Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Νίκος Λυγερός, ΑΟΖ: Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση


ΑΟΖ: Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση Νίκος Λυγερός, Θ.Καρυώτης, Σ.Κασσίνης, Αθήνα 12/11,Ελλάδα,Κύπρος,Στρατηγική, Τουρκία

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 12/11/2011 στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, Λ. Συγγρού 103-105, Αθήνα, ομιλία με θέμα ΑΟΖ: Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι: Νίκος Λυγερός, Θεόδωρος Καρυώτης, Σόλων Κασσίνης. Ακολουθεί απόσπασμα από την πρόσκληση, Δελτίο Τύπου καθώς και οπτικοακουστικό υλικό.


"Τώρα τελευταία, κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν την αξία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, επιδιώκοντας να μας πείσουν ότι δεν αποτελεί παρά μόδα. Αγνοούν την αξία της ΑΟΖ και αδιαφορούν για το εάν και πως αποτελεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Δεν υπάρχει δυστυχώς όραμα! Αγωνιώ και προβληματίζομαι. Βασίλης Κικίλιας" (Απόσπασμα από την πρόσκληση).


Νίκος Λυγερός, ΑΟΖ: Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση
ΑΟΖ: Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση
Νίκος Λυγερός, Θ.Καρυώτης, Σ.Κασσίνης

Θεόδωρος Καρυώτης, Kαθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημιακό Σύστημα των ΗΠΑ και ειδικός σε θέματα ΑΟΖ δεδομένου ότι θεωρείται και ο πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ. Διδάσκει Μακροοικονομία, Τραπεζική και Διεθνή Οικονομία. Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σόλων Κασσίνης, Διευθυντής Ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Ζώδια της κατεχόμενης Μόρφου και διαθέτει πτυχίο Χημικού Μηχανικού, καθώς και τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στο Μάρκετινγκ. Είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας της Κύπρου.

Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στηΣχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στηΣχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών - Στελεχών στην Ελλάδα.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2011
Με πολύ μεγάλη επιτυχία και μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα χιλίων και πλέον ατόμων ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε και συντόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, με θέμα:
AOZ: Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση.
Ομιλητές ήταν ο Καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης και ο Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός οι οποίοι ήρθαν αποκλειστικά στην Ελλάδα, προκειμένου να τοποθετηθούν πάνω στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. 
Την εκδήλωση άνοιξε ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος τόνισε πως « η ΑΟΖ αποτελεί αναγκαιότητα που διασφαλίζει πλούτο και εθνική κυριαρχία για τη χώρα. Οι ενέργειες της Κύπρου πρέπει να μας παραδειγματίσουν».
Ο Καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης υπογράμμισε πως «Η πρόσφατη απόφαση της μεγαλονήσου να οριοθετήσει την ΑΟΖ με το Ισραήλ δεν αφήνει πλέον καμία δικαιολογία στην Ελλάδα να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της». Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι «Κλειδί σ' αυτή την οριοθέτηση είναι το Καστελλόριζο, νησί το οποίο κατοικείται και, κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και διαθέτει ΑΟΖ και ότι είναι νησί της Ε.Ε».
Ο Νίκος Λυγερός σημείωσε πως «η ΑΟΖ ως στρατηγική κίνηση προσφέρει μια διέξοδο για την Ελλάδα και μάλιστα της δίνει την δυνατότητα να βρει μια οικονομική και πρακτική λύση μέσω των διακρατικών συμφωνιών. Τέλος, αυτή η υπερκομματική διαδικασία εξαρτάται μόνο από εμάς και η ήρθε η ώρα η Ελλάδα να διεκδικήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας».


Οπτικοακουστικό Υλικό







AOZ, ΚΑΡΥΩΤΗΣ-ΛΥΓΕΡΟΣ-ΔΙΑΛΕΞΗ 12-11-2011

AOZ, ΚΑΡΥΩΤΗΣ-ΛΥΓΕΡΟΣ-ΔΙΑΛΕΞΗ 12-11-2011

AOZ, ΚΑΡΥΩΤΗΣ-ΛΥΓΕΡΟΣ-ΔΙΑΛΕΞΗ 12-11-2011

AOZ, ΚΑΡΥΩΤΗΣ-ΛΥΓΕΡΟΣ-ΔΙΑΛΕΞΗ 12-11-2011

AOZ, ΚΑΡΥΩΤΗΣ-ΛΥΓΕΡΟΣ-ΔΙΑΛΕΞΗ 12-11-2011





Video Αποσπάσματα :



Νίκος Λυγερός διάλεξη περί ΑΟΖ 12/11/11





















Ν.Λυγερός - Θ.Καρυώτης Ημερίδα περί ΑΟΖ - Αθήνα 12/11/11
Διάρκειας 00:55:10






Ν.Λυγερός - Θ.Καρυώτης Ημερίδα περί ΑΟΖ. Αθήνα 12/11/11 ( update 16/12 )