Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Το μέλλον των αγέννητων είναι το μέλλον μας - Ρώτα με τι θέλω

Νίκος Λυγερός : Το μέλλον των αγέννητων είναι το μέλλον μας - Ρώτα με τι θέλω.
Νίκος Λυγερός - Το μέλλον των αγέννητων είναι το μέλλον μας 

Το μέλλον των αγέννητων είναι το μέλλον μας. Το μέλλον των παιδιών μας λέει ότι τελικά μέσω του μέλλοντος είναι μια επιστροφή στο παρελθόν μας. Και η ιδέα είναι ότι ενώ τόσο καιρό αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να πάρουμε σε αυτήν την γη, το ερώτημα τώρα είναι τι μπορούμε να προσφέρουμε. Αυτός που δεν ασχολείται με τους επόμενους αποκλείεται να τους αφήσει κάτι. Όταν ασχολούμαστε με τους μικρούς ανθρώπους τελικά γινόμαστε ξαφνικά πιο ανθρώπινοι. Γιατί στην πραγματικότητα από το απλώς άτομα γινόμαστε Δίκαιοι που ασχολούνται με αθώους. Και όταν μπαίνεις σε αυτήν την διαδικασία καταλαβαίνεις ότι η ύπαρξή σου οφείλεται στο έργο σου και τότε ζεις. Ενώ η ύπαρξη από μόνη της, όταν δεν βοηθάς κανέναν, δεν είναι ζωή. Αυτό είναι η σκλαβοσύνη. 

http://lygeros.org/articles?n=15363&l=gr 


Ρώτα με τι θέλω 



Ρώτα με τι θέλω 
και θα ξέρεις ποιος είμαι
στην πραγματικότητα
αλλιώς θα σου απαντάω
στις κοινωνικές σου ερωτήσεις
με τρόπο συμβατικό
που δεν θα έχει σχέση
με την προσωπικότητά μου
αλλά μόνο με την κοινωνία
που αδιαφορεί για μας
γιατί μας θεωρεί
μόνο και μόνο αριθμούς
και μάλιστα ανώνυμους
για να μην επηρεαστεί
από τις υπάρξεις μας
όταν προσπαθήσουμε
να διεκδικήσουμε
μια αληθινή ζωή
δίχως συμβιβασμούς
και τεχνάσματα
άνευ ουσίας
για τον Χρόνο μας
και την Ανθρωπότητα.

Σκίτσο (Ν. Λυγερός) - Η Φωτεινή
http://lygeros.org/articles?n=3353&l=gr

http://lygeros.org/articles?n=13516&l=gr