η ιδέα.
http://lygeros.org/articles?n=18324&l=gr