Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός : Η διδαχή του Χριστού / Ο Χριστός λειτουργεί

Νίκος Λυγερός - Η διδαχή του Χριστού / Ο Χριστός λειτουργεί.
Η διδαχή του Χριστού, η διδασκαλία του Χριστού, για όσους δεν το έχουν καταλάβει, αφορά το τι κάνουμε τώρα, το τι κάνουμε μετά δεν έχουμε να ασχοληθούμε. Eίναι άλλο πλαίσιο. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία σε όλα αυτά που λέει ο Χριστός, είναι ότι έκανε μία τεράστια καινοτομία, που δεν ακολουθεί απλώς τις εντολές, οι οποίες είναι πάντοτε αρνητικές με την ιδέα "μην κάνεις αυτό, μην κάνεις αυτό". Και εξηγεί στους ανθρώπους τι πρέπει να κάνουμε. Το τι πρέπει να κάνουν είναι να αγαπούν ο ένας τον άλλον πλησίον. Η ιδέα θα μπορούσα να απαντήσω, αν θέλετε και λίγο πιο ορθολογικά, είναι η εξής: όταν κάνουμε πειράματα στον τομέα της ρομποτικής και των γνωστικών επιστημών, βάζουμε διάφορα ρομπότ που έχουν δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό που βλέπουμε είναι το εξής: αυτά που πειράζουν τα άλλα, τα καταφέρνουν καλά στην αρχή, δηλαδή έχουν καλύτερη απόδοση. Σε βάθος χρόνου, αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα ρομπότ που κάνουν καλό σε αυτόν που τους κάνει καλό, τα καταφέρνουν καλύτερα. Σε κάποια φάση αρχίζουν να εντοπίζουν ότι ένα ρομπότ δεν κάνει καλό. Με αυτό δεν λειτουργούν πια και λειτουργούν με τα άλλα. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αρχικά θα πιστεύαμε ότι, άμα βάλουμε ανεξάρτητες οντότητες και έχουμε δυο-τρεις αρνητικές, θα χαλάσουν όλη την πιάτσα, στην πραγματικότητα χαλάνε τον εαυτό τους, γιατί μετά υπάρχει το θέμα της ανταπόδοσης. Όταν κάνουν λοιπόν αυτές τις συνεχώς αρνητικές κινήσεις, είναι στην πραγματικότητα αρνητικό σε βάθος χρόνου. Ενώ σε βάθος χρόνου η θετικότητα αυτή εμφανίζεται. Σε βάθος χρόνου φαίνεται και η ποιότητα. Άρα λέω ότι αυτό που μας λέει ο Χριστός, η ιδέα είναι ότι πρέπει να ακολουθούμε μια διδασκαλία που αφορά το θετικό στοιχείο, δηλαδή την ανθρωπιά. Εγώ πιστεύω στην ανθρωπιά, όχι απλώς επειδή είναι πίστη, αλλά επειδή αυτό βλέπω ότι λειτουργεί και αυτό που μας λέει ο Χριστός είναι ότι αν είσαι ανθρώπινος, θα έχουμε περισσότερη ανθρωπιά, τότε θα μπορούμε να νιώσουμε την Ανθρωπότητα και σιγά-σιγά αλλάζουμε.

Νίκος Λυγερός - Ο Χριστός λειτουργεί



Ο Χριστός λειτουργεί
ως Δάσκαλος
για τη γνώση του Θεού
κι εμείς κοιτάζουμε
μόνο και μόνο
αν θα τελειώσουμε την ύλη
χάνοντας την ενέργεια
γιατί ασχολούμαστε
με τα δόγματα
και με το πρόγραμμα
και ξεχνούμε
την ουσία της πίστης
γιατί θεωρούμε
ότι το σημαντικό
είναι να πιστεύουμε
κι όχι να είμαστε πιστοί
δηλαδή να προστατεύουμε
όλους τους άλλους
από τις αδικίες
της βαρβαρότητας
αφού η αθωότητα
δεν μπορεί μόνη
να τα βγάλει πέρα
με τις γενοκτονίες.

Έργο Ανθρωπότητας - Official Channel N. Lygeros (Youtube)
https://www.youtube.com/channel/UCoxTAEykhjzXpuCiNnYTluw/videos

www.lygeros.org