Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Αδράνεια και απραξία - Δεν διαπραγματευόμαστε την ελληνική ΑΟΖ - Οι γενικόλογες δηλώσεις έχουν επιπτώσεις - Τα εθνικά θέματα

Νίκος Λυγερός : Αδράνεια και απραξία - Δεν διαπραγματευόμαστε την ελληνική ΑΟΖ - Οι γενικόλογες δηλώσεις έχουν επιπτώσεις - Τα εθνικά θέματα.
Αυτήν την περίοδο βλέπουμε μεγάλη αδράνεια και απραξία, λες και είναι όλοι σε φάση αναμονής. Πολλοί δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί τι έγινε, τι γίνεται και τι θα γίνει. Άλλοι δεν περιμένουν τίποτα πια κι άλλοι περιμένουν τα πάντα. Το ερώτημα είναι γιατί να περιμένουμε; Πότε η αναμονή έκανε καλό στην πατρίδα μας; Πολύ απλά: ποτέ! Έχει λοιπόν σημασία να βγούμε από αυτήν την αδράνεια και την απραξία όχι μόνο για να λέμε ότι κάνουμε κινήσεις, αλλά για να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο δράσης με τις πράξεις μας. Υπάρχουν θέματα που είναι σημαντικά να σπρώξουμε, όπως είναι αυτό της Γενοκτονίας, της Ελληνικής ΑΟΖ, του Ελληνικού Ζεόλιθου, της Καινοτομίας, της εισαγωγής της σκακιστικής σκέψης στα σχολεία μας. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να περιμένουμε τα πάντα, ενώ ξέρουμε πού μπορούμε να προσφέρουμε. Υπάρχουν βέβαια κι άλλα πολλά παραδείγματα, όπως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημασία έχει ότι ο καθένας μπορεί να προσφέρει και να το συνειδητοποιήσει. Γιατί η απελευθέρωση αρχίζει από το μυαλό μας. Κι ένας λαός ελεύθερος δεν σταματά πάνω στα εμπόδια, κάνει υπερβάσεις για να δείξει το παράδειγμα. Έτσι αν ο καθένας έγραφε πάνω σ’ ένα χαρτί τα οράματά του κι εξέταζε στη συνέχεια τι κάνει για να γίνουν πραγματικότητα, τότε θα είχαμε όντως εξέλιξη, αφού η σκέψη μας θα είχε ανάδραση και ανατροφοδότηση, έτσι ώστε να περάσει στο στάδιο της ανέλιξης για να παράγει ένα έργο συνολικό, συλλογικό και ολιστικό, δίχως να περιμένει τίποτα από κανένα, αφού ο ρόλος του θα ήταν ξεκάθαρος πια.

http://www.lygeros.org/articles?n=18772&l=gr



Νίκος Λυγερός - Δεν διαπραγματευόμαστε την ελληνική ΑΟΖ

Δεν διαπραγματευόμαστε την ελληνική ΑΟΖ, ούτε ακούμε τα κούφια λόγια κάθε κυβέρνησης που καθυστερεί την ανακήρυξη και τις οριοθετήσεις μας, διότι πρόκειται για ένα εργαλείο απελευθέρωσης για την πατρίδα μας. Πρέπει λοιπόν ν’ αφήσουμε τις μικροπολιτικές και τις κομματικές προσεγγίσεις. Όσον αφορά στις ιδεολογίες του τύπου καπιταλισμού και κομματισμού, όχι μόνο μας αφήνουν αδιάφορους, αλλά θέλουμε να τις αποφύγουμε, διότι η ελληνική ΑΟΖ είναι κυριαρχικό δικαίωμα της πατρίδας μας, η οποία δεν καταπατά κανένα. Δεν μπορεί να έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου και να κοιταζόμαστε ακόμα για να βρούμε έναν τρόπο σοβαρό να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση. Δεν μπορεί να έχουμε τέτοιες ποσότητες ορυκτού πλούτου και να σαλιαρίζουμε για μέτρα μιζέριας. Η ΑΟΖ δεν είναι μια άρνηση, αλλά μια στρατηγική εποικοδομητική λύση όχι μόνο για προσωρινά οικονομικά προβλήματα αλλά για τη δημιουργία της Ελλάδας του μέλλοντος κι όσες κυβερνήσεις και να χρειαστούν για να γίνει κατανοητό από όλες εκ των υστέρων, εμείς θα είμαστε εδώ για να λέμε τα ίδια με τον ίδιο τρόπο ακάθεκτα κι ασταμάτητα, διότι υποστηρίζουμε το δίκαιο και τίποτα άλλο. Η ελληνική ΑΟΖ είναι η μόνη δυνατότητα που έχουμε για την ανάκαμψη και αυτό είναι γνωστό σε όλο και περισσότερους δικούς μας κι αν υπάρχουν ραγιάδες που φοβούνται και τη σκιά τους, δεν πειράζει, θα συνεχίσουμε το έργο και για αυτούς, διότι είμαστε του Ελληνισμού και δεν σταματούμε σε τέτοια εμπόδια, γιατί επιλέξαμε να είμαστε ελεύθεροι.

http://www.lygeros.org/articles?n=18779&l=gr



Νίκος Λυγερός - Οι γενικόλογες δηλώσεις έχουν επιπτώσεις

Υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν γενικόλογες δηλώσεις δίχως να έχουν κανένα κόστος. Με αυτόν τον τρόπο, θεωρούν ότι ο λαϊκισμός δεν έχει όρια όσο είναι αποτελεσματικός. Το πρόβλημα όμως υπάρχει και είναι μάλιστα σοβαρό όταν είναι ειδικοί που ακούν αυτές τις δηλώσεις. Τώρα έχουμε ένα χειροπιαστό παράδειγμα με τους υδρογονάνθρακες. Όταν κάποιος δηλώνει ότι δεν θα αγγίξει ένα μικρό διαγωνισμό για τρία οικόπεδα θαλάσσια και μη, ενώ θα αλλάξει τον επίσημο μεγάλο διαγωνισμό για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ, για να μπορέσει να στριμώξει τους ξένους επενδυτές, δίνει την εντύπωση ότι δεν θα υπάρχει κανένα κόστος. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να αναλύσουμε τι έγινε με τον μικρό διαγωνισμό. Τα δεδομένα είναι απλά. Μόνο και μόνο οι δηλώσεις έφτασαν για να φύγουν τελικά όλες οι ξένες εταιρείες από τον διαγωνισμό. Πιο συγκεκριμένα, από τον διαγωνισμό έφυγε η ιταλική Enel, η αγγλοολλανδική Shell, η γαλλική Total και η ισπανική Repsol. Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι είναι όλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Πάντως ο διαγωνισμός δεν έχει πια ξένους υποψήφιους και αυτό από μόνο του κοστίζει στην Ελλάδα. Πρέπει αυτό το θέμα να γίνει απολύτως κατανοητό από όλους. Γιατί όσοι πιστεύουν ότι θα πιέσουν τους ξένους προς όφελός μας, τι θα κάνουν τώρα που δεν είναι καν υποψήφιοι. Όμως το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ο μεγάλος μας διαγωνισμός για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα, διότι πρέπει να έχουμε μεγάλες υποψηφιότητες αν θέλουμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε την ελληνική ΑΟΖ και σε αυτό το πλαίσιο να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο για την Ελλάδα, για το εργατικό δυναμικό, για την οικονομία μας. Γι’ αυτόν το λόγο χρειάζεται υψηλή στρατηγική.

http://www.lygeros.org/articles.php?n=18771&l=gr

Νίκος Λυγερός - Τα εθνικά θέματα

Τα εθνικά θέματα δεν είναι απλώς για λόγους, ειδικά αν είναι πολιτικοί. Τα εθνικά θέματα θέλουν πράξεις, όχι λόγω εθνικισμού, αλλά ανθρωπιάς, διότι υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν, γιατί η κοινωνία τούς ξέχασε, ενώ ανήκουν στο έθνος και στην ιστορίας μας, ενώ η γη τους είναι κατεχόμενη από τη βαρβαρότητα. Κι αν μερικοί από τους δικούς μας επέλεξαν να ζήσουν ευτυχισμένοι μέσα στη λήθη, αυτό δεν ισχύει για τον Ελληνισμό, που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Γι’ αυτόν το λόγο, δεν μας εντυπωσιάζουν οι ομιλίες, αφού ξέρουμε τη συνέχεια. Παρακολουθούμε το έργο και ακολουθούμε τους ανθρώπους. Δεν πιστεύουμε στους θεσμούς, που απλώς κοιτάζουν την πραγματικότητα, χωρίς να παράγουν κανένα έργο, γιατί θεωρούν ότι είναι αδύνατο. Αφού δεν γνωρίζουν μετά από τόσους αιώνες ότι μόνο οι ουτοπίες δημιουργούν πραγματικότητες. Κατά συνέπεια, δεν ακούμε τίποτα, μόνο βλέπουμε την αλήθεια στις πράξεις. Με αυτά τα κριτήρια πορευόμαστε, γιατί είμαστε η συνέχεια της Επανάστασης, γιατί η επέτειος δεν είναι μόνο συμβολική για μας. Και οι ήρωες δεν είναι μόνο μερικές σειρές στα βιβλία ιστορίας, αλλά παραδείγματα για τη ζωή μας, που δεν είναι μόνο ύπαρξη, γιατί έχουμε αποβάλει τα κοινωνικά απόβλητα που καθυστερούν την ανέλιξη των ανθρώπων, ενώ αυτή είναι απαραίτητη για την Ανθρωπότητα και τον Χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται ο Ελληνισμός κι όχι στα λόγια που δεν αγγίζουν ούτε τους μαθητές, ούτε τους ψηφοφόρους.

Νίκος Λυγερός
http://www.lygeros.org/articles.php?n=18781&l=gr