Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Νίκος Λυγερός: Πίστη στα Τέρατα Ανθρωπιάς

Νίκος Λυγερός, Πίστη στα Τέρατα Ανθρωπιάς, Αξία γενοκτονίας, Η έννοια της αποστολής, Ανθεκτική ηρεμία
- Γιατί πιστεύεις στα Τέρατα Ανθρωπιάς;
- Αλλιώς η ζωή μας δεν θα είχε νόημα.
- Η δική μας; Και η δική τους;
- Δεν έχουν ζωή. Ο θάνατος τους είναι η ζωή μας.
- Γιατί δεν έχουν ζωή;
- Τους την απαγόρευσε η κοινωνία.
- Και πώς το δέχονται.
- Με αδιαφορία.
- Δεν είναι μια πληγή γ'αυτα.
- Η πληγή δεν πληγώνεται.
- Και γιατί πρέπει να πεθάνουν;
- Για να επιστρέψουν!
- Για ποιο λόγο;
- Για να βοηθήσουν την Ανθρωπότητα.
- Αφού είναι απαγορευμένα από την κοινωνία.
- Αυτή η απαγόρευση δεν μετρά όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν τα κτήνη της.




- Τα κτήνη;
- Τους εγκληματίες του συστήματος.
- Ποιο σύστημα;
- Αυτό που διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
- Εννοείς γενοκτονίες;
- Μεταξύ άλλων.
- Και ποιος πιστεύει στα τέρατα ανθρωπιάς;
- Οι άνθρωποι που αναγνωρίζουν το έργο τους.
- Και οι άλλοι;
- Είναι τα άτομα της κοινωνίας.
- Γιατί τα πράγματα είναι τόσο απλά;
- Επειδή δεν είναι απλοϊκά.
- Και γιατί δεν το ακούμε;
- Δύσκολα ακούς τη σιωπή.
- Μπορεί όντως... Εσύ πώς ξέρεις τι πρέπει να ακούσεις;
- Δεν ξέρω, μαθαίνω.
- Κι εγώ θέλω να μάθω.
- Δεν είμαι Δάσκαλος.
- Γιατί χρειάζομαι;
- Αν θέλεις να συμμετάσχεις στο έργο της Ανθρωπότητας.
- Αλλιώς;
- Θα επιζήσεις και θα το ονομάζεις ζωή.
- Και η ζωή;
- Υπάρχει μόνο όταν ανήκεις στην Ανθρωπότητα.
- Αλλιώς.
- Παραμένεις στη κοινωνία σου.
- Αυτό δεν θέλω!
- Τότε ξέρεις πια τι πρέπει να κάνεις.



Αξία γενοκτονίας

Η αξία της γενοκτονίας προέρχεται από τον διαχωρισμό που προκαλεί στους ανθρώπους του μέλλοντος. Η γενοκτονία υπάρχει λόγο των κτήνων που την διέπραξαν εις βάρος της Ανθρωπότητας. Η ύπαρξη της όμως δημιουργεί μια διακλάδωση. Διότι οι επόμενοι άνθρωποι καθορίζονται από αυτούς. Ο αγώνας για την αναγνώριση της από τον θύτη, το σύστημα, μεγαλώνει τους ανθρώπους γιατί αυτό το έργο είναι εκ φύσης υπεράνθρωπο αφού αφορά ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Κάθε άνθρωπος έχει πια ένα χρέος μνήμης. Πρέπει να πάρει την απόφαση να μην ξεχάσει για να απελευθερωθεί από την κοινωνία της λήθης και της αδιαφορίας. Γ' αυτό υπάρχουν τα ανθρώπινα κάρβουνα. Είναι ένας τρόπος για να δουν οι άνθρωποι ότι πρέπει να γνωρίζεις για να μπορέσεις να αναγνωρίσεις την γενοκτονία. Για να δεις το θάνατο πρέπει να ξέρεις τι σημαίνει ζωή αλλιώς πεθαίνεις πριν καν να ζήσεις. Πως να βοηθήσεις ένα λαό όταν δεν γνωρίζεις καν την ύπαρξη του; Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι πιο θεμελιακό. Αυτός ο λαός που δεν γνωρίζεις ανήκει στην Ανθρωπότητα. Έτσι στην ουσία είναι αυτή που δεν συνειδητοποιείς. Όταν είσαι εγκλωβισμένος μέσα στη κοινωνία, τα ανθρώπινα στοιχεία παραμένουν αόρατα για σένα. Και εδώ φαίνεται η αξία της γενοκτονίας για σένα διότι έχει τη δυνατότητα να σε ξυπνήσει για να ξεφύγεις επιτέλους από αυτόν τον ύπουλο εγκλωβισμό. Το βάρος και το μέγεθος του εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορεί να τα αντέξει η κοινωνία. Δεν είναι ανθεκτική για τέτοιο πλήγμα και αναγκάζεται να αποδεχθεί ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να διαχειρισθεί. Με αυτόν τον τρόπο καταρρέει η εικόνα της απόλυτης κυριαρχίας της κοινωνίας. Τότε μερικά άτομα μπορούν να μετατραπούν σε ανθρώπους ικανούς να αναγνωρίσουν τις γενοκτονίες και το έργο των Δίκαιων. Αλλιώς δεν θα είχαν καν τη δυνατότητα της αλλαγής φάσης ή τουλάχιστον όχι σε τέτοιο μέγεθος. Τα ανθρώπινα κάρβουνα δείχνουν πόσο λίγο γνωρίζουμε τα θύματα της γενοκτονίας και πόσο καλά τα ήξεραν το σύστημα, οι θύτες, τα κτήνη. Δίχως αυτή την ουσία δεν είναι δυνατόν ν' αντισταθείς στην εξουσία που καταπατά όχι μόνο τα δικαιώματα των ανθρώπων αλλά και της Ανθρωπότητας. Αφού υπάρχει η γενοκτονία το πρέπον είναι να την χρησιμοποιήσουμε για να γίνουμε άνθρωποι με τον αγώνα μας.



Η έννοια της αποστολής

Αν δεν έχεις δώσει
έναν επικίνδυνο αγώνα
στην προηγούμενη ζωή σου
είναι δύσκολο να πιάσεις
την έννοια της αποστολής.

Μπορείς βέβαια με το χρόνο
να την αντιληφθείς
δίχως όμως να δεις
τις θυσίες που εμπεριέχει
για να υλοποιηθεί
το κρυφό της όραμα.

Στην πραγματικότητα
αυτό που γίνεται συχνά
είναι η αποκάλυψη της
μετά το αποτέλεσμα
όταν άλλαξε τον κόσμο.



Ανθεκτική ηρεμία

Ανθεκτική ηρεμία
σε διακατέχει
όταν ξέρεις
για το έργο.

Αλλιώς
τρέχεις παντού
για να αποδείξεις
ότι κάνεις κάτι.

Όμως οι άσκοπες κινήσεις
δεν αλλάζουν τίποτα
και η πραγματικότητα
παραμένει ίδια.

Μόνο αν σκεφτείς
το μέλλον των άλλων
θα βοηθήσεις
και το δικό σου.