Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Νίκος Λυγερός - Πλέγμα ανθρωπιάς

Άμα σκεφτόμασταν αποκλειστικά τους άλλους και ποτέ εμάς, όλοι θα σκεφτόμασταν και εμάς, αλλά θα ήταν από τους άλλους. Εδώ λοιπόν έχει μεγάλη σημασία όταν λέμε είναι πιο σημαντικός ο ένας ή ο άλλος. Συνήθως λες ο ένας γιατί μπορεί να είσαι εσύ. Μετά όταν ανακαλύπτεις ότι ο άλλος είναι η αρχή από τους άλλους, κι άμα θέσεις το εξής ερώτημα: είναι σημαντικό ο ένας ή οι άλλοι; Θα καταλάβεις ότι άμα χαθεί ο ένας είναι απλώς ένα άτομο λιγότερο, άμα χαθούν οι άλλοι δεν υπάρχει Ανθρωπότητα. Και ξαφνικά ο άλλος εξηγεί στον έναν ότι είναι ο άλλος άλλος. Άρα αν πραγματικά οι άνθρωποι έβλεπαν τον εαυτό τους ως άλλον άλλον σε σχέση με τους άλλους, τότε θα καταλάβαιναν ότι σαν πλέγμα ανθρωπιάς είναι πολύ πιο ανθεκτικό στις ασθένειες από το άλλο που είναι καθαρά εγωιστικό. Γιατί ο καθένας κοιτάζει τον δικό του τον εαυτό κι όταν έχει πρόβλημα ελπίζει ότι όλοι οι άλλοι θα τον κοιτάξουν. Αλλά δεν αναρωτιέται τι κάνει αυτός για τους άλλους που το έχουν ανάγκη.

Νίκος Λυγερός
Σκίτσο (Ν. Λυγερός) - Théoriciens des nombres.
http://lygeros.org/articles?n=5094&l=fr

http://lygeros.org/articles?n=15361&l=gr