Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Μην παίζεις μαζί μας - Η ελληνική σκακιέρα - Η χρονοστρατηγική Ελλάδα

Νίκος Λυγερός : Μην παίζεις μαζί μας - Η ελληνική σκακιέρα - Η χρονοστρατηγική Ελλάδα.
Μην παίζεις μαζί μας, αφού δεν έχεις κότσια. Γιατί ποτέ δεν έμαθες σκάκι και δεν ξέρεις από συνδυασμούς και ελιγμούς. Γιατί προστατεύουμε κάθε πιόνι μας όσο αδύνατο και να είναι. Γιατί ποτέ δεν αφήνουμε έναν δικό μας πίσω. Κι αν θέλεις να κρυφτείς πίσω από άσκοπες κινήσεις, αφού δεν μπορείς να εκδηλωθείς με επίσημο τρόπο, αφού φοβάσαι από τώρα την ήττα που θα υποστείς, δεν είναι ανάγκη να μας προκαλείς με τόσο γελοίο τρόπο. Απλώς να ξέρεις ότι ανεχόμαστε μόνο τις παιδικές χαρές κι αν μια μέρα προσπαθήσεις να κάνεις κάτι εκτός και ν’ αγγίξεις και παλιές εκκλησίες μας, τη μνημοσύνη μας, θα μας βρεις απέναντί σου. Κι αν ξεκινήσουμε, πρέπει να μάθεις ότι δεν κάνουμε ποτέ πίσω. Αφού μάθαμε από τότε που γεννηθήκαμε ότι τη μέγιστη σημασία την έχει η συνέχεια του λαού μας, γιατί είναι σπάνιος και από πάντα παλεύει ενάντια στη βαρβαρότητα, όποια χρώματα και να βάλει, όποια εργαλεία γενοκτονίας και να πάρει. Δεν μας φόβισαν ποτέ οι αγκυλωτοί σταυροί του ναζισμού, τα στρατόπεδα του σταλινισμού, η ημισέληνος του κεμαλισμού. Ποτέ δεν γονατίσαμε μπροστά στους γενοκτόνους. Αν νομίζεις, λοιπόν, ότι θα σε προστατέψει ένα από αυτά τα σύμβολα κάνεις τραγικό λάθος. Αλλά πώς να το ξέρεις, αφού ποτέ δεν έμαθες να ονομάζεις τις επιχειρήσεις σου με σωστό τρόπο. Επέλεξες ένα βάρβαρο για την ειρήνη. Επέλεξες τον πατέρα του στόλου που διαλύσαμε το 1571. Βέβαια έχεις τους ραγιάδες που σε σέβονται και προσπαθούν να αναδείξουν με φόβο πάντα, τις αρχές σου που δεν έχουν αξίες, γιατί δεν μπορείς να σταθείς όρθια πάνω στα κόκκαλα των θυμάτων. Κάτσε λοιπόν εκεί που είσαι, γιατί πολλά πράγματα θ’ αλλάξουν κι όχι μόνο από την πισινή σου πλευρά. Διότι το δίκαιο δεν ξεχνά ποτέ όσοι αιώνες κι αν περάσουν, αφού ο Χρόνος είναι μαζί μας κι είμαστε μαζί του από την αρχή, γιατί είναι η πατρίδα μας, η μοναδική.

http://www.lygeros.org/articles?n=18413&l=gr




Νίκος Λυγερός - Η ελληνική σκακιέρα

Η ελληνική σκακιέρα δεν είναι μόνο η ξηρά, αλλά και το απέραντο γαλάζιο, διότι με την ελληνική ΑΟΖ αλλάζουν όλα τα δεδομένα του παρελθόντος. Κι αν μερικοί δεν βλέπουν ακόμα τη συμβολή της στην ένωσή μας με την Κύπρο, θα το αντιληφθούν με την οριοθέτηση και οι ίδιοι θ’ αρχίσουν να μιλούν για την ΑΟΖ του Ελληνισμού, η οποία έχει το μεγαλύτερο εμβαδόν στη Μεσόγειο Θάλασσα. Έτσι οι Έλληνες δεν δημιουργούν μόνο επιφάνειες και γήπεδα, αλλά πιο πολύ πεδία δράσης σαν τις σκακιέρες, όπου δεν παίζουν τα ζάρια αλλά μόνο η στρατηγική σκέψη. Και αυτή βρίσκεται σ’ ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που βλέπουμε πόσο ουσιαστικό είναι όταν υπάρχουν ανατολίτικες προσεγγίσεις στην περιοχή. Επιπλέον από την αρχή το ξέρουμε, το σκάκι βασίζεται στην προστασία του σταυρού. Αυτός είναι ο ρόλος όλων των κομματιών και των πιονιών, όπου και να βρίσκονται πάνω στη σκακιέρα. Γι’ αυτόν το λόγο πρέπει όλοι μας να μάθουμε, σ’ όποιο χώρο και να βρισκόμαστε, ότι θα αγωνιστούμε πάνω στην ίδια σκακιέρα κι αν οι θυσίες μας και οι ιδιότητές μας είναι διαφορετικές, ο στόχος παραμένει ο ίδιος, γιατί έχουμε μια πατρίδα, μια αποστολή, ένα όραμα. Συνεχίζουμε το έργο του Ελληνισμού που βασίζεται πάνω στα θεμέλια της θάλασσας και του Δικαίου με την ενέργεια της νοημοσύνης. Έτσι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει η χώρα των μίζερων, αλλά το πέρασμα και η πηγή. Δημιουργούμε μέλλον με τις πράξεις μας, όχι για να πούμε ότι τις κάναμε, αλλά για να γίνουν, επειδή είναι αναγκαίες για την εξέλιξη της συνέχειας. Δεν είμαστε μόνο αυτοί που είμαστε, είμαστε κι αυτοί που ήταν και που θα είναι, γιατί ακολουθούμε μια πολυκυκλική χρονοστρατηγική.

http://www.lygeros.org/articles?n=18448&l=gr




Νίκος Λυγερός - Η χρονοστρατηγική Ελλάδα

Με όλες τις πιέσεις που έχουμε δεχτεί, έχουμε αποδείξει με την ιστορία μας ότι κατέχουμε τον τομέα της πολιορκητικής. Και δεν ξέρουμε μόνο πώς ν’ αντισταθούμε ως ελεύθεροι πολιορκημένοι, γνωρίζουμε και πώς να περάσουμε μετά στην αντεπίθεση. Γι’ αυτόν το λόγο, δεν υπάρχει μόνο αγάπη της Ανθρωπότητας προς τον Ελληνισμό, αλλά και σεβασμός για το κλέος του. Συνεπώς, εμείς που αγωνιστήκαμε για τις εικόνες, δεν είμαστε μόνο του φαίνεσθαι. Αυτό το ξέρουν οι σύμμαχοί μας, αλλά βέβαια και οι εχθροί μας, γιατί το έχουν νιώσει και πάνω στο πετσί τους όταν μας επιτέθηκαν και προσπάθησαν να μας υποδουλώσουν. Δεν είμαστε λοιπόν μια μικρή χώρα μ’ ένα μικρό πληθυσμό, αλλά ένας Χρόνος με βάθος και εμβέλεια. Δεν πρόκειται ούτε να γονατίσουμε, ούτε καν να σκύψουμε γιατί δεν το έχουμε μάθει ποτέ. Ας πάνε οι ραγιάδες εκεί πού ξέρουν όταν προσπαθούν να μας πουν ότι δεν έχουμε προοπτικές δίχως να προσκυνήσουμε τον συμβιβασμό. Δεν ήμασταν ποτέ μίζεροι και δεν θα γίνουμε τώρα. Κι όταν κάνουμε εθνικές επιλογές, δεν το κάνουμε μόνο και μόνο για μας αλλά και για τους επόμενους, αφού δημιουργούμε την Ελλάδα του μέλλοντος. Διότι με τη συνέχεια του έργου του Ελληνισμού, δίνουμε υπόσταση στη χρονοστρατηγική Ελλάδα. Γιατί αν είμαστε εδώ μετά από αιώνες, είναι λόγω νοημοσύνης και τίποτα άλλο. Δεν είναι τυχαίο που επινοήσαμε τα Μαθηματικά και τη Στρατηγική ως έννοιες που δωρίσαμε στην Ανθρωπότητα, για να σκέφτεται και να προστατεύεται. Για να παλεύει ορθολογικά ενάντια στη βαρβαρότητα, γιατί ανατρέψαμε ακόμα και τον νόμο του ισχυρού. Και ο λόγος είναι απλός. Δεν είναι ανθρώπινος νόμος. Κατά συνέπεια δεν τον αποδεχτήκαμε ποτέ και μάθαμε σε πολλούς πώς οι αδύναμοι νικούν τους ισχυρούς κι αυτή είναι η χρονοστρατηγική Ελλάδα.

http://lygeros.org/articles?n=18449&l=gr