Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ο Προμηθέας είναι αυτός που βλέπει

Νίκος Λυγερός - Ο Προμηθέας είναι αυτός που βλέπει.
Ο Ελληνισμός είναι αυτός που μετατρέπει τη φωτιά σε φως. Πολύ σημαντική ουσία. Η φωτιά σχετίζεται με τον πόλεμο. Το φως σχετίζεται με τη γνώση. Όταν έχουμε φωτιά, βγαίνει και φως. Αυτή η μετατροπή είναι μια ανάλυση γνωσιολογική, η οποία μετατρέπει κάτι το οποίο μπορεί να είναι βάρβαρο, τη φωτιά, και να σημαίνει καταστροφή και να είναι το τέλος - γι' αυτό λέω καταστροφή, εφόσον είναι η τελευταία στροφή. Αλλά μπορεί να είναι και η αρχή. Δηλαδή ανάβω την φωτιά, για να χτίσω έναν πολιτισμό. Αυτό που έχει σημασία και για εμάς, όταν έχουμε φωτισμό ή βάζουμε φωτιά αρχικά, όταν δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα, ήταν και για να διαβάσουμε. Δεν ήταν για να ζεσταθούμε. Το να διαβάζεις το βράδυ είναι αντίσταση στη νύχτα. Δεν είναι φυσιολογικό. Ακόμα και το μάτι μας δεν είναι φτιαγμένο για να διαβάζει το βράδυ. Η ανάγνωση δεν είναι για να φαίνεται. Είναι για να βλέπετε. Άρα, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να κοιτάζουμε, αλλά είναι να βλέπουμε. Ο Προμηθέας είναι αυτός που βλέπει. Και επειδή βλέπει το μέλλον, γι' αυτόν που δεν το βλέπει, προβλέπει. Ενώ άμα το βλέπατε κι εσείς, θα λέγατε: βλέπει. Για τους μάντεις, λέμε ότι προβλέπουν. Προβλέπουν, επειδή δεν καταλαβαίνουν οι άλλοι ότι είναι Δάσκαλοι που βλέπουν. Πολύ συχνά θα χρησιμοποιήσουν μάλιστα και μάντη, ο οποίος είναι τυφλός, πράγμα που είναι ένας κώδικας, για να σας δείξει ότι δεν είναι αυτός που κοιτάζει. Είναι αυτός που βλέπει, ενώ είναι τυφλός. Όπως δεν μπορείτε να βρείτε μια απάντηση σε αυτό το παράδοξο, λέτε: προβλέπει. Στην πραγματικότητα βλέπει την ουσία, ενώ εμείς κοιτάζουμε το ανούσιο. Πολλοί κοιτάζουν, λίγοι βλέπουν.

http://www.lygeros.org/articles?n=15501&l=gr